Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā būs skatāma japāņu mākslinieka Kokjo Hatanakas gleznu izstāde

Ilze Jākobsone, 26.11.2009. 14:11

No 26. novembra līdz 13. decembrim Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM) Rīgas pilī būs apskatāma japāņu mākslinieka Kokjo Hatanakas (Kokyo Hatanaka) (1947) izstāde „Āzijas dvēsele un mana sirds”. Darbi radīti Japānas klasiskās ņihongas stila glezniecības estētikā.
Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā būs skatāma japāņu mākslinieka Kokjo Hatanakas gleznu izstāde

Piektdien, 27. novembrī, no plkst. 11.00 līdz 12.00, LNVM Rīgas pils 3. stāvā izstādes darbus būs iespējams aplūkot paša mākslinieka pavadībā. Ikviens mākslas interesents aicināts sastapt Kokjo Hatanaku un dzirdēt viņa stāstījumu par savu radošo darbību (ar tulkojumu latv. val.). Mākslinieks, kurš uzaudzis budistu templī Japānā, pašlaik ir profesors Kioto Mākslas un dizaina universitātē.

Kokjo Hatanakas darbi uzrunā ar lakoniskajiem tēliem, emociju intensitāti, ņihongas tradīcijās balstīto krāsu eleganci un dūmakaino caurspīdību. Viņa gleznas ir dziļas cilvēka dvēseles studijas budisma kontekstā. Vizuāli atturīgajos, ārkārtīgi smalkajos Hatanakas darbos vienmēr ir kāds mūžīgs vēstījums – starojošs un intensīvs. Lūgšana skatītājiem tiek nodota ar absolūta skaistuma palīdzību, ko Austrumu mākslā uzskata par ļoti būtisku. Mākslinieks ir teicis: „Gleznošana man ir kā jautājumu uzdošana pašam par savu dzīvi... Bet, runājot par mana mūža uzdevumu, bez šaubīšanās varu teikt, ka tas ir - attēlot leģendas par Budu un viņa mācības.”

Mākslinieks un vēsturnieks Kokjo Hatanaka absolvējis Otaņi universitātes Literatūras fakultātes Vēstures katedru Kioto, tagad pasniedz moderno ņihonga stila glezniecību Kioto Mākslas un dizaina universitātē. Papildus radošajam darbam viņš pēta Japānas ņihonga stila glezniecības estētiku un vēsturi. Ir publicējis vairākus zinātniskus pētījumus par mākslu, sarakstījis apjomīgu divu sējumu ņihonga mācību grāmatu (1997-1999). Mākslinieku valdzina arī Indija, tāpēc viņš nopietni pētījis tās mākslas vēsturi, publicējis rakstus par miniatūru glezniecību un tēlniecību, sarakstījis monogrāfiju par indiešu tekstilmākslu, devies turp arī svētceļojumā.

No 1971. gada Kokjo Hatanaka piedalās Panreal izstādēs (Kioto pēc II Pasaules kara nodibināta grupa, kas apvienoja ņihonga stilā gleznojošus jaunos māksliniekus), Jamadanes muzeja izstādēs Tokio (1973., 1975., 1977. un 1989.g.) un daudzās citās. 1977. gadā ieguvis 21. Shell Mākslas balvu, 1978. gadā saņēmis galveno balvu Tokijas Centrālā muzeja rīkotajā 1. Japānas klasiskās glezniecības izstādē, ieguvis arī citas balvas.

Latvijā apskatāmā izstāde jau pabijusi Tallinā, Igaunijā. Izstādei Latvijā īpaši izvēlēti tādi darbi, kas ļauj iepazīstināt ar vienu no Japānas tradicionālās tēlotājmākslas žanriem – ņihongu. Termins ņihonga ieviests, lai apzīmētu Meidži ēras (19. gs.) klasisko Japānas glezniecības stilu, ar mērķi atšķirt to no t. s. „Rietumu stila” glezniecības darbiem. Ņihonga gleznām raksturīga viendimensionāla telpa un skaidrs figūru attēlojums emocionālā krāsu gammā, tukšuma ekspresija un tīru toņu spilgtums, kā arī tradicionālu pigmentu izmantojums. 

Izstāde tapusi, sadarbojoties Japānas vēstniecībai Latvijā un Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam, un to atbalsta uzņēmums Japan Tobacco International.

Ģimenes dienas norises sestdien, 28. novembrī, plkst. 12.00, kā maziem, tā lieliem arī būs saistītas ar Japānas mākslu, tēju, varēs noskatīties vairākas reklāmas filmas par Japānas virtuvi.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV