Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Stūra māju apmeklējuši jau vairāki tūkstoši interesentu

Easyget.lv, 06.05.2014. 13:32

Par Eiropas kultūras galvaspilsētas projektu „Stūra māja. Lieta Nr.1914/2014” Brīvības un Stabu ielas stūrī pirmajās piecās dienās ir bijusi ļoti liela apmeklētāju interese, kā arī pašmāju un ārvalstu mediju uzmanība.
Stūra māju apmeklējuši jau vairāki tūkstoši interesentu

Pirmajā stāvā skatāmo Latvijas Okupācijas muzeja bezmaksas pamatekspozīciju „Stūra māja” ir apskatījuši vairāk nekā 3200 apmeklētāji. Gidu vadītās ekskursijas „Čekas pagrabos” ir aplūkojuši teju 1000 interesentu. Arī ēkas augšējos stāvos aplūkojamās piecas izstādes, kas no dažādiem skatpunktiem traktē cilvēka un varas attiecības - „Draudzības (re)konstrukcija”, „Latvieša koferis”, „Par spīti visam”, „10 lietu stāsti par cilvēku un varu” un „Liktens lietu muzejs”, ir apmeklējuši vairāk nekā 1000 interesentu, stāsta Nodibinājuma Rīga 2014 pārstāvis Mārtiņš Drēģeris.

Apmeklētāji atzinuši, ka visu projekta „Stūra māja. Lieta Nr.1914/2014” ekspozīciju ar piecām izstādēm var aplūkot četru stundu laikā, tādēļ aicinām ekspozīcijas apskatei plānot ilgāku laika posmu. Gidu vadītās ekskursijas „Čekas pagrabos” ir ieteicams rezervēt „Biļešu serviss” tirdzniecības vietās vai internetā.

Rīga 2014 projekta „Stūra māja. Lieta Nr.1914/2014” atklāšanu ir plaši atspoguļojuši lielākās pasaules ziņu aģentūras (piemēram, DPA, AFP, REUTERS), savukārt klātienē ekspozīciju jau paspējuši aplūkot mediji no Igaunijas, Lietuvas, Vācijas, Krievijas, Slovēnijas, Somijas, Francijas un Kanādas u.c.

Piemēram, Vācijas Osnabrikas avīzes „Osnabrucker Zeitung” komentētājs Stefans Lūdemans (Stefan Luddemann) par Rīga 2014 projektu „Stūra māja. Lieta Nr.1914/2014” raksta: „Jaunais koncertnams, šikais muzejs, laikmetīgā pasāža: daudzas kultūras galvaspilsētas savus panākumus mēra pilsētvides infrastruktūras pieaugumā. Rīga iet pretējo ceļu: Latvijas galvaspilsēta atver jau esošu ēku. Bijusī Valsts drošības komitejas ēka jeb VDK centrāle pārtop eksponātā. Ar šo gudro šaha gājienu latvieši ne tikai atver ēkas līdz šim slēgtās durvis, viņi arī nokāpj savas kolektīvās atmiņas tumšajos pagrabos. Kā izstaigājams eksponāts Stūra māja zaudēs auru, kā pamatā bija noslēpumainība. Kā muzeja objekts bijusī KGB centrāle atklāj savu pelēcību - un, bijušā diktatūra visas savas vardarbības dimensijas. Reizē cilvēki kas bija šīs ēkas upuri, beidzot varēs izstāstīt savu ciešanu stāstu. Vesela valsts izgaismo savas vēstures tumšo nodaļu. Lielāku veiksmi patiesi neviena Kultūras galvaspilsēta nevar uzrādīt.”

Eiropas kultūras galvaspilsētas projekts „Stūra māja. Lieta Nr.1914/2014” ar piecām tematiskajām izstādēm, ekskursijām gida pavadībā, konferencēm, diskusijām, koncertiem, semināriem ir arī viens no vērienīgākajiem Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas notikumiem. Līdz 19.oktobrim apskatot ekspozīciju, ikviens aicināts mēģināt rast sev atbildes uz 20.gadsimta Eiropas vēstures uzdotajiem jautājumiem.

Stūra mājas ekspozīcija tapusi nodibinājumam Rīga 2014 sadarbībā ar Latvijas Okupācijas muzeju, biedrību „Mākslas telpa”, Latvijas Trimdas muzeju, Latvijas Naivās mākslas muzeju, kultūras un mākslas biedrību „NOASS”, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju un SIA „Kinolats”.

Projekta „Stūra māja. Lieta Nr.1914/2014” darba laiki: līdz 19.oktobrim

Pirmdienās 10:00–16:00
Otrdienās–slēgts
Trešdienās 10:00–20:00
Ceturtdienās–svētdienās 10:00–18:00

Biļešu cenas:

Piecu izstāžu apmeklējums: EUR 5
Ekskursija ar gidu „Čekas pagrabos”, iepriekš piesakoties pa tālruni (darba dienās no 9:00-18:00): 67105220 (arī angļu, vācu un krievu valodā): EUR 5
Pensionāriem, skolēniem un studentiem, uzrādot apliecību – EUR 2
Ģimenes biļete (2 pieaugušie no 18 gadu vecuma + 2 bērni) – EUR 10
Politiski represētajām personām, nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem, I un II grupas invalīdiem, bērniem līdz 7 gadu vecumam, bērniem bāreņiem, skolotājiem, kas pavada skolēnu grupu, grupu vadītājiem (gidiem) – bez maksas.
Biļetes varēs iegādāties kasē Stūra mājas pagalmā.

Sīkāka informācija: http://www.riga2014.org/KGB

Foto: Stūra māja. Foto (c) Mārtiņš Otto, Rīga 2014

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV