Otrdiena, 21.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna;

Festivālu 2ANNAS 2009 atklās ar Latvijas 80. gadu eksperimentālā kino programmu

Kristīne Matīsa, 21.05.2009. 11:12

2ANNAS atklāj 2009. gada festivālu, ieskatoties padomju laika „underground” kino - filmās no LPSR Zinātņu akadēmijas Tautas kinostudijas kinoamatieru kolekcijas, kas veidotas 20. gadsimta 70. un 80. gadu mijā. To autori bezbailīgi apgāja padomju cenzūru un uzsāka jaunu, mutuļojošu laikmetu Latvijas garīgajā dzīvē. Viņus dzina drosmīgs eksperimentētāja gars, kam kino bija tikai viens no izteiksmes līdzekļiem dažādu intelektuālu baudu pilnā pasaulē. Programmā iekļautas filmas, kas savulaik izpelnījušās ASV mākslas zinātnieka Marks Alena Švēdes (Mark Allen Svede) un Ņujorkas neatkarīgā kino antoloģijas izveidotāja Jons Mekas (Jonas Mekas) atzinību, kuri tās salīdzināja ar Endija Vorhola, Stena Brekidža un citu pasaules neatkarīgo darbiem.
Festivālu 2ANNAS 2009 atklās ar Latvijas 80. gadu eksperimentālā kino programmu

Festivāla atklāšanā arī mūsdienu eksperiments: 1/2 KAUT 1/2 KAS

Filmu programma:

Mijkrēšļa rotaļa ar spoguli, Rež. Ivars Skanstiņš, 1972
1972. gadā radītā Ivara Skanstiņa filma apvīta ar noslēpumainas nelegalitātes auru – Kazas kompānija, alternatīvā teātra trupa Birojs, slepena montēšana Telefilmā-Rīga un čekas kratīšanas.

AB OVO, Rež. Vladis Goldbergs, 1982                               
Jauns cilvēks vēlas vienlaikus iepazīt un pārveidot pasauli, tāpēc viņam kā līdzībā nākas iziet cauri septiņiem izziņas un atklāsmes līmeņiem.

Aizmigt nomoda sapnī, Rež. Ēriks Pudzāns, 1984         
Simboliem piesātināts stāsts, kura centrā ir mākslinieks – gan atzinības virsotnē ar aplausiem, gan kritiķu noliegts un atraidīts. Pasaule apkārt mainās gan laikā, gan telpā – no vesternu pilsētiņas līdz padomjlaika standarta dzīvoklim un slimnīcai, no 20. gadsimta 70.gadu reālijām līdz vēsturiski pārlaicīgām ainām.

Akmens debesīs, Montāža Haralds Elceris, 1985                    
Savāda pasaule ar jūras krastu, rudzu lauku un vējdzirnavām, šīs pasaules norises saista Baltais klauns, kurš satiek visdažādākos tēlus.

Privātā kolekcija, Rež. Žanis Krusts, 1982
Ar padomjlaika pilsētas vidi kontrastē gandrīz bībeliski simboli – uguns, ūdens, grāmata, zivis, zvans; tomēr autori izmanto arī sava laikmeta zīmes un kadrā parādās cilvēks gāzmaskā, baltu silikāta ķieģeļu siena ar sarkanu rozi logā, asiņojošs durvju rokturis, putnu ligzdas sniegā...


Seanss notiek: 27.05. pl.18:00 Kino "Rīga"


Šogad 2ANNĀS vēl: Baltijas īsfilmu skate, 3 Starptautiskās konkursa programmas „INTRA HOMO”, „Pasaules pasakas”, „Skaivolkera vakarēdiens”, „KINOTEATR.DOC” Krievijas naturālais kino, Starptautiskā filmu festivāla ROSHD Irānas īsfilmu viesprogramma, Bērnu un jauniešu konkursa programma/ seminārs „Zaļā Anna” un vakara pasākumi ar dīdžejiem Sergeju Timofejevu, Bombeju, Contour un 2ANNU krusttēvu Robertu Gobziņu.

Vairāk: www.2annas.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV