Piektdiena, 10.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Maija, Paija;

Ārzemju mākslas muzejā atklās 19.gadsimta Japānas kokgriezumu izstādi

Liena Galēja, 10.02.2009. 17:49

12.februārī plkst. 17.00 Ārzemju mākslas muzejā tiks atklāta 19.gadsimta Japānas kokgriezumu izstāde "Leģenda par princi Gendzi".
Ārzemju mākslas muzejā atklās 19.gadsimta Japānas kokgriezumu izstādi

Izstādes darbu pamattēma ir prinča Gendzi mīlas dēkas, kas atspoguļotas 19.gadsimta autora Rjuteja Tanehiko romānā "Nise Murasaki Inaka Genji" (Viltus Murasaki un Lauku Gendzi). Romāns sižetiski sasaucas ar oriģinālo Murasaki Šikibu ( 978 - 1014 ) romānu "Genji monogatari" (Leģenda par Gendzi).

Romāns, kas nelielos sējumos tika izdotas laikā no 1827. līdz 1841.gadam, kļuva par japāņu bestselleru, un tā popularitāti veicināja Kunisadas ( Utagava Tojokuni III, Utagavas skolas vadītājs no 1844.gada ) pēc Tanehiko skicēm veidotās gleznainās ilustrācijas. Tādējādi Tojokuni III un viņa mācekļi kļuva par Gendzi vizuālā veidola radītājiem. Pēc Rjuteja Tanehiko nāves Tojokuni III turpināja ilustrāciju izdošanu, attēlojot paša izdomātus jaunus sižetus - līdz ar to Japānas tradicionālajā Ukiyo-e ksilogrāfijas mākslā ( tai raksturīgs sava laika sižetu un ikdienas dzīves atspoguļojums ) izveidojās jauns žanrs - Gendzi-e.

"Leģenda par princi Gendzi" atspoguļo Japānas 19.gadsimta pilsētnieku priekšstatus par skaisto dzīvi, un tāpēc šī žanra darbus atšķir īpaša krāsainība un greznība. Romāna popularitātei laika gaitā arvien pieaugot, vairākas tā epizodes kļuva par pastāvīgu mākslinieku iedvesmas avotu, iemiesojoties visdažādākajos materiālos - sākot no milzīgiem divpadsmitdaļīgiem aizslietņiem līdz pilsētnieku vidē populāriem sīkplastikas paraugiem - netsuke.

Izstāde skatāma līdz 15. martam.

Muzejs atvērts: 11.00 - 17.00, izņemot pirmdienas. Tas atrodas Pils laukumā 3, Rīgā.

 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV