Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Nacionālajā teātrī top Dž.Dž.Džilindžera izrāde „Smiekli tumsā”

Inga Vasiļjeva, 21.04.2009. 11:50

7.maijā plkst.19.00 Latvijas Nacionālā teātra Lielajā zālē notiks Dž.Dž.Džilindžera veidotā kutelīgās melodrāmas „Smiekli tumsā” pirmizrāde, kas ir Vladimira Nabokova 1932. gadā publicētā romāna „Camera obscura” dramatizējums. Iestudējumu veido arī scenogrāfs Kristaps Skulte, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, gaismu mākslinieks - Igors Kapustins, kustību konsultante - Inga Krasovska. Lomās: Ivars Puga, Zane Jančevska, Evija Skulte, Juris Lisners, Jānis Āmanis, Gundars Grasbergs.
Nacionālajā teātrī top Dž.Dž.Džilindžera izrāde „Smiekli tumsā”

Ko darīt četrdesmitgadīgam, harmoniskā laulībā dzīvojošam, turklāt mākslinieciski ievirzītam vīrietim, ja viņš sastop skaistu, jaunu, jūsmīgu, šķietami nevainīgu sešpadsmitgadīgu būtni un viņā, par spīti sakārtotai dzīvei, mostas otra jaunība? Pēc Vladimira Nabokova domām, jaunība, miesas un dvēseles alkas ir kas tāds, kam veltīgi pretoties. Sākas Bruno Krečmara un Magdas romāns. Tomēr attiecības pārkāpj tradicionālajam mīlas trīsstūrim, un tajās iesaistās arī ceturtā persona. Un izrāde no melodramatiskas bulvārkomēdijas sola pārvērsties emocionālā un patiesā stāstā par mīlestību un nodevību, par spīti tam, ka režisors ironiski nolemj saglabāt žanra nosaukumā vārdu “melodrāma”.
 
Izrāde „Smiekli tumsā” ir Vladimira Nabokova 1932. gadā publicētā romāna „Camera obscura” dramatizējums. Nabokova prozai raksturīgas gan tradicionālā reālisma, gan modernisma iezīmes, piemēram, parodija, rotaļāšanās ar valodu, reminiscences un slēpti citāti. Jāatzīmē rakstnieka neparasti spilgtā stilistika un izteiksmes līdzekļi.

„Camera obscura” (no latīņu valodas „tumša istaba”) ir piektais V.Nabokova krievu romāns un otrais no trijiem viņa romāniem par „vācu” tēmu. Šis darbs tiek uzskatīts par vienu no autora savdabīgākajiem, dīvainākajiem un „melnākajiem” romāniem. Darbs tiek vērtēts kā izsmalcināts, vēsi ironisks, kurā spilgti ietvertas Eiropas „krīzes prozas” tradīcijas.

Režisors Dž.Dž.Džilindžers Nacionālajā teātrī debitēja 2008.gadā, iestudējot Deivida Hēra „Jūdas skūpstu”, par ko viņš tika nominēts „Spēlmaņu nakts” balvai kā Gada režisors, bet galvenās - Oskara Vailda - lomas atveidotājs Juris Lisners saņēma balvu Gada aktieris.



Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV