Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

LTV1 ēterā - filmas „Limuzīns Jāņu nakts krāsā” atjaunotās versijas pirmizrāde

Ieviņa Ancena, 17.06.2009. 14:17

Noskaņojoties Līgo svētkiem, LTV1 saviem skatītājiem sarūpējusi īpašu dāvanu: sestdien, 20. jūnijā, plkst. 19:00 būs skatāma visu laiku labākās latviešu filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" atjaunotās versijas pirmizrāde!
LTV1 ēterā - filmas „Limuzīns Jāņu nakts krāsā” atjaunotās versijas pirmizrāde

2008. gadā Nacionālais Kino centrs uzsāka vērienīgu filmu restaurācijas un digitalizācijas projektu, kas ar laiku aptvers visas skatītāju iemīļotās un kinozinātnieku slavētās filmas. Par pirmo bezdelīgu kļuvusi režisora Jāņa Streiča leģendārā filma "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", kas jau daļēji folklorizējusies un kino simtgades svinību laikā skatītāju aptaujā atzīta par visu laiku labāko latviešu filmu.

Filmas restaurācija veikta, izpētot informāciju par filmu materiāliem, kas atrodas Latvijas un Krievijas Federācijas arhīvos, un izstudējot Eiropas valstu pieredzi filmu mantojuma saglabāšanā un atjaunošanā. No filmas oriģināla negatīva, kas glabājas Krievijas arhīvā, ar Norvēģijas un Dānijas speciālistu palīdzību veidota restaurētā filma, atjaunojot krāsu, skaņu un oriģinālos titrus. Šī procesa laikā notikušas konsultācijas arī ar filmas autoriem – režisoru Jāni Streiču un operatoru Hariju Kukelu.

„Esam gandarīti, ka tieši sabiedriskās televīzijas skatītāji visā Latvijā pirms Līgo svētkiem varēs novērtēt jaunās filmas attēla un skaņas priekšrocības,” uzsver LTV1 direktore Baiba Šmite, atgādinot, ka uz Līgo svētku stīgas skatītājus noskaņos vēl viena brīnišķīga dāvana. Kā jau ziņots, pirmdien, 22. jūnijā, no plkst. 17:30 ikviens skatītājs Latvijā kļūs par aculiecinieku vēl nebijušai tiešraidei - Latvijas Nacionālā teātra iestudētajai Rūdolfa Blaumaņa lugai "Skroderdienas Silmačos"! Turklāt pirmo reizi LTV skatītājiem piedāvās iespēju tiešraidē vērot ne tikai izrādi, bet arī notiekošo izrādes aizkulisēs. LTV kameras pirms izrādes un starpbrīdī atklās, kā top izrādei nepieciešamie rekvizīti, kā pārtop dekorācijas, ieskatīsies aktieru grimētavās. Pirmsjāņu svētku sajūtā mūs vienos Latvijas Krājbanka – iestudējuma translācijas atbalstītājs.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV