Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

Osvalda Zvejsalnieka jubilejas izstāde „Baltā baznīca”

Maija Upeniece, 18.03.2009. 17:37

No 21. marta līdz 18. aprīlim Latgales Kultūrvēstures muzeja Izstāžu nama Lielajā zālē (Atbrīvošanas alejā 100a, Rēzeknē) skatāma Osvalda Zvejsalnieka jubilejas gleznu izstāde „Baltā baznīca”. Izstādes atklāšana 21.martā plkst. 15.00
Osvalda Zvejsalnieka jubilejas izstāde „Baltā baznīca”

Sagaidot savu 65.dzīves jubileju, Osvalds Zvejsalnieks aizvien ir aktīvs, spēcīgs un savdabīgs latviešu glezniecības klasisko tradīciju turpinātājs un veidotājs, spilgtu un piesātinātu noskaņu radītājs. Izstāde atklās mākslinieka cieņu pret Latgali, darbos dominē Latgalei raksturīgas dabas ainavas, kur ļoti nozīmīgu vietu ieņem baznīca.

Latvijas Mākslas akadēmijas docētāja Ingrīda Burāne, tikko iznākušajā mākslinieka darbu katalogā ar tādu pašu nosaukumu kā izstāde, raksta: „...Osvalds Zvejsalnieks iekodē latviešu glezniecībā un apziņā „trešās zvaigznes” esamību un īstenības tvērumu ar baltajām divtorņu baznīcām kā dominantēm. Tās ir zīmes, kas vienmēr pastāvējušas mākslinieka gleznās, bet jo īpaši pēdējā desmitgadē. Atkārtoti un atkārtoti Osvalds Zvejsalnieks atgriežas pie šī motīva, atrodot aizvien jaunas profesionālo uzdevumu grūtības pakāpes, padziļinot krāsu attiecību uzsvērumu, vienlaikus noskaņās paužot romantisko un dramatisko. Tāda līdz šim ir bijusi pati mākslinieka dzīve un mākslā paustās atziņas... ”

Osvalds Zvejsalnieks – gleznotājs un mākslas pedagogs, profesors, Rēzeknes Goda pilsonis, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks, aktīvs sabiedriskās dzīves līdzdalībnieks, Atmodas laika aktīvists un politiķis.

Dzimis 1944.gadā 21.martā Varakļānos, beidzis Latvijas Mākslas akadēmiju (LMA), kopš 1976.gada Latvijas Mākslinieku savienības biedrs. No 1970.gada strādā Rēzeknes lietišķās mākslas vidusskolā, vēlāk ir Rēzeknes mākslas koledžas direktors un Mākslas akadēmijas Rēzeknes filiāles vadītājs. Šobrīd – Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas direktors, LMA profesors.

Kopš 1971.gada piedalījies vairāk kā 60 novada, valsts un starptautiskajās mākslas izstādēs, sarīkojis ap 20 personālizstādēm, regulāri piedalās starptautiskajos plenēros un grupu izstādēs gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Fotogrāfijā: Mākslinieks Osvalds Zvejsalnieks plenērā. Foto: A.Bondarenko

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV