Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Edvards Grūbe atklās personālizstādi „Dienasgaisma"

EasyGet.lv, 25.02.2013. 13:50

Māksla XO galerija no 28. februāra lūdz 26. martam būs skatāma Edvards Grūbe „Dienasgaisma", informē galerijas pārstāvji.

Edvards Grūbe pieder pie tās latviešu gleznotāju paaudzes, kas sekoja pirmajiem padomju perioda mākslas dumpiniekiem – t.s. skarbā stila paaudzei. Viņa glezniecība šodien iezīmē vienu no virsotnēm mūsu kultūrā.

Edvarda Grūbes radošais spēks iemieso sevī latvisko mentalitāti, kas ar zemniecisku pamatīgumu sasniedz garīgās spriedzes atklāsmi. Viņa gleznās nav nejaušu tēmu. Edvarda Grūbes mākslinieciskās izaugsmes ceļš dramatiski iezīmēts ar krustā sisto mātes un bērna tēmu, gaismas motīvu logā, vijoles lauskām, maizi. Katrs attēlotais priekšmets tiek novests līdz zīmei, kas uzņemas visa darba slodzi.

Lai arī abstrahēts un lakonizēts, Grūbes darbu vēstījums ietver izteikti vīrišķīgu domu par cilvēka dzīves pamatu pamatiem.
Edvards Grūbe dzimis 1935. gadā. Dzīvo un strādā Rīgā. Viņa darbības lauks ir glezniecība. Latvijas Mākslas akadēmiju apsolvējis 1961. gadā. Piedalās izstādēs kopš 1961. gada.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV