Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

LTV1 būs skatāma Latvijas Nacionālā teātra izrāde „Mērnieku laiki”

Ieviņa Ancena, 25.05.2009. 18:44

Sestdien, 30. maijā, plkst. 21:15 LTV1 ēterā būs skatāma Latvijas Nacionālā teātra izrāde „Mērnieku laiki”. Tas būs režisora Viestura Kairiša veidotais iestudējums, kuru Latvijas Televīzija ierakstījusi pērn, priecājoties, ka šajos grūtajos laikos skatītājiem var sniegt iespēju redzēt augsta līmeņa latviešu teātra izrādi, neizejot ārpus mājas.
LTV1 būs skatāma Latvijas Nacionālā teātra izrāde „Mērnieku laiki”

Mērnieku laiku motīvs šodienas Latvijā līdz ar privātīpašuma atgriešanos katram latvietim tapis tikpat skaidrs kā laikā, kad rakstīts leģendārais Kaudzīšu romāns. Režisors Viesturs Kairišs, kura kontā jau ir oriģinālais Rūdolfa Blaumaņa "Skroderdienu Silmačos" iestudējums, 2007. gadā  piedāvājis savu versiju par "Mērnieku laikiem" - slātaviešus un čangaliešus pulcējot kopā kora mēģinājumos, kad tie gatavojas slavenajam goda mielastam, bet varbūt - Dziesmu svētkiem. Romāna darbību Kairišs pārcēlis uz mūsdienām, un, lai gan humora un parodijas šajā izrādē netrūkst, režisors apgalvo, ka nav vēlējies veidot kariķētus personāžus, bet gan dziļus, sarežģītus un traģiskus raksturus.

Izrādē piedalās vīru kora "Gaudeamus" grupa Ivara Cinkusa vadībā, kuras repertuāru veido Raimonda Paula vecās un mazliet piemirstās dziesmas, kuras Juris Vaivods aranžējis vīru korim un tās tiek dziedātas četrbalsīgi. Šīs kora dziesmas palīdz aizkļūt līdz dīvainajam latviešu mentalitātes kodam - patriotisma, garīguma, emocionalitātes un humora sajaukumam.

Tieši pa vidu lielajai dziedāšanai tiek izspēlēts spraigais mērnieku laiku stāsts - par uzņēmīgiem latviešiem, kas gatavi savas sirdslietas kārtot tikpat vēsu prātu kā saimnieciskos darījumus, par kukuļdošanu un ņemšanu, par zemi un mājām, kuru dēļ uz negodīgu rīcību gatavs arī krietnākais cilvēks, tā teikt, savu bērnu labākas nākotnes vārdā.

Kairišs uzskata, ka "Mērnieku laiki" ir unikāls materiāls latviešu literatūrā. „Pirmkārt, tā ir izcila komēdija, otrkārt, liela traģēdija. Šobrīd šis stāsts ir ļoti aktuāls Latvijā, jo ir sajūta, ka viss, ko mēs pēdējos gados piedzīvojam, ir vieni lieli mērnieku laiki”. Viņš arī uzsver, ka tieši tāpēc viņam šķitis būtiski iestudējumu veidot nevis vēsturiskā aspektā, bet gan no mūsdienu cilvēka viedokļa.

Iestudējuma scenogrāfe un kostīmu māksliniece - Ieva Jurjāne, gaismu mākslinieks - Agris Feldmanis, kustību režisors - Agris Daņiļevičs. Galvenajās lomās - Inga Misāne, Lāsma Kugrēna, Astrīda Kairiša, Lolita Cauka, Uldis Anže, Kaspars Zvīgulis, Gundars Grasbergs, Jānis Reinis, Ainārs Ančevskis, Juris Lisners, Rūdolfs Plēpis un Jānis Skanis.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV