Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

LTV1 plaši atspoguļos Baltijas ceļa 20. gadskārtu

Ieviņa Ancena, 06.08.2009. 18:01 | komentāri (1)

Augusts Latvijas vēsturē iezīmējas ar izšķirošiem vēstures notikumiem. 20. gadskārta apritēs akcijai „Baltijas ceļš”, kas pavēra ceļu uz Atmodu, bet 70 gadi – kopš Molotova-Rībentropa pakta parakstīšanas. Tāpēc augustā LTV1 ēterā skatītājus gaida daudzpusīga programma, lai ļautu izjust Baltijas valstu vēstures pagriezienus: izprotot un sajūtot šo valstu vienotību.

„Kopš Atmodas sākuma, ko iezīmēja Baltijas ceļš, izaugusi vesela paaudze, kurai informācija par pagājušā gadsimta otrās puses dramatiskajiem notikumiem nereti šķiet tikai kā atsvešināti nostāsti. Latvijas Televīzija piedāvās visdažādākās pārraides, kuras sniegs ieskatu Baltijas un Latvijas vēsturē,” par LTV1 augusta programmas ieceri stāsta LTV1 direktore Baiba Šmite.

Mākslas filmas

Divus sestdienu vakarus pēc kārtas LTV1 piedāvās iespēju novērtēt tuvāko kaimiņu – lietuviešu un igauņu kino veikumu. Sestdien, 15. augustā, plkst. 19:00 ēterā būs 1971. gadā Igaunijā tapusī filma „Pēdējā relikvija”. Tajā redzēsim virkni latviešu aktierus - Ingrīdu Andriņu, Elzu Radziņu un Uldi Vazdiku. Filmas stāsts atgādina populāro latviešu kostīmfilmu „Vella kalpi”. LTV demonstrēs šīs filmas atjaunoto, tehniski uzlaboto versiju.

Bet 22. augustā plkst. 21:15 – Lietuvā tapusī filma „Nevajadzīgie ļaudis”, kuras režisors ir latvietis Māris Martinsons.

„Nevajadzīgie ļaudis” ir filma par cilvēkiem, kuru likteņi savijas kopā. Galvenā varone Valda ir garīgi slima sieviete, kuru pārņēmusi doma, ka bērnunamā esošais zēns ir viņas dēls. Ne ārstiem, ne bērnunama darbiniekiem neizdodas pārliecināt sievieti par pretējo. Valda nospriež, ka bērns viņai netiek atdots nabadzības dēļ, tāpēc viņa pieņem lēmumu doties peļņā uz Īriju. Pa to laiku zēns tiek adoptēts...

M. Martinsons filmas veidošanā izmantojis psiholoģijas teoriju, saskaņā ar kuru visi cilvēki atrodas tikai sešu soļu attālumā cits no cita un jebkurš cilvēks mums ir sestās pakāpes radinieks. M. Martinsona filma guvusi ievērojamus panākumus: tā bija iekļauta Šanhajas starptautiskā kinofestivāla programmā, kur izcīnīja divas balvas: M. Martinsons tika apbalvots kā labākais režisors, un balvu saņēma arī filmas mūzika. Prestižā festivāla godalga deva zaļo gaismu filmas virzīšanai arī ārzemēs: pērn tā tika izvirzīta amerikāņu „Oskaram” kā labākā filma svešvalodā.

Zīmīgi, ka Baltijas ceļš notika tieši 50 gadus pēc Molotova-Rībentropa pakta parakstīšanas, kura slepenajos protokolos PSRS un Vācija sadalīja ietekmes sfēras Austrumeiropā. Pieminot šo vēsturisko faktu, LTV1 ēterā 18. augustā plkst. 21:55 iekļauta pasaulslavenā kinorežisora Andžeja Vajdas filma „Katiņa”.

Par 2007. gadā uzņemto vēsturisko drāmu viņš izteicies, ka vēlējies, lai cilvēki iepazīst vēsturi: „Domāju, ka tautu veido tās vēsture, tādēļ uzskatu, ka tā ir liela nelaime, ja ir kāda tēma, par kuru visi kaut ko zina, taču cenšas to neskart.” Filma stāsta par 1940. gadā notikušo masu slepkavību Katiņā, kad padomju armija tur noslepkavoja vairāk nekā 15 000 karagūstekņu. Katiņas notikumi joprojām ir ļoti sāpīga problēma Polijas un Krievijas attiecībās, un Andžejs Vajda uzskata, ka atklāti runāt par šo traģēdiju, kaut arī pēc tik daudziem gadiem, ir ļoti svarīgi nācijas veselībai. Filma nominēta OSKARAM, saņēmusi vienpadsmit nozīmīgus apbalvojumus, bet pats Vajda 2000. gadā saņēmis OSKARU par mūža ieguldījumu.

 
Dokumentālās filmas


Sestdien, 22. augustā plkst. 19:00 LTV1 demonstrēs Edvīna Šnores dokumentālo filmu “Padomju stāsts”.

Filma piedāvā iepazīties ar jaunu, kvalitatīvi augstāka līmeņa skatījumu uz pagātnes notikumiem. Tas ir stāsts par sapni, kas pārvērtās murgā - padomju sistēmu. Filmā apskatīts gan Ukrainas bads (1932-1933), gan Katiņas masu slepkavība (1940) un SS-NKVD sadarbība, gan deportācijas, gan medicīniski eksperimenti GULAGā. Filmā arī analizēts padomju režīma atstātais mantojums šodien un tā ietekme uz mūsdienu Eiropu.

8. un 15. augustā plkst. 18:30 turpināsies arī režisora Arvīda Babra un redaktores Lilitas Eglītes kopdarbs – dokumentālo filmu cikls „Lai ko liktens plecos veltu”, kas stāsta par nacionālo partizānu kustību pagājušā gadsimta 40. gados.

8. augustā 2. daļa „Cauri ērkšķiem” stāstīs par nacionālo partizānu Jāni Gleizdu, kam 1941. gads Nautrēnos palicis atmiņā ar izvešanām un "nepareizo’" grāmatu dedzināšanu. Viņš, tāpat kā Anna Jermacāne, Antons un Eduards Ludborži un lubāniete Broņislava Martuževa, izvēlējās neatkarīgās Latvijas pilsoņu cienīgu ceļu un samaksāja par to ar savas dzīves labākajiem gadiem. Izturot spīdzināšanas čekā, cietumu, badu un nometņu šausmas, bet naidu un pazemojumus - pēc atgriešanās Dzimtenē.

Bet 15. augustā demonstrētās 3. daļas „Tas mūs nesalieks” centrā - koktēlnieks un Latgales pēckara pretošanās kustības vēstures pētnieks Antons Rancāns. Vai 60 gadus seni notikumi ietekmē Nautrēnu pagasta dzīvi arī šodien? Un kā savu nākotni te redz Nautrēnu vidusskolas jaunieši - četrdesmito gadu "Latgales vanagu" vienaudži?


Sirdspuksti Baltijai


Baltijas ceļa atceres kulminācijā – Baltijas vienotības skrējiens „Sirdspuksti Baltijai”. Īpaša loma tā atspoguļošanā būs LTV Ziņu dienestam: tieši mūsu žurnālisti rūpēsies par to, lai ikvienā mājā ienāktu neparastā notikuma gaisotne.

Akcija „Sirdspuksti Baltijai” simboliski atjaunos vēsturisko Baltijas ceļu diennakti garā skrējienā, kas 22. augustā sāksies Tallinā un Viļņā, bet finišēs 23. augusta vakarā plkst. 20 Rīgā pie Brīvības pieminekļa. 671 kilometru garais maršruts sadalīts viena kilometra stafetes posmos, un ikviens baltietis ir aicināts pievienoties vadošajiem skrējējiem savā izvēlētajā kilometrā. „Sirdspuksti Baltijai” notiek, lai atkal sajustu Baltijas valstu vienotību, atsauktu atmiņā kopīgo cīņu par brīvību un lai pierādītu mūsu nacionālās apziņas dzīvotspēju.

Ar LTV Ziņu dienesta reportāžu starpniecību ikviens varēs izjust skrējiena unikālo atmosfēru. Sestdien, 22. augustā, tiešraides būs plkst. 15:50, 17:00, plkst. 18:55 un 22:55. Tās turpināsies arī svētdien, 23. augustā: plkst. 10:00, 14:05, 16:30, 18:00, 18:55 un plkst. 20:30 raidījumā „Panorāma”. Savukārt plkst. 19:45 skatītājus gaida centrālā tiešraide no Brīvības pieminekļa.

Turklāt Latvijas Televīzija arī skatītājus aicina kļūt par Baltijas ceļa tiešraides veidotājiem un reportieriem, sūtot skrējiena procesā fiksētos foto un videoierakstus uz e-pasta adresi piedalies@ltv.lv , tā papildinot Baltijas ceļa reportāžas ar savu redzējumu.
 
Baltijas ceļa atcere iezīmēsies arī LTV rīkotajā vērienīgajā atbalsta akcijā topošajam Likteņdārzam, kas LTV1 tiešraidē no Kokneses visas dienas garumā risināsies 23. augustā. Tieši plkst. 19:00 te skanēs leģendārā dziesma „Atmostas Baltija”, lai veidotu tiltu uz tiešraidi no Baltijas vienotības skrējiena noslēguma ceremoniju pie Brīvības pieminekļa, kas sāksies plkst. 19:45.

Bet 23. augusta izskaņā – plkst. 23:05 – atcerēsimies, kādas noskaņas valdīja gadu pirms Baltijas ceļa, Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes rokoperas “Lāčplēsis” 1988. gada ierakstā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV