Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Vēl tikai nedēļu apskatāma japāņu glezniecības izstāde

Japānas vēstniecība Latvijā, 07.12.2009. 16:31

Vēl tikai līdz 12.decembrim Japānas vēstniecība Latvijā un Latvijas Nacionālais vēstures muzejs ielūdz apmeklēt mākslinieka Kokjo Hatanakas izstādi “Āzijas dvēsele un mana sirds. Japānas klasiskā glezniecība Ņihonga”.

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja izstāžu zālē Rīgā līdz 12.decembrim apskatāma mākslinieka Kokjo Hatanakas (Kokyo Hatanaka) (1947.) Japānas klasiskās glezniecības ņihonga izstāde.  Japānas klasiskās glezniecības ņihonga izstāde Latvijā tiek rīkota pirmo reizi, un tajā izstādīti arī tādi par meistardarbiem dēvēti autora darbi, kā „Lidojošais laiks”, „Aukstais lietus” un citi.

Profesors Kokjo Hatanaka, mākslinieks un vēsturnieks, pasniedz moderno ņihonga stila gleznošanu Kioto Mākslas un dizaina universitātē. Papildus radošajam darbam, viņš arī pēta Japānas ņihonga stila glezniecības estētiku un vēsturi. Budistu templī Japānā dzimušo un uzaugušo Kokjo Hatanaku valdzina Indija - Indijas mākslas vēstures studijas un vairākkārtīgo apmeklējumu laikā gūtie iespaidi dziļi ietekmējuši mākslinieka radošo darbību.
 
Kokjo Hatanakas darbi piesaista ar lakoniskiem tēliem, simbolisku emociju intensitāti, ņihonga tradīcijās balstītu krāsu eleganci un dūmakainu caurspīdību. Viņa darbi ir smalkas cilvēka dvēseles studijas un to pamatā ir dziļa budisma izpratne. Vizuāli atturīgie un vienlaikus ārkārtīgi smalkie Hatanakas darbi vienmēr nes sev līdzi vēstījumu. Katrā no tiem attēlots brīdis, kas ir kļuvis mūžīgs – starojošs un intensīvs. Lūgšana, kas klausītājiem tiek nodota ar pilnīga skaistuma palīdzību, ko uzskata par ļoti būtisku Austrumu mākslā. Mākslinieks ir teicis: „Man gleznošana ir kā jautājumu uzdošana par manis paša dzīvi... Savukārt, runājot par manu mūža darbu, bez šaubīšanās varu teikt, ka tas ir attēlot leģendas par Budu un viņa mācības.”

Sākot ar 1969.gadu, Kokjo Hatanakas darbi tikuši izstādīti daudzās izstādēs visā pasaulē. Autora darbi Latvijā īpaši izvēlēti, lai iepazīstinātu skatītājus ar vienu no Japānas tradicionālās tēlotājmākslas veidiem – ņihonga. Ņihonga gleznas raksturo viendimensionāla telpa un skaidrs figūru attēlojums emocionālā krāsu gammā, tukšuma ekspresija un tīru toņu spilgtums, kā arī tradicionālu pigmentu izmantojums.
 
Izstāde tapusi, pateicoties Japānas vēstniecības Latvijā un Latvijas Nacionālā vēstures muzeja sadarbībai, un to atbalsta uzņēmums Japan Tobacco International.

Izstāde ir apskatāma Latvijas Nacionālā vēstures muzeja izstāžu zālē, Pils laukumā 3, Rīgā līdz 12.decembrim .


Darba laiks: no trešdienas līdz sestdienai, no 11:00 līdz 17:00
Brīvdiena: svētdiena, pirmdiena, otrdiena
www.history-museum.lv

www.lv.emb-japan.go.jp

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV