Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Izdots Andželas Kārteres romāns “Gudrie bērni”

Pēteris Jankavs, 27.03.2009. 10:10

Apgāds”Atēna” laidis klajā Andželas Kārteres romānu “Gudrie bērni”. No angļu valodas to tulkojusi Ingūna Beķere.
Izdots Andželas Kārteres romāns “Gudrie bērni”

Dora un Nora Šānsas ir aktiera Melhiora Hazarda, izcilā Šekspīra lomu spēlētāja, ārlaulībā dzimušās dvīņu meitas. Tēva ģimenes un arī „leģitīmās” teātra pasaules nepieņemtām, viņām paveras kordebaleta dejotāju karjera un darbs muzikālajos teātros.

Guardian

 

Šī grāmata nepiespiesti virzās no šoka uz sakritību, no viegliem sarežģījumiem uz ātru risinājumu, no spriedzes uz velnišķīgi smieklīgu atrisinājumu, tomēr ik brīdi notikumi šķiet drīzāk muzikāli, nevis literāri, it kā autores vienīgais mērķis būtu bijis radīt Mocarta Cosi fan tutte vārdisku līdzinieku…

Times Literary Supplement

 

Andželas pēdējais romāns, „Gudrie bērni”, ir arī viņas labākais. Tajā dzirdam viņas ārpus lappušu, īstās dzīves balsi pilnā diapazonā. Romāns sarakstīts viņas īpašajā nāvīgi līksmajā tonī. Tas priecīgi pļāpā, uzdurot veselu gadsimtu uz savu joku mieta. Šis tāpat kā visi pārējie viņas darbi ir juteklīguma, dzīves svinēšana. Tas it īpaši svin no ceļa noiešanu un ārpus laulībām izkāpšanu. Sprauslāšana, kas atpūsta no Diendvidlondonas pāri pār Temzu, slavas dziesma bastardiem (un, neaizmirsīsim, romāns kā forma ir bastards, tāpēc prozaiķiem vienmēr jāiestājas par bastardiem). Andžela Kārtere aizvien parādīja garu degunu, apgānīja svētās govis. Visvairāk par visu viņa mīlēja ietiepīgu – bet arī dzīvespriecīgu - nepakļaušanos. Viņas grāmatas noņem mums važas, sagāž pompozo statujas, sagrauj paštaisno tempļus un komisariātus. Tās smeļas savu spēku un vitalitāti no visa tā, kas ir grēcīgs, nelikumīgs, zems. Tām nav līdzinieku, un tās ir nepārspētas.

Salmans Rušdi, The New York Times

 

Andžela Kārtere (1940–1992) dzimusi Anglijā, dzīvojusi Japānā, ASV un Austrālijā. Vairāku izcilu romānu, stāstu un lugu autore.

Šis projekts tika finansēts ar Eiropas Komisijas un Latvijas republikas Kultūras ministrijas
atbalstu.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV