Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

LTV1 aprīlī aicina svinēt Lieldienas un izbaudīt „Latviešu pavasari”

Ieviņa Ancena, 26.03.2009. 13:32

LTV1, sagaidot aprīli, arī šomēnes skatītājus aicina izbaudīt „Latviešu pavasari” – Latvijā veidotajām filmām un koncertiem. Turklāt daudz emocionālu mirkļu ikvienam sagādās īpašā Lieldienu programma.
LTV1 aprīlī aicina svinēt Lieldienas un izbaudīt „Latviešu pavasari”

„Bekons, sviests un mana mamma” – šāds amizants nosaukums dots pērn tapušajai dokumentālajai filmai, kuras pirmizrāde LTV1 ēterā gaidāma 13. aprīlī plkst. 19:30. Režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas kinolente ir stāsts par pēckara paaudzi Latvijā no neatkarības atgūšanas laika līdz šim brīdim, sapni par vecajiem, labajiem laikiem, politiskām un sociālām pārmaiņām, kas skar vienkārša cilvēka dzīvi. Filmas galvenā varone ir pašas režisores Ilzes mamma. Tomēr stāsts, būdams personisks, vienlaicīgi ataino Latvijas attīstību pēcatmodas laikos.

Kristīgās Lieldienu pārraides.

Lielajā Piektdienā – 10. aprīlī plkst. 14:15 – ēterā iekļauta mākslas filma „Marija - Jēzus māte”, savukārt plkst. 22:15 tiešraidē no Vatikāna sāksies Krusta ceļš.

Klusajā Sestdienā – 11. aprīlī plkst. 13:30 – LTV1 piedāvās mākslas filmu „Esi bez baiļu. Jāņa Pāvila II dzīve”. Bet latviešu Lieldienu tradīcijās  ielūkosies raidījums „Klēts”, kas ēterā būs plkst. 18:20.

Pirmās Lieldienas jeb 12. aprīli jau plkst. 7:40 aizsāks Bīskapu apsveikumi Lieldienās, bet turpinās - Lieldienu dievkalpojums plkst. 12:00.
 
Lieldienu izskaņu veidos Bīskapu apsveikumi Otrajās Lieldienās - 13. aprīlī plkst. 7:05.

Latvijas Televīzija īpaši padomājusi arī par aizraujošu programmu bērniem, jo skolēni būs sagaidījuši Lieldienu brīvdienas. Programmā iekļautas četras mākslas filmas: 6. aprīlī plkst. 10:40 – „Zilonēna Čukstiņa stāsts”, 7. aprīlī plkst. 10:40 – latviešu filma „Kapteiņa Enriko pulkstenis”, 8. aprīlī plkst.10:40 – „Frenks”, bet 11. un 12. aprīlī plkst.11:00 – „Tako un trusītis”.

Savukārt 10. aprīlī bērnus gaida tikšanās ar divām animācijas filmām: latviešu rakstnieka Kārļa Skalbes pasaka „Kaķīša dzirnavas” sāksies plkst. 7:30, bet filma „Īkstīte” - plkst. 9:55.

Skolēnu brīvdienu programmu 11. aprīlī plkst. 12:05 noslēgs deju ansambļa „Zelta sietiņš” jubilejas koncerts.

Dzirkstoši pavasarīgu noskaņojumu skatītāju sirdīs noteikti raisīs Latvijas Radio 2 rīkotais Latviešu dziesmu salidojums, kas ēterā būs sestdien, 4. aprīlī, plkst. 21:15. Šis koncerts patiesi atgādinās vērienīgu skolas salidojumu, kurā netrūkst ne rosības, ne dziesmu, ne deju. Latviešu dziesmu salidojumā piedalīsies grupas „Apvedceļš”, „Tumsa”, „Kantoris 04”, „Sestā jūdze”, „Jūrkant”, „Vaidava”, „Tērvete”, „Latgales dāmu pops”, „Lauku muzikanti”, „Klaidonis”, „Roja”, dziedātāji Liene Šomase, Intars Busulis, Ivo Fomins, Normunds Rutulis, Lauris Reiniks un daudzi citi.

Sveicienus komponistam Jānim Lūsēnam 50. jubilejā
LTV1 sūtīs Lielajā Piektdienā – 10. aprīlī, kad ēterā iekļauta gan dokumentālā filma „Viņa augstība Jānis Lūsēns III”, kas sāksies plkst. 19:30, gan komponista autorkoncerts „Mazu brīdi pirms”, kura sākums – plkst.  00:05. Bet 25. aprīlī plkst. 21:15 ar LTV1 starpniecību ikviens kļūs Jāņa Lūsēna jubilejas koncerta viesis. Lūsēna jubilejas noskaņas turpinās arī Latvijas Nacionālā teātra rokopera „Sfinksa” 11. aprīlī plkst. 21:15: tajā izdzīvots slavenā pareģa Eižena Finka suģestējošais liktenis un meklēta atbilde uz mūžīgo jautājumu - vai un cik viegli ir būt neparastu spēju īpašniekam.

Kā jau ierasts, sestdienu vakaros plkst. 19:00 LTV1 skatītājus turpinās iepriecināt latviešu mākslas filmu izlase.

4. aprīlī – „Par mīlestību pašreiz nerunāsim”. Brigitai, Indulim un viņu mazulim ar iztikas līdzekļiem klājas skumji. Viņiem nav arī savas pajumtes. Materiālo rūpju nogurdinātā Brigita kļūst par vieglu medījumu šķietami draudzīga avantūrista vilinājumam: kaut arī solītie ieguvumi par līdzdalību dažos riskantos projektos ir visai kārdinoši, tie Brigitu uz sešiem gadiem noved ieslodzījumā. Kad jaunā sieviete atgūst brīvību, viņa vairs nezina, kā dzīvot. Viņai vairs nav ne māju, ne ģimenes, kur atgriezties. Indulim sākusies jauna dzīve - viņš apprecējies ar ļoti turīgu sievieti, un Brigitas dēliņš aug jaunajā ģimenē. Tomēr Brigitas un Induļa satikšanās filmai liek daudzpunktu. Ar katru sarunas brīdi viņi arvien skaidrāk apjauš, ka abus saista ne tikai atmiņas, bet arī jūtas…
Režisors - Varis Brasla, lomās - Ilze Rūdolfa, Māris Andersons, Līga Kaktiņa, Uldis Dumpis, Harijs Spanovskis.

11. aprīlī – „Cilvēka bērns”. Pēc latviešu rakstnieka Jāņa Klīdzēja romāna uzņemtā filma ataino cilvēka ieiešanu pasaulē, pasaules atklāšanu un sevis apzināšanos. Mazais Boņuks aug Latgales sētā, kur viņam ir iespēja vērot cilvēku attiecības, vērot dabas norises, vērot  lauku darbus un  sastapt dažādus cilvēkus. Tā ir filma, kas skatītājam ļauj izjust lauku dzīves pamatus un cilvēku attiecības patriarhālajā lauku sētā. Bet filmas nosaukums iešifrē filmas galveno domu: arī mazs bērns ir cilvēks. Un no tā, kāda ir apkārtējo cilvēku attieksme pret viņu, atkarīga viņa pašapziņa vēlākajos gados.
Režisors - Jānis Streičs, galvenajās lomās - Andris Rudzinskis, Akvelīna Līvmane, Jānis Paukštello, Boļeslavs Ružs.

18. aprīlī – „Kārkli pelēkie zied”. Kad varoņlomu un mīlētāju tēlotājs Žanis Mežmalis satiek skolnieci Intu, viņu – divu paaudžu cilvēku – emocionālais dialogs izrādās garīgi bagātinošs abiem. Tieši tādēļ filmā atklājas vērtīgā, visos laikos aktuālā doma par mākslas svētīgo ietekmi uz cilvēku, mākslinieka atbildība par to pasauli, ko viņš rada uz skatuves un kurā iedziļināties viņš aicina skatītāju. „Kārkli pelēkie zied” ir kas vairāk par vienkāršu mākslas filmu. Tā dokumentē 60. gadu latviešu aktiermākslas megazvaigznes. Eduards Pāvuls, iejuzdamies Mežmaļa lomā, filmā būtībā tēlo pats sevi. Tieši šajā laikā Pāvuls ar milzu panākumiem atveido visas vadošās mīlētāju un varoņlomas uz Dailes teātra skatuves, ieskaitot Šekspīra Romeo, ko attēlo filma.
Režisors: Gunārs Piesis, lomās: Eduards Pāvuls, Vija Artmane, Alma Ābele, Karps Klētnieks, Emīlija Bērziņa, Gunārs Cilinskis, Emma Ezeriņa

25. aprīlī – „Vīrietis labākajos gados”.
Alfrēds Turlavs patiešām ir vīrietis labākajos gados, turklāt viņš tā arī jūtas. Viņš ir pietiekami pašpārliecināts, prot aizstāvēt savu viedokli un dzīvē diezgan daudz paveicis. Vienīgi personīgajā dzīvē iestājies apsīkums. Turlava dzīvē ar savu mīlestību ienāk jaukā meitene Maija. Bet vai var nedomāt par to, ka šai laimei līdzās ir citu sāpes?
Režisors - Olģerts Dunkers, lomās - Vītauts Tomkus, Vaiva Mainelīte, Helga Dancberga, Lāsma Kugrēna, Olģerts Dunkers, Lilita Bērziņa.

Svētdienās turpināsies latviešu daudzsēriju filmu vakari. 5. un 12. aprīlī skatītājiem piedāvāsim filmas „Ilgais ceļš kāpās” pēdējās sērijas, bet 19. un 26. aprīlī LTV1 uzsāks jaunu latviešu daudzsēriju filmu – „Vecā jūrnieku ligzda”. Filmu sākums – plkst. 19:00.  

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV