Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Rīt atklāj festivālu 2ANNAS

Mārīte Lempa, 26.05.2009. 10:43

27. maijā zem saukļa „INTRA HOMO” tiek atklāts Starptautiskais īsfilmu festivāls 2ANNAS, kurš šogad pēta cilvēku, tā izveidotos un sev uzspiestos nosacījumus, iekšējos augoņus, kuri izlien virspusē eksistenciālu pārdomu rezultātā. Jauni meklējumi un filozofiskas pārdomas, ielūkošanās cilvēka dziļākajos vērtību pārvērtēšanas procesos. Svētā Skaivolkera cīņa par cilvēcību.
Rīt atklāj festivālu 2ANNAS

Cīņa par cilvēcību nav tālu jāmeklē: 2ANNAS atklāj 2009. gada festivālu, ieskatoties padomju laika „underground” kino - filmās no LPSR Zinātņu akadēmijas Tautas kinostudijas kinoamatieru kolekcijas, kas veidotas 20. gadsimta 70. un 80. gadu mijā. To autori bezbailīgi apgāja padomju cenzūru un uzsāka jaunu, mutuļojošu laikmetu Latvijas garīgajā dzīvē. Viņus dzina drosmīgs eksperimentētāja gars, kam kino bija tikai viens no izteiksmes līdzekļiem dažādu intelektuālu baudu pilnā pasaulē. Programmā iekļautas filmas, kas savulaik izpelnījušās ASV mākslas zinātnieka Marks Alena Švēdes (Mark Allen Svede) un Ņujorkas neatkarīgā kino antoloģijas izveidotāja Jons Mekas (Jonas Mekas) atzinību, kuri tās salīdzināja ar Endija Vorhola, Stena Brekidža un citu pasaules neatkarīgo darbiem.

Vērtību pārvērtēšana Baltijas īsfilmu skatē. Festivāla 2ANNAS Baltijas valstu jauno režisoru īsfilmu izlase. Dažādi režisori, savādāks skatījums. Savādas sižetu peripetijas, apkārtējiem nemanāmas iekšējas cīņas, nežēlīga cilvēku attiecību preperēšana un nākotnes kino anatomija. Skatē tiek demonstrētas visu veidu žanru īsfilmas, kas tapušas pēdējo 2 gadu laikā un galvenais – cīņa par cilvēcību tepat Latvijā, Baltijā.

2ANNĀS šonedēļ: Starptautiskās konkursa programmas „INTRA HOMO”, „Pasaules pasakas”, „Skaivolkera Vakarēdiens”, „KINOTEATR.DOC” Krievijas naturālais kino, Starptautiskā filmu festivāla ROSHD Irānas īsfilmu viesprogramma un vakara pasākumi ar dīdžejiem Sergeju Timofejevu, Bombeju, Contour un Robertu Gobziņu.


Filmu programmas:

Latvijas 80. gadu eksperimentālā kino programma
Seanss notiek: 27.05. pl.18:00 Kino "Rīga"

Mijkrēšļa rotaļa ar spoguli, Rež. Ivars Skanstiņš, 1972
1972. gadā radītā Ivara Skanstiņa filma apvīta ar noslēpumainas nelegalitātes auru – Kazas kompānija, alternatīvā teātra trupa Birojs, slepena montēšana Telefilmā-Rīga un čekas kratīšanas.

AB OVO, Rež. Vladis Goldbergs, 1982                                
Jauns cilvēks vēlas vienlaikus iepazīt un pārveidot pasauli, tāpēc viņam kā līdzībā nākas iziet cauri septiņiem izziņas un atklāsmes līmeņiem.

Aizmigt nomoda sapnī, Rež. Ēriks Pudzāns, 1984          
Simboliem piesātināts stāsts, kura centrā ir mākslinieks – gan atzinības virsotnē ar aplausiem, gan kritiķu noliegts un atraidīts. Pasaule apkārt mainās gan laikā, gan telpā – no vesternu pilsētiņas līdz padomjlaika standarta dzīvoklim un slimnīcai, no 20. gadsimta 70.gadu reālijām līdz vēsturiski pārlaicīgām ainām.

Akmens debesīs, Montāža Haralds Elceris, 1985                     
Savāda pasaule ar jūras krastu, rudzu lauku un vējdzirnavām, šīs pasaules norises saista Baltais klauns, kurš satiek visdažādākos tēlus.

Privātā kolekcija, Rež. Žanis Krusts, 1982
Ar padomjlaika pilsētas vidi kontrastē gandrīz bībeliski simboli – uguns, ūdens, grāmata, zivis, zvans; tomēr autori izmanto arī sava laikmeta zīmes un kadrā parādās cilvēks gāzmaskā, baltu silikāta ķieģeļu siena ar sarkanu rozi logā, asiņojošs durvju rokturis, putnu ligzdas sniegā...


BALTIJAS ĪSFILMU SKATE
Seanss notiek: 27.05. pl.20:30 Kino "Rīga"

OBSESSION, Rež. Andrew Bond, Igaunija, 2008
Jauns pāris sēž autobusa pieturā un stāsta viens otram neparastu stāstu. Apsēstība var šķist kā lāsts, bet patiesībā tā ir dāvana, kas ved uz laimi.

KĀDS UN KĀDA, Rež. Didzi Eglītis, Latvija, 2008
Divdaļu īsfilma. Ethans un Simone ir aģenti firmā, kas piedāvā piepildīt visas savu klientu vēlmes. Ethans  ir iemīlējies Simonē, un beidzot viņš ir gatavs atklāt savas jūtas. Arī Simone meklē mīlestību, taču viss sarežģās firmas realizētās atmiņas pārrakstīšanas dēļ.

MĒMAIS, Rež. Jānis Skulme, Latvija, 2009
Filmas pamatā ir patiess stāsts par Andreasu Graslu, kurš tika atrasts jūras krastā un 4 mēnešu garumā neizdvesa nevienu vārdu.

THIBAUT, Rež. Martti Helde, Igaunija, 2008
Thibauts ir vientuļš muižas sulainis, kas ikdienas uzklāj ģimenes galdu un pie loga uzticīgi gaida savus saimniekus. Tibauts ģimenē strādā jau vairākus desmitus gadus, taču neapzinās, ka īstenībā tā jau gadu ir mirusi. Taču, iespējams, ka Tibauts to nemaz negrib zināt. Nepārtrauktās gaidas un pacietība iegūst pavisam jaunu nozīmi, kad Thibauts ievēro baložus, kuri dzīvo uz majas dzegas.

PAUKOTĀJS, Rež. Astra Zoldnere, Latvija, 2009
Jaunas precētas mājsaimnieces ikdienas trulā rutīna tiek atdzīvināta brīdī, kad viņa sāk izspiegot kaimiņa, paukošanas instruktora, pārdrošos seksuālos piedzīvojumus. Kaimiņš sievieti pavedina, tomēr bailes zaudēt ģimeni noved pie histērijas un neparedzētas kulminācijas.

edvarts virza. sirreālie straumēni., Rež. Reinis Dzudzilo, Latvija, 2008
Filmas pamatā ir latviešu rakstnieka Edvarta Virzas poēma „Straumēni”.  Skaisti, bet tajā pašā laikā absurdi.

DING DONG DONG, Rež. Vents Grīnbaums, Latvija, 2009
Krimināla drāma par nozagtu sviestu.

SONETE, Rež. Raitis Valeskalns, Latvija, 2009
Filma bez beigām.


NAFTA, Rež. Uldis Cipsts, Latvija, 2008
Nezināmu iemeslu dēļ cilvēki salīp kopā. Iespējams, ir notikusi vides katastrofa un cilvēki ir spiesti izbaudīt savas rīcības sekas.
Filma – alegorija. Veltījums visiem putniem, kuri ir gājuši bojā cilvēku izraisītu katastrofu rezultātā, salīpot naftā.
Īsfilma tapusi projekta “Kino Komūna U35” ietvaros.


ES NEESMU LABA, Rež. Ance Krieviņa, Latvija, 2008
Īsfilma "Es neesmu laba" ir veidota projekta "Kino dzeja" ietvaros 2008 gada septembrī. Tas ir stāsts par kādas meitenes iedomātu telefona zvanu, kas kļūst reāls. Īsfilmas pamatā ir Ērikas Bērziņas dzejolis „Es neesmu laba”.


KUR UPES PLŪST, Rež. Krišjānis Ābols, Latvija, 2009
Mums pieder mērķis, bet mēs nevaldām pār ceļiem.

ZELTRACE, Rež. Inese Vēriņa, Latvija, 2007
Tradicionāls stāsts par tradicionāliem cilvēkiem ar tradicionālu domāšanu. Atšķirība starp reālo un nereālo pasauli nemaz nav tik liela. Laipni lūdzam reālajā Spēletāju pasaulē!

BLACK PEETER, Rež. Priit Pääsuke, Igaunija, 2008
Pēteris ar sievu draugu kompānijā pusdieno kādā restorānā. Viņi nav strīdējušies jau divas nedēļas. Tomēr jauns pārpratums nav aiz kalniem. Banāls apgalvojums drīz vien pāraug strīdā, un nakts ienes savādas spēles abu attiecībās.

GALAPUNKTS, Rež. Lauris Ābele, Latvija, 2008
Atdzīvinātas masu uzspiestās kultūras klišejas var kļūt ne tikai biedējošas, bet arī liktenīgas.

Vairāk: www.2annas.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV