Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs laiž klajā rakstu krājumu par naudas depozītiem Latvijā

Ilze Jākobsone, 04.11.2009. 13:06

6. novembrī Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) laidīs klajā muzeja jaunāko – 16. rakstu krājumu „Latvija Eiropā: depozīti 1.–20. gadsimtā”.
Latvijas Nacionālais vēstures muzejs laiž klajā rakstu krājumu par naudas depozītiem Latvijā

Izdevums ir bagātīgi ilustrēts ar atradumu kartoshēmām, depozītu attēliem, situāciju plāniem. Klāt pievienotā populārāko numismātikas terminu vārdnīca ar monētu attēliem palīdzēs grāmatas izmantotājiem orientēties daudzajos monētu nominālos un nosaukumos.

Rūpīgi veicamā darba procesā monētas pārsverot, mērot, atributējot un datējot saskaņā ar jaunākajām zinātniskās numismātikas prasībām un metodoloģijām, Latvijas vēstures historiogrāfijā pirmoreiz radīts jauns vēstures lietiskais avots – monētu atradumu (depozītu) topogrāfija (kopums), kas ataino ārvalstu monētu izmantošanas un vietējo monētu kalšanas lomu un īpatnības naudas apgrozībā Latvijā.

„Šis avots ar tā nemainīgo vērtību būs izmantojams paaudžu paaudzēs,” norāda Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Numismātikas nodaļas vadītāja un viena no krājuma autorēm Dr. hist. Kristīne Ducmane (Valsts Heraldikas komisijas locekle, grāmatu „Nauda. Latvijas mazā enciklopēdija”, „Apbalvojumi Latvijas Republikā (1918–1940)”, „Nauda Latvijā” (kopā ar Ē. Vēciņu) u.c. autore).

„Populārā valodā izsakoties - grāmata ir par to, kā mūsu senči, liekot dirhēmu pie denāra, ārtavu pie feniņa, šiliņu pie vērdiņa un mārkas, grasi, pusgrasi un trīsgrasi pie trīspelhera, klāt piesviežot kādu sudraba dālderi vai zelta dukātu un sudraba rubli, krāja „nebaltām dienām”, krāja, lai iepirktu zemi, krāja pūra naudu, uzticot to „zemes bankai”, rūpīgi iesaiņojot bērza tāsīs, linu audumā, tad vīstokli ievietojot māla podā vai alvas traukā, stikla pudelē, vai pat pavisam bez trauka, tad to tikai sev zināmā zīmīgā vietā norokot kara briesmu gadījumā, vai tā no „svešām acīm” noglabāja dzimtas iekrājumus, veidojot noguldījumu jeb depozītu,” stāsta otra krājuma autore - LNVM numismātikas nodaļas speciāliste Anda Ozoliņa.

Grāmata veido saikni starp senatni un mūsdienām, jo depozīts aktuāls ir arī mūsdienās, kad tas ir naudas noguldījums modernā bankā uz noteiktu termiņu, par ko var saņemt procentus no noguldījuma summas.

Publikācijas sērijā "Latvijas Nacionālā vēstures muzeja raksti" iznāk kopš 1962. gada un aptver arheoloģiju, antropoloģiju, etnogrāfiju un folkloristiku.

Muzeja rakstu krājumi iegādājami LNVM, Rīgas pils 3. stāvā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV