Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Dace Melbārde Parīzē tiekas ar Eiropas valstu kultūras ministriem un latviešu diasporas pārstāvjiem

Easyget.lv, 07.04.2014. 15:32

No 3. līdz 6. aprīlim kultūras ministre Dace Melbārde uzturējās Parīzē, kur piedalījās Šaijo forumā (Forum de Chaillot) – plašā Eiropas kultūras nākotnei veltītā forumā, kura ietvaros notika arī neformāla Eiropas kultūras ministru tikšanās.

Dace Melbārde viesojās Šaijo forumā pēc Francijas kultūras un komunikācijas ministres Orelijas Filipeti (Aurélie Filippetti) ielūguma. Ministres tikās arī divpusējā sarunā, kuras laikā pārrunāja aktualitātes sadarbības jomā un iespējamo Orelijas Filipeti vizīti Latvijā.

Kultūras ministru diskusija bija veltīta Francijas Kultūras un komunikācijas ministrijas aicinājumam izstrādāt Eiropas kultūras un digitālās vides stratēģiju.

Ņemot vērā digitālā laikmeta radītās iespējas un izaicinājumus, Francijas puse aicināja apspriest konkrētus pasākumus stratēģijas ietvaros, kas nākotnē ļautu vairāk ņemt vērā kultūras nozīmi citās politikas jomās, tostarp iekšējā tirgus, valsts atbalsta, konkurences, kā arī attīstības politikā. Kopā ar ES valstu kultūras ministriem diskusijā bija aicināti piedalīties arī Šveices un Ukrainas kultūras ministri.

Dace Melbārde šajā diskusijā aicināja neaizmirst par tiešas līdzdalības un nepastarpinātas pieredzes nozīmi kultūrā: „Mums jāstiprina kultūras pašvērtība, jo kultūra ir Eiropas lielākais, kaut arī ne vienmēr taustāmais kapitāls, ko ne vienmēr iespējams izteikt mikroekonomiskos rādītājos. Tomēr 2013. gada Eirobarometra pētījums liecina, ka tieši kultūra vairāk nekā ekonomika tiek uzskatīta par mehānismu, kas veicina piederības izjūtu.”

Dace Melbārde aicināja pievērst galveno uzmanību nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanai un kultūras pieejamībai. Ministre konceptuāli atbalstīja Francijas puses izteikto aicinājumu samazināt PVN kultūras produktiem, tomēr atgādināja, ka šie jautājumi jāvērtē valstu vispārējās ekonomiskās situācijas kontekstā, tāpēc nepieciešamas papildu diskusijas starp ES dalībvalstīm.

Līdzīgus viedokļus un prioritātes pauda arī citi ministru tikšanās dalībnieki. Ministru tikšanos apmeklēja Francijas prezidents Fransuā Olands.

Dace Melbārde apmeklēja arī vairākas Šaijo foruma apaļā galda diskusijas. Atklājot forumu, kura galvenā tēma bija „Kultūras nākotne, Eiropas nākotne”, Francijas kultūras un komunikācijas ministre Orelija Filipeti pauda, ka tieši kultūra ir tas, kas liek mums lepoties, ka esam eiropieši: „Kultūra apvieno un atbrīvo arī sašķeltu sabiedrību. Kultūru nevar vērtēt tikai no ekonomiskā aspekta. Tā ir arī ideja par visu skaisto. Mūsu mērķis ir panākt, lai visiem māksliniekiem būtu iespēja strādāt, bet publikai būtu brīvi pieejams viņu darbs.” Francijas kultūras ministre uzsvēra digitālā laikmeta sniegto iespēju un kultūras daudzveidības nozīmi.

Forumā tika vēlreiz īpaši uzsvērta vienotas Eiropas ideja. Galvenās diskusijas raisījās par to, ko mākslinieki gaida no Eiropas, kā arī par autortiesību nozīmi digitālajā laikmetā, digitālās vides regulēšanu un kultūrizglītību. Forumā piedalījās gan dažādu Francijas un ES organizāciju pārstāvji, gan sabiedrībā pazīstami mākslinieki – režisori Pīters Bruks un Tomass Ostermeiers, mākslinieks Mikelandželo Pistoleto, grupas ABBA mūziķis Bjerns Ulveuss, komponists Žans Mišels Žārs u.c. Foruma viesus uzrunāja Eiropas parlamenta prezidents Martins Šulcs.

Ārpus foruma programmas Dace Melbārde tikās arī ar Latvijas vēstnieci Francijā Sanitu Pavļutu-Deslandes un Latvijas diasporas pārstāvjiem – Latviešu apvienību Francijā (LAF). Ar diasporas pārstāvjiem tika pārrunātas Latvijas Kultūras ministrijas prioritātes darbā ar diasporu, Francijā dzīvojošo latviešu amatierkolektīvu iespēja iesaistīties Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku kustībā, bērnu iespējas piedalīties vasaras nometnēs Latvijā, Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas rezonanse Francijā un informācijas pieejamība par Latvijas aktualitātēm.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV