Trešdiena, 08.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Staņislava, Staņislavs, Stefānija;

Jāņu naktī Pedvālē top mākslas objekts "Purifikācija"

EasyGet.lv, 26.06.2012. 09:02

Pedvālē Jāņuguns šogad laikmetīgā formā apvienoja sevī japānisko domāšanu ar baltu tautu un Amerikas indiāņu tradīciju, caur kustību, skaņu, uguni un ūdeni izdzīvojot auglības rituālu, kas ir saulgriežu nakts būtība, informē Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeja kuratore Laura Miglone.
Jāņu naktī Pedvālē top mākslas objekts "Purifikācija"

Līgo vakarā Pedvālē, rietot saulei, sākās Buto studijas performance „Zīme", un Ojārs Feldbergs aizdedzināja Jāņu ugunskuru, kas kliedēja gada īsākās nakts tumsu līdz pat saules lēktam. No šīs, saulrieta mirklī aizdegtās uguns, performances laikā tika aizdedzināts Tomasa Matsudas (ASV) veidotais vides mākslas objekts „Purifikācija".

Performances „Zīme" dalībnieki rituāli izdzīvoja piecus elementus – gaisu, zemi, uguni, ūdeni un telpu –, lai, apvienojot pretstatus, rastos jauns sākums.

Savukārt saullēktā Pedvālē jau astoņpadsmito reizi notika Jāņu rīta vīru rituālais skrējiens, bet meitas mazgājās rīta rasā Pedvāles pļavās.

Tagad Pedvāles parkā apskatāms Tomasa Matsudas vides mākslas objekts „Purifikācija", kā vizuālā zīme Jāņu naktī notikušajai performancei.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV