Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Tautas lietišķās mākslas izstāde “Jostas, jostiņsegas, josliņsegas”

Baiba Bože, 06.10.2009. 10:27

8. oktobrī plkst. 16.00 Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja izstāžu zālē tiks atklāta Tautas lietišķās mākslas izstāde “Jostas, jostiņsegas, josliņsegas”, ko rīko Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūra.
Tautas lietišķās mākslas izstāde “Jostas, jostiņsegas,  josliņsegas”

Jostas ir viens no senākajiem audumu veidiem, kas, darinātas dažādās tehnikās, tika izmatotas apģērba saturēšanai, rotāšanai, saiņu saturēšanai saimniecībā, zirgu iejūgšanai, dažādos rituālos un svētkos kā ziedojums.

Ienākot sadzīvē aizvien jauniem materiāliem – pirktām auklām, lentēm - samazinājās to pielietojums sadzīvē. Taču, lai vienkārši neizmestu skaistos darinājumus laukā, tie tika sašūti savā starpā, tādējādi veidojot segu. Tā 19.gs otrajā pusē radās jostiņegas, kas tika izmantotas gan interjera dekorēšanai, gan kā siltuma saglabātājas, tās novietojot pie sienas. Šodien tautas lietišķās mākslas meistari jostiņsegas auž īpaši pārdomājot tās kompozīciju, saskaņojot krāsas un pielietojot dažādus krāsu ritmus.

Izstādē “Jostas, jostiņsegas, josliņegas” ar saviem darbiem piedalās Latvijas tautas lietišķās mākslas studiju dalībnieki un individuāli meistari. Būs eksponētas gan dažādā tehnikā darinātas jostas, gan jostiņsegas, kas parādīs šī priekšmeta dekoratīvo nozīmi arī šodien.

Izstāde apskatāma no 2009.gada 8. oktobra līdz 2010.gada 10.janvārim (trešdien - piektdien no plkst. 10.00 līdz 17.00) Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja izstāžu zālē.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV