Sestdiena, 18.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Inese, Inesis, Ēriks;

Ārzemju mākslas muzejā tiks atklāta keramikas ziedu izstāde "Flora Metamorphicae"

Vita Ozoliņa, 02.03.2009. 13:46

Piektdien, 6.martā, plkst. 17.00 Ārzemju mākslas muzejā tiks atklāta keramikas ziedu izstāde "Flora Metamorphicae", kas ir sešu norvēģu mākslinieču kopprojekts, kurā atspoguļojas keramikas ziedu instalāciju un telpas mijiedarbība.
Ārzemju mākslas muzejā tiks atklāta keramikas ziedu izstāde "Flora Metamorphicae"

Mākslinieču grupai Flora Metamorphicae, atbilstoši savam nosaukumam, radošās darbības objekts ir ziedi un to transformācijas – ne tikai tematiskās pārvērtības, bet arī metamorfozes, kas ļauj pārvarēt ierastos priekšstatus par keramikas iespējām. Pirmajā gadījumā notiek spēlē ar formām un simboliem, otrajā tiek pārvarēta piesaiste izteiksmes konvencionalitātei. Līdz ar abu principu pielietojumu rodas arī nepieciešamība, eksperimentēt ar ekspozīciju koncepcijām un telpām. Flora Metamorphicae keramiķes – visas Bergenas Nacionālās mākslas akadēmijas absolventes: Kāri Osena, Lipa Dālena, Sīri Hošolda, Bjerga Hougena, Odhila Ripdāla un Eli Vaima - šos eksperimentus veic gan tradicionālajās izstāžu telpās, gan ārpus tām.

Visekspresīvāko izpausmi Flora Metamorphicae teorētiskās nostādnes ir guvušas projektā Flora i fjæra (Flora paisumā un bēgumā). Izstādē Spor i landskap Tissejā 2005.gadā vairāki simti keramikas ziedu tikai novietoti kāpās zemāk par jūras līmeni. Vieta tika rūpīgi izvēlēta attiecībā pret ūdens līmeņa izmaiņām paisuma un bēguma laikā. Mērķis - atklāt, kā mainās instalācijas radītais iespaids apstākļu, diennakts laika un gaismas ietekmē. Paisuma laikā jūras ūdens pilnīgi pārklāja ziedus, bēguma laikā tie atradās sausumā starp akmeņiem, gliemežnīcām un jūraszālēm. Pārejas posmā ūdens skalojās ap ziedlapiņām. Skatītājs varēja vērot apkārtējās vides nemitīgi mainīgo ietekmi uz mākslas darbu. Flora Metamorphicae ziediem no ekspozīcijas dabā atgriežoties mākslas galerijas telpās, starp to ziedlapiņām ir saglabājušās smiltis un nogulsnes – liecības par ziedu pagātnes klejojumiem, kas stāsta par pārmaiņām, ļaujot skatītājam vienlaikus saskarties ar tagadni, un pieskarties pagātnei. Tādējādi Flora Metamorphicae nemitīgi liecina par mainīgo - dabā un mākslā.

Izstādi atbalsta Norvēģijas Karalistes vēstniecība Latvijā un galerija STIFTELSEN 3.14 (Norvēģija).

Izstāde Ārzemju mākslas muzejā skatāma no 7. līdz 29. martam.

Muzejs atrodas Pils laukumā 3, Rīgā, atvērts: 11.00 – 17.00, izņemot pirmdienas

Teksts: www.kariaasen.no, www.florametamorphicae.no

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV