Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

"Sēņotāji" – caur smiekliem uz pašatklāsmi

Violanta Dzene, 13.03.2013. 13:27 | komentāri (1)

Režisora Ivara Tontegodes jaunā spēlfilma “Sēņotāji” ir drosmīgs pieteikums komēdijas žanrā Latvijas kino. Filma ir stāsts par sievietes lomu vīriešu dzīvē, sarežģītām attiecībām un sevis atklāšanu.
"Sēņotāji" – caur smiekliem uz pašatklāsmi

Atklāti, drosmīgi, pārsteidzoši – tādi ir “Sēņotāji”, melnā komēdija, kas ļauj pasmieties pašam par sevi un citiem.

Stāsta centrā ir galvenais varonis Pēteris, kurš ir pavisam parasts vīrietis ar šķietami pavisam parastu dzīvi – viņš dzīvo kopā ar valdonīgu māti un strādā lielā starptautiskā uzņēmumā, kur kolēģiem patīk par viņu pasmieties. Tas ir nieks salīdzinājumā ar seksuāli agresīvo priekšnieci, kura nolemj Pēteri ņemt līdzi uz Āfriku, bet tajā pašā brīdī, viņu sāk aplidot glītā kolēģe Milda. Apmulsis un noguris no sieviešu uzmanības, galvenais varonis kopā ar darbabiedriem dodas uz mežu lasīt halucinogēnās sēnes.

Dažādi sižeta pavērsieni veido likumsakarīgu notikumu virkni, kurā Pēteris ļaujas pilnīgi negaidītiem soļiem, lai izkļūtu no savas dzīves vājprātā. Halucinogēnās sēnes ir tikai viens posms ceļā, lai atklātu, ko galvenais varonis vēlas no dzīves. Tā vien, šķiet, ka viņš nekad šo jautājumu sev nav uzdevis, līdz brīdim, kad viss ir tā samezglojies, ka vienīgais glābiņš ir doties sēņot!

Filmai piemīt izteikts melnais humors, vienlaikus tā var atgādināt šausmu filmu, tajā pašā laikā likt smieties skaļā balsī. “Sēņotāji” piedāvā dīvainus, brīžiem absurdus sižeta pavērsienus, kas kopā spēj veidot lielisku komēdiju par tēmu “Cik liels ir vīriešu pacietības mērs?”.

Atbilde uz izvirzīto jautājumu tiek arī sniegta - cauri bērnišķīgai laimes un brīvības sajūtai, kuru varonis piedzīvo, atrodoties maģisko sēņu ietekmē. Iespējams, ar to šoreiz pietiek, lai viņš saprastu, ka savu pasauli viņš veido pats, nevis dīvainie darba kolēģi, kurus tā uzjautrina pasmiešanās par Pēteri, seksuāli agresīvā priekšniece, valdonīgā māte, kura vīrietī izveidojusi nepareizu priekšstatu par sievietēm, un visbeidzot – viņa izvēli, visticamāk, neietekmē arī Centa Ūbeles pārliecība, ka mēs esam ideāli. Jo patiesībā jau ideālo nav, un filma, savukārt, ir ideāla iespēja par to pārliecināties.

Jāatzīmē, “Sēņotāji” ir gatavi pārsteigt skatītājus ne vien ar aizraujošu sižetu, drosmīgām epizodēm, bet arī ar augstas kvalitātes specefektiem un lielisku montāžu. Tas viss kopā veido stāstu, kas nespēs atstāt vienaldzīgu.

Lomās: Andrejs Možeiko, Sandra Zvīgule, Kristians Kareļins, Mareks Balmanis, Dace Eversa, Anete Saulīte u.c.

Foto: Kadrs no filmas "Sēņotāji". Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV