Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Muzeja lasītava atkal atvērta

Mārtiņš Kukurs, 03.05.2011. 13:00

No 3. maija Latgales Kultūrvēstures muzeja rekonstruētajās telpās, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē, pēc vairāk kā gadu ilgušas pauzes, apmeklētājiem atkal tiek atvērta muzeja lasītava.
Muzeja lasītava atkal atvērta

Pati lasītava muzeja telpās nav nekas jauns, tā darbojas kopš 1989.gada, taču muzeja ēku rekonstrukcijas laikā tā ir ieguvusi citu „seju". Telpas ir izremontētas – izkrāsotas gaišās krāsās, nomainīti logi, gaismas ķermeņi, grīdas segums un apkures sistēma, kas apmeklētājiem nodrošinās patīkamus pētnieciskā darba apstākļus.

Šobrīd muzeja lasītavā ir aptuveni 29 000 vienību, tajā pieejama gan Endzelīna – Mīlenbaha vārdnīca, gan Latvju enciklopēdija un latviešu tautasdziesmu krājums, zinātnisko rakstu krājums „Acta Latgalica", literārais almanahs „Olūts", grāmatas no sērijas „Arheoloģija un Etnogrāfija", plašs latgaliešu lugu krājums, kalendāri u.c. literatūra.

Muzeja lasītavā grāmatu klāsts ir papildināts dažādos veidos, taču zīmīgākie no tiem ir dāvinājumi, piemēram, Alberta Spoģa privātais krājums no Minsteres vai Mikeļa Bukša kundzes Janīnas dāvinājums, jāpiemin arī viens no 20.gs. 90.gadu lielākajiem dāvinājumiem – Kanādas-Londonas latviešu kopas grāmatu un dokumentu krājums, kā arī Vladislava Lōča latgaliski izdotās grāmatas, kas iesākumā tika izdotas Daugavpilī, vēlāk trimdā – Vācijā „Latgaļu izdevniecībā".

Muzeja lasītava galvenokārt piesaista humanitāro zinātņu pētniekus un pedagogus, studentus un skolēnus, veicot zinātniski pētnieciskos darbus, taču to vienmēr ir apmeklējuši dažāda gadagājuma un interešu loka cilvēki. Lasītava ir diezgan populāra Rēzeknes Augstskolas docētāju un studentu vidū zinātniskās literatūras dēļ, jo pieejamie materiāli ir ļoti labs avots radošai zinātniskā darba veikšanai, savukārt vecākā gadu gājuma apmeklētāji šeit mēdz meklēt trimdā izdotās grāmatas.

Nāciet un pārliecinieties, ka muzeja lasītavā ir ļoti plašs literatūras klāsts arī jūsu interesēm, un lai gan no lasītavas, izņemot daiļliteratūru, uz māju lasīšanai citu neko nevar ņemt, literatūras reto eksemplāru un līdz ar to drošības dēļ, šeit vienmēr ir iespēja vajadzīgo informāciju nokopēt uz vietas.

Gaidīsim ciemos! Muzeja lasītavas darba laiks:
Otrdien, trešdien, ceturtdien, piektdien – 10:00 - 17:00,
Sestdien – 10:00 – 16:00,
Svētdien, pirmdien – slēgta.

Foto: Pēc literatūras „ceļojumiem" muzeja lasītavas bibliogrāfe Anna Tihomirova veic grāmatu esības pārbaudi. I.Dundures foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV