Ceturtdiena, 09.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Klāvs, Einārs, Ervīns;

Izstāžu zālē Arsenāls tiks atklāta latviešu glezniecības vecmeistara Edvarda Grūbes personālizstāde

Krista Grasberga, 14.01.2010. 11:16

5. februārī Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls tiks atklāta latviešu glezniecības vecmeistara Edvarda Grūbes līdz šim lielākā un nozīmīgākā personālizstāde Edvards Grūbe Gleznas 1963 – 2010. Personālizstāde noslēgs mākslinieka 50 gadu radošā darba posmu un būs veltīta viņa 75. dzimšanas dienai, kas tiks svinēta šā gada 3. novembrī. Izstādes atklāšana vienlaikus būs arī mākslas zinātnieces Laimas Slavas veidotās un izdevniecībā Neputns izdotās grāmatas “Edvards Grūbe” atvēršanas svētki.
Izstāžu zālē Arsenāls tiks atklāta latviešu glezniecības vecmeistara Edvarda Grūbes personālizstāde

Izstādē būs apskatāmi vairāk nekā 150 darbi no mākslinieka personīgā arhīva, dažādām privātkolekcijām, kā arī Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja un Latvijas Mākslinieku savienības muzeja krājumiem. Izstāde attēlos plašu retrospekciju, tiks pārstāvēti gan 60., 70., 80., 90. un 2000. gadu darbi – sākot no 1963. gada līdz pat šodienai. Izstāde būs apskatāma no 5. februāra līdz 14. martam.

Savukārt grāmatā “Edvards Grūbe” mākslas zinātniece Laima Slava apkopojusi mākslinieka dzīves nozīmīgākos notikumus, izstāžu sarakstus, dažādus fotoattēlus, kā arī 143 darbu reprodukcijas. Grāmata tiks izdota latviešu un angļu valodā. Tajā redzamie mākslinieka radītie darbi būs aplūkojami arī izstādē.

Glezniecības vecmeistars Edvards Grūbe par savu personālizstādi stāsta: “Katrs mākslinieks var būt laimīgs piedzīvot sava mūža darba plašu pārskatu. Tā kā manas paaudzes māksliniekiem neizdevās redzēt savus darbus pastāvīgā ekspozīcijā Latvijā, tad šī ir pirmā reize, kad skatītāji var iepazīties ar manām gleznām no jaunības līdz šodienai.”

Edvards Grūbe ir gleznotājs, kas strādā eļļas tehnikā, radot figurālas kompozīcijas un klusās dabas. Mākslinieka darbos tiek attēlotas viņam iemīļotās tēmas – māte, lauskas, logi, klusās dabas, lelles. Tāpat kā figurālajās kompozīcijās, arī klusajās dabās mākslinieks slavina sev būtiskas lietas. Maize, māla trauki, seni latviešu darba rīki, krēsli – tie nav tikai skaisti priekšmeti, bet ir viņa pasaules uztveres atspoguļotāji. Darbos sajūtama tā nopietnība un mīlestība, ar kādu Edvards Grūbe tos uzlūko.

Savukārt mākslas zinātniece Laima Slava jau iepriekš par mākslinieku Edvardu Grūbi ir teikusi: “Ja ir kāds gleznotājs šobrīd, kura darbos absolūti konkrēti un tai pašā laikā ar mākslas augstākās raudzes patiesumu un spēku var atrast tautas pamatu pamata, kultūras tradīcijas arvien jaunu atgādinājumu, iestrādāšanu apziņas ikdienā, tad noteikti vispirms tiks minēts Edvarda Grūbes vārds”.

Izstādes Edvards Grūbe Gleznas 1963 – 2010 kuratore ir mākslas zinātniece, Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja izstāžu kuratore Dace Lamberga.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV