Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Juris Dimiters atklās pēdējo 20 gadu apjomīgāko darbu izstādi

Easyget.lv, 17.03.2014. 10:18

No 27. marta līdz 26. aprīlim Mūkusalas Mākslas salonā būs skatāma Jura Dimitera darbu izstāde „Lietu teātris”.
Juris Dimiters atklās pēdējo 20 gadu apjomīgāko darbu izstādi

„Vienkārši priekšmeti neparastās kombinācijās spēj tevi uzrunāt savādāk,” saka mākslinieks Juris Dimters.

Juris Dimiters (1947) ir viens no intelektuālākajiem un asprātīgākajiem savas paaudzes māksliniekiem. Viņa darbu – gleznu un plakātu - varoņi lielākoties ir antropomorfizēti augļi un priekšmeti. Ielikti savstarpējo attiecību saspēlēs, tie kļuvuši par mākslinieka radīta teātra aktieriem. Laika gaitā kluso dabu personāži ir nemitīgi transformējušies un migrējuši gan dažādu darbu grupu, gan mediju ietvaros, katrā darbā iemiesojot jaunas lomas. Tomēr vienmēr tie ir aktīvi komentējuši kādu no trīs tēmām – varu, sociumu un ikdienu.

Dimitera gleznas un plakāti pārsteidz ar latviešu mākslai neraksturīgu tiešumu un ironiju. Viņa darbus raksturo lakoniska, smalki izzīmēta un realitāti imitējoša forma, kura kontrastē ar sirreālisma iedvesmotiem, izteiksmē precīziem vizuāliem un jēdzieniskiem satura paradoksiem. Tie ir nebeidzami rēbusi, kuru nozīme mainās atkarībā no laika, konteksta, skatītāja zināšanām un priekšstatiem.

Izstāde „Lietu teātris” ir apjomīgākā Jura Dimitera darbu skate pēdējo 20 gadu laikā Latvijā. Tajā līdzās populārajiem plakātiem būs skatāmas agrīnās, kā arī pēdējos gados tapušās gleznas, vispusīgi atspoguļojot mākslinieka daiļradi. Izstāde strukturēta vairākās tematiskās sadaļās, izceļot trīs populārākās darbu tēmas - vara, sociums un ikdiena.

Izstādē eksponētas gleznas un plakāti no Mūkusalas Mākslas salona kolekcijas. Ieeja bez maksas.

Līdz ar izstādi tiks atklāts Jura Dimitera plakātiem veltīts apkopojošs izdevums ar Jāņa Borga ievadtekstu.

Juris Dimiters dzims mākslinieces Džemmas Skulmes un aktiera Artūra Dimitera ģimenē. Beidzis J.Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu (1965), Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļu (1973). Lielāko ievērību guvis ar plakātiem, 1980. gados piedaloties un saņemot balvas lokālās un starptautiskās plakātu mākslas izstādēs. Daudzi plakāti tikuši tiražēti, un, pateicoties aktuālajam sociālkritiskajam saturam un precīzajiem, viegli nolasāmajiem sižetiem, guvuši plašu atpazīstamību sabiedrībā. J.Dimitera plakāti šobrīd pieskaitāmi pie latviešu mākslas klasikas.

Foto: Juris Dimiters "Akmeņi un boja", 1975. Audekls, eļļa. 73,5x81. Foto (c) Jānis Pipars

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV