Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Mūkusalas Mākslas salons atklās divas izstādes

Easyget.lv, 25.11.2013. 09:38

No 5. decembra līdz 11. janvārim Mūkusalas Mākslas salona Mazajā zālē skatāma Pauļa Liepas jauno darbu izstāde „Dienas kārtība”, Lielajā zālē - Ģirta Muižnieka personālizstāde „Ģirts Muižnieks: 5.7.32.34”.
Mūkusalas Mākslas salons atklās divas izstādes

Paulis Liepa darbu izstādē „Dienas kārtība” turpina jau iepriekšējās personālizstādēs iesākto projektu „Dzīve”, savās grafikās attēlojot ikdienas priekšmetus kā apkārtējās pasaules mikromodeļus.

„Projekta „Dzīve” laboratorijā beidzot ir ievilkts internets un kabeļtelevīzija, tādēļ absolūti subjektīvi un savrupi dzīves krikumi sāk jaukties ar pārējās pasaules ikdienas informācijas drumstalu grēdām,” stāsta Paulis Liepa.

Jaunākajos darbos, paplašinot apskatāmo lietu apvārsni, tiek iekļautas atsauces uz globālo, sociālo tīmekli un mūsdienu tehnoloģijām. Ierasti zināmajam citādību piešķir dizaina estētikas imitācija jeb mākslinieka spēja precīzi notvert attēlojamā nepārprotamo grafisko veidolu. Paulis spēlējas ar precēm raksturīgā iepakojuma, norāžu, informatīvo zīmju, shēmu un tehnisko rasējumu vizualitāti, savus darbus padarot par mūsdienu patērētājam viegli nolasāmiem, teju arhetipiskiem simboliem. Tomēr aiz ārējās vienkāršības Pauļa darbi slēpj rūpīgu un ilgu tapšanas procesu, kura laikā aug ne tikai krāsu kārtas kā savdabīgs kultūrslānis, bet arī paši attēlotie objekti top par uzlādētiem apkārtējās pasaules modeļiem. Globālās, kosmoloģiskās tēmas Pauļa darbos tiek atainotas ar ikdienas lietām kā savdabīgiem meditācijas priekšmetiem, bezgalību atrodot sastingušā pulksteņa ciparnīcā vai datora ‘back’ taustiņā.

Paulis Liepa (1978) strādā grafikā, izmantojot kologrāfijas un kartona griezuma tehnikas. Līdz šim sarīkojis 8 personālizstādes. Par personālizstādi „Klusā daba” Mūkusalas Mākslas salonā 2012. gadā saņēmis laikraksta Diena Gada balvu kultūrā. Bijis nominēts Purvīša balvai. 2012. gadā Mūkusalas Mākslas salons izdeva mākslinieka darbu katalogu „Paulis Liepa. Projekts „Dzīve””.

Izstādes kuratore: Līga Lindenbauma.

Līdz ar Ģirta Muižnieka darbu izstādi „5.7.32.34” Mūkusalas Mākslas salona Lielajā zālē klajā tiks laists arī mākslinieka radošās darbības pārskats grāmatas formātā.

"5.7.32.34" var dēvēt arī par gleznotāja Muižnieka dienasgrāmatu, tikai tās virsma ir nevis piezīmju bloknota papīrs, bet gan rullī satīts audekls, kurā koncentrējas viņa ikdienas tēli, emocijas un mirkļi. Tāds savveida twitter konts vai komentāru telpa, kuras ietvaros viņš komunicē tikai ar sevi, saviem notikumiem un paša domām, neizsniedzot piekļuves paroles, taču atstājot iespēju lasīt, ja ir tāda vēlēšanās. Šie ir ļoti privāti un vienlaikus absolūti globāli pieraksti. Tie tapuši mūslaiku pasaulē. "Mana sociālā lupata," saka viņš pats.

Arī jaunākā Ģirta Muižnieka darbu izstāde apliecina, ka mākslinieka prioritāte ir glezniecība un tās instrumenti, ar kuru palīdzību viņš materializē savu domu telpu. Mākslas kurators un kritiķis Ivars Runkovskis gleznotāja daiļradei veltītajā izdevumā raksta: "(..) Viņa žestu (valodu) var raksturot kā spēli ar nejaušību, haosu, kuru tomēr kontrolē viņa izcilā krāsu formas izjūta, Dieva dota kolorista redze. Ģirta žestā mūs uzrunā kaut kas liels un varens – sasprindzināts, gudrs kā daba, bet arī izmisis, grotesks, dezorientēts. Tas ir žests kā spēle ar nekontrolējamo un tāpēc varbūt tas ir tik skaists. Tā ir brīvība, ko visi mēs tik ļoti alkstam, bet, lai to sasniegtu, nemākam atbrīvoties un vienkārši būt.(..)"

Līdzās nule kā citētajiem Runkovska "Fragmentiem no Ģirta Muižnieka gleznu formu uztveres enciklopēdijas", grāmatā varēs lasīt arī mākslas zinātnieces Ievas Kalniņas tekstu, kura ietvaros viņa runā par būtiskākajiem atskaites punktiem Ģirta Muižnieka pasaulē un mākslā, iztaujājot arī viņam tuvos cilvēkus un draugus.

Visi apskatāmie lielformāta darbi radīti speciāli šai izstādei un nav tikuši pirms tam eksponēti.

Ģirts Muižnieks dzimis 1956. gadā, absolvējis Latvijas Mākslas akadēmiju. 2003. gadā saņēmis Latvijas Mākslinieku savienības „Gada balvu“ par izstādēm „Parādes portrets“ („Rīgas galerija“) un „Gleznas“ (Ivonnas Veihertes galerija). 2007. gadā saņēmis laikraksta „Diena“ „Gada balvu kultūrā“ par personālizstādi „Salut” Latvijas Nacionālās Mākslas muzejā, Latvijas Mākslinieku Savienības zelta medaļu „Gada mākslinieks“. Vairākkārt nominēts "Purvīša balvai". Viens no Cēsu mākslas festivāla dibinātājiem un tā veidotājiem.

Ieeja izstādēs bez maksas.

Foto: Ģirts Muižnieks „Teleskopisks parfīms”, 2013, audekls, eļļa, 150 x 205 cm. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV