Trešdiena, 08.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Staņislava, Staņislavs, Stefānija;

Šonedēļ Rīgā notiks masku tradīciju festivāls

Easyget.lv, 12.02.2014. 15:32

No 14. līdz 16. februārim Rīgā notiks XV Starptautiskais masku tradīciju festivāls. Plašā un daudzveidīgā festivāla programma piedāvās meistarklases, izrādes, masku skati, danču vakaru un citas aktivitātes Vecrīgā, savukārt festivāla noslēgumā Brīvdabas muzejā ikviens būs aicināts uz Meteņa svinēšanu.
Šonedēļ Rīgā notiks masku tradīciju festivāls

Festivālā piedalīsies 23 masku grupas no Latvijas, Lietuvas un Krievijas. Konferencē un meistarklasēs piedalīsies masku tradīciju speciālisti no Latvijas, Lietuvas un Krievijas, ka arī antropologs Čezāre Popi no Itālijas.

Festivālu rīko Latvijas Folkloras biedrība sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru, Rīgas Kultūras un tautas mākslas centru „Mazā Ģilde”, Rīgas Kultūras un tautas mākslas centru „Ritums”. Atbalsta Rīgas dome.

Masku tradīciju festivāla programma:

14. februāris, piektdiena

  • 19.00 Ārvalstu un Latvijas masku grupu koncerts Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā „Mazā Ģilde”. Koncertā būs iespējams vērot, kā dažādu tautu maskošanās tradīcijās tiek attēlota Pasaules radīšana. Meteņa un Užgavēņa maskošanās radīs īpašu jautrības un enerģijas pilnu emocionālo gaisotni.

15. februāris, sestdiena

  • 11.00 Konference un meistarklases RKTMC „Mazā Ģilde”. Konferencē piedalīsies lektori no Latvijas, Lietuvas, Krievijas un Itālijas. Praktisko masku gatavošanas prasmi demonstrēs Latvijas kopas no visiem novadiem. Būs iespēja uzzināt kā gatavo budēļu, ķekatu, miežvilku, vecīšu, čigānu un citas maskas.
  • Konferencē tiks vēstīts par apziņas transformēšanas tehnikām mūsdienu šamanismā, kā arī mēģināsim noskaidrot, kas ir maskošanās prakse mūsdienās – tradīcijas turpinājums vai jaunradīta kultūras izpausme. 
  • 15.00 Lielais masku gājiens Vecrīgā: Rātslaukums – Kaļķu iela – Līvu laukums – Amatu iela. Tajā piedalīsies 23 masku grupas no Latvijas novadiem, Lietuvas un Krievijas. Maskotie tēli demonstrēs savu izskatu un darbības āra apstākļos, kur var izvērst visu enerģiju, dzīvesprieku un veidot saskarsmi ar skatītājiem.
  • 16.00 Masku grupu izrādes Vecrīgā: Līvu lauks, Doma laukums, Rātslaukums.
  • 17.00 Masku grupu saiets un rituālās darbības RKTMC „Mazā Ģilde”. Saietā tiks demonstrētas iekštelpas darbības, kurās maskotie ierodas namā un satiekas ar saimniekiem. Dažādām masku grupām ir atšķirīgas rituālās darbības un saskarsmes veidi – citi vairāk dzied, citi dejo, daži klusē, tiek izspēlētas izrādes ar mītiskiem sižetiem vai vienkārši izjokoti mājinieki.
  • 21.00 Danču vakars RKTMC „Mazā Ģilde”.
  • 21.30 Individuālo masku modes skate Līvu laukumā.

16. februāris, svētdiena

  • 11.00 Meteņa svinēšana un Festivāla noslēgums Brīvdabas muzejā.


Dalībnieki: Latvija: Andrejbērni, vecīši, čigāni, kaitys, miežvilki, budēļi, amatnieki, ķekatas un citas masku grupas no Bārbeles, Dagdas, Katlakalna, Liepājas, Līvāniem, Madonas, Mālpils, Ogres, Preiļiem, Rēzeknes, Rīgas, Salacgrīvas, Sarkaņiem, Tārgales, Vidrižiem. Lietuvu pārstāvēs Klaipēdas folkloras kopa „Kuršu ainiai” un Kurtuvēnu folkloras kopa, kuras rādīs Užgavēņa (Meteņa) masku tradīcijas. Maskavas vēstures - novadpētniecības biedrība "Metsänen kundem" (Meža kopiena) atveidos mītu par Pasaules radīšanu, kas sakņojas somugru mitoloģijā.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV