Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Mākslas prezentāciju projektā "Kompass" tiksies mākslinieki no Latvijas un Igaunijas

Easyget.lv, 27.05.2013. 16:11

29. maijā Totaldobže mākslas centrā norisināsies kārtējais mākslas prezentāciju pasakums "Kompass". Šoreiz par aktuālo savā radošajā darbībā stāstīs jauno mediju mākslinieki Gints Gabrāns un Jānis Garančs, kā arī Igaunijas performanču mākslinieki Raoul Kurvitz, Sandra Jõgeva un Laineli Parrest.

Kompass ir jaunās mākslas prezentāciju pasākumi, kas notiek ar mērķi informēt sabiedrību par laikmetīgās mākslas aktualitātēm, skaidrot un popularizēt to, kā arī iesaistīt sabiedrību jaunu laimetīgās mākslas darbu radīšanas procesā kā investorus. Katrā Kompasa pasakumā četri eksperti izvēlas četrus pašalik aktīvus laikmetīgās mākslas pārstāvjus no atšķirīgām mākslas disciplīnām – vizuālās mākslas, mūzikas, literatūras, dejas, teātra utt. Kompass ir sadalīts divos ciklos – pavasara un rudens, kuru noslēgumos tiek pasniegta Kompasa stipendija, stipendijas ieguvēju ar balsojumu nosaka skatītaji. "Kompasa stipendijas" apjomu veidos ieņēmumi no pārdotajām ieejas biļetēm uz šo pasākumu, kā arī piesaistītais sponsorējums. 2013. gada Pavasara cikls noslēgsies 7. jūnijā Totaldobže mākslas centra rīkotā festivāla "Urban Poetry" (6.-8. jūnijs) ietvaros.

Bet vēl pirms noslēguma, 29.maijā notiks jau ceturtais pasākums, kurā ar prezentācijām piedalīsies jauno mediju mākslinieki Gints Gabrāns un Jānis Garančs, kā arī Igauņu performances mākslinieki Raoul Kurvitz, Sandra Jõgeva un Laineli Parrest.

Gints Gabrāns savos darbos spēlējas ar smalko un strīdīgo robežu starp māklsu un zinātni. Starptautisku atzinību Gabrāns ieguva, piedaloties 52. Venēcijas mākslas biennālē (2007) ar darbu Paraspoguļi, savukārt 2009. gadā Gabrans kļuva par "Purvīša balvas" skatītāju balsojuma uzvarētāju.

Jānis Garančs ir multimediju un "Virtuālās Realitātes" mākslinieks, kurš šobrīd aktīvi strādā pie ceļojošās izstādes United States of Europe un vairākiem citiem mediju mākslas festivāliem 2013. gadā.

Raoul Kurvitz jau kopš 80. gadiem ir ekstravaganta igauņu mākslas superzvaigzne. Šajā pavasarī KUMU muzejā bija skatāma grandioza viņa darbu (instalācijas, performances, glzenas, objekti, mūzika un video) retrospekcija.

Sandra Jõgeva ir igauņu māksliniece, rakstniece un kuratore, kura strādā neatkarīgā mākslas telpā Art Container Tallinā. Sandra Jogeva ir mākslinieku grupas Avangard un Pink Punk dibinātāja, uztājusies daudzās Eiropas valstīs kā arī ASV un Jaunzēlandē. Kopš 2011. gada viņa rada uz tekstu balstītas stand-up performances.

Laineli Parresta ir māksliniece un kuratore. Laineli rada performances par "15 minūtēm ar sapņu vīrieti" un "sabiedrību, kas ir pilna ar bailēm, slimībām, baktērijām, svešiniekiem". Laineli Parresta pasniedz "Body art" kursus jauniešiem, kuros stāsta par ķermeņa performanču veidiem un vesturi.

"Kompasa" pasākumi ir publiski, prezentāciju laikā auditorija tiek iepazīstināta ar atšķirīgu mākslas disciplīnu māksliniekiem, viņu darbiem un idejām. Pēc prezentācijām notiek diskusija, kurā aicināti iesaistīties visi klātesošie.

Līdz šim "Kompasa" prezentācijas pasākumos ir piedalījušies tādi makslinieki kā režisori Elmārs Seņkovs, Vladislavs Nastavševs, džeza mūziķi Dāvis Jurka, Artis Orubs, Deniss Paškēvičs, dzejnieki Andra Manfelde, Inga Gaile, Krišjānis Zeļģis, Ronalds Briedis, vizuālie mākslinieki Katrīna Neiburga, Miķelis Fišers, Kaspars Groševs un daudzi citi.

Totaldobže mākslas centrs atrodas Ūnijas ielā 8, k-2. Sākums 19:00. Ieeja – Ls 2 vai 5 dobžiki.

Projekts tiek īstenots ar VKKF, Igaunijas vēsniecības Latvijā un LuxExpress atbalstu.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV