Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

Pedvālē top zemes mākslas objekts "Krusta griezums"

Ojārs Feldbergs, 29.07.2009. 11:33

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā 28.jūlijā izraēliešu māksliniece Taņa Premingere uzsāka darbu pie zemes mākslas objekta "Krusta griezums".

Kopš 7.jūnija Pedvāles parkā turpinās 2009.gada radošā sezona "Akmens. Kustība". Šajā, 2009. gadā tiek īstenots starptautisks projekts "Atmiņas par nākotni", kas paredz vairākas gan procesuālās, gan vizuālās mākslas aktivitātes. Projekts tiek īstenots kā sadarbība starp latviešu mākslinieku Ojāru Arvīdu Feldbergu un izraēliešu mākslinieci Taņu Premingeri. Tas aizsākās 7. jūnijā ar preformancēm "Latvijas akmens sēkla Izraēlā" Pedvālē un "Svētā zeme Latvijai" Dina parkā, Arsuf Kedemā, Izraēlā.

Pedvālē ar Laboratory of Stage Arts Buto deju studijas performanci no eksperimentālā akmeņu stādījumu lauka tika izcelta pārstādīšanai nobriedusi akmens sēkla. Tā tika ievietota īpašā metāla konstrukcijā, kurā tā atradīsies līdz sezonas noslēgumam 10. oktobrī. Ar šo performanci sākās akcija, kuras laikā ikviens labas gribas cilvēks ir aicināts domās uzticēt "Latvijas akmens sēklai" savu vēstījumu, vēlēšanās, cerības, idejas, lai šie vēlējumi, iestādīti Izraēlas Svētajā zemē, simboliski augtu un nestu ikviena cilvēka cerētos augļus.

Izraēlā, Arsuf Kedemā, Dina parkā, 7.jūnijā, tajā pašā dienā, kad Pedvālē no zemes tika izcelta "Latvijas akmens sēkla", māksliniece Taņa Premingere uzsāka arī sava darba sagatavošanu Pedvālei. Māksliniece no Izraēlas zemes paņēma augsni, kas tagad ir atceļojusi uz Pedvāli un tiks izmantota radot zemes mākslas darbu "Krusta griezums".

Projekta ietvaros tiks izveidoti divi zemes mākslas darbi. Vienu veidos Taņa Premingere Pedvālē, Latvijā, bet otru – Ojārs Arvīds Feldbergs Dina parkā, Izraēlā.

28.jūlijā māksliniece Taņa Premingere Pedvālē uzsāka veidot zemes mākslas objektu "Krusta griezums". Līdzīgi kā senatnē dažādās kultūrās uz cilvēka ķermeņa tika veidoti rituāli griezumi – rētas, kas simbolizēja noteiktu statusu, pieredzi, vietu pasaulē un sabiedrībā –, tā arī Taņas Premingeres darbs būs šāda rituāla griezuma atveidojums zemes ķermenī. Mākslas darbā tiks iestrādāta no Izraēlas atvestā zeme. Ar šo darbu māksliniece vēlas pateikt, ka Zemei ir viena miesa visās šīs planētas vietās.

9.augustā, plkst. 12.00, paredzēta objekta "Krusta griezums" svinīga atklāšana.

Papildu informācija:
Tālr. + 371 29133374
E – pasts: pedvale@pedvale.lv

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeja darba laiks katru dienu 10:00 – 18:00

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV