Sestdiena, 18.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Inese, Inesis, Ēriks;

Rīgas Porcelāna muzejā tiks atklāta Pētera Martinsona izstāde „Baltais un melnais”

Renāte Bāliņa, 03.03.2009. 16:03

6. martā plkst. 17.00 Rīgas Porcelāna muzejā (Kalēju ielā 9/11, Konventa sētā) tiks atklāta mākslinieka Pētera Martinsona personālizstāde „Baltais un melnais”.
Rīgas Porcelāna muzejā tiks atklāta Pētera Martinsona izstāde „Baltais un melnais”

Pēteris Martinsons (dz. 1931) ir mākslinieks, kura vārdu vienlīdz labi pazīst gan pasaulē, gan Latvijā. Katra viņa izstāde ir notikums, viņa darbošanās keramikā atkal un atkal pierāda it kā visiem zināmo patiesību, ka laikmetīgajai mākslai nav strikti noteiktu robežu vai materiālu un izteiksmes līdzekļu ierobežojumu.

Pētera Martinsona māksla un personība ir ne vien Latvijas, bet arī pasaules mākslas aprites daļa, viņš ir viens no pasaulē vislabāk zināmajiem Latvijas mūsdienu māksliniekiem. Pēteris Martinsons ir Ženēvas Starptautiskās keramikas akadēmijas biedrs, pateicoties viņam 2006. gadā Rīgā notika akadēmijas 42. kongress

P. Martinsons ir veidojis neskaitāmas personālizstādes, piedalījies grupu izstādēs gan Latvijā, gan ārzemēs, saņēmis arī vairākas nozīmīgas starptautiskas godalgas.

Pēdējos gadu desmitos mākslinieks strādā galvenokārt ar porcelānu.

Izstādē „Baltais un melnais” tiks eksponēti gan Pēterim Martinsonam pēdējā laikā tik raksturīgie graciozie porcelāna namiņi – torņi - trauslās sapņu būves, gan tušas zīmējumi uz papīra.  Tiks eksponēts arī īpašs darbu cikls, kas tapis 2007. gadā Starptautiskajā keramikas studijā Kečkemētā, Ungārijā. Te pārsteidz absolūtais formas un krāsu lakonisms - slaidi cilindri uz četrkantīgiem podestiņiem, veidoti no baltā un melnā porcelāna, vai melnbaltā zīmējuma variācijas ar dekoliem un platīnu.

P. Martinsons savos darbos spēlējas un eksperimentē ar formu, plakni un materiālu, apvienojot porcelāna trauslumu ar arhitektonisku konstrukciju, variējot ar virs un zemglazūras krāsu klājumiem un līniju.

Izstāde Rīgas Porcelāna muzejā būs apskatāma no 6. līdz 29. martam.

Muzeja darba laiks:
O. – Sv.  11.00 – 18.00
Pirmdienās – slēgts

www.porcelanamuzejs.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV