Ceturtdiena, 02.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds;

Krievu režisors Kirils Serebreņņikovs Nacionālajā teātrī iestudē Nikolaja Gogoļa “Mirušās dvēseles”

Inga Vasiļjeva, 18.02.2010. 13:29

4.martā plkst.19.00 Latvijas Nacionālajā teātrī notiks Nikolaja Gogoļa „Mirušo dvēseļu” skatuves versijas pirmizrāde, kuras režisors un mākslinieks ir spilgtākais un populārākais mūsdienu krievu režisors Kirils Serebreņņikovs. Izrādes mūzikas autors - Aleksandrs Manockovs, gaismu mākslinieks - Igors Kapustins. Visas lomas izrādē spēlēs vīrieši: Kaspars Zvīgulis (Čičikovs), Artuss Kaimiņš, Juris Lisners, Ivars Puga, Gundars Grasbergs, Normunds Laizāns, Mārtiņš Brūveris, Arturs Krūzkops, Jānis Vimba, Ģirts Liuziniks.
Krievu režisors Kirils Serebreņņikovs Nacionālajā teātrī iestudē Nikolaja Gogoļa “Mirušās dvēseles”

K.Serebreņņikovs ir trīsdesmitgadnieku paaudzes pārstāvis, kurš pārliecinoši īsteno ne tikai savu mūsdienu lugu iestudējumus, bet, pats galvenais, negaidīti pārvērš mūsdienīgās interpretācijās visus hrestomātiskos krievu klasikas darbus – piemēram, Ostrovska “Mežs”, Saltikova-Ščedrina “Golovļovu kungi”, turklāt dara to uz Krievijas teātru citadeles – akadēmiskās Maskavas Dailes teātra (MHAT) skatuves. Pēc ilgāka pārtraukuma Krievijā ir jauns, erudīts, talantīgs un harizmātisks teātra līderis, kura darbi tiek gaidīti kā notikumi, turklāt Serebreņņikova popularitāti vairo arī viņa darbošanās kino režijā.

Latvijas Nacionālajā teātrī K.Serebreņņikovs izvēlējās iestudēt N. Gogoļa “Mirušās dvēseles” (dramatizējuma autors – pats režisors, latviskojums – Evīns Raups) - vēl vienu no krievu klasikas stūrakmeņiem – spilgto satīrisko romānu par Čičikova braucienu pēc mirušām dvēselēm, savā ceļojumā iepazīstoties ar visneticamākiem krievu muižnieku tipāžiem. Režisors iestudējumā vēlas saglabāt Gogolim tik raksturīgo aizkustinošo mīlestību uz cilvēku, tā rakstura īpatnībām un vājībām. Izrāde ir aicinājums paskatīties uz notiekošo un sevi ar labsirdīgu ironiju.

„Mirušo dvēseļu iestudējums, iespējams, kļūs par šīs sezonas nozīmīgāko notikumu Nacionālajā teātrī. K.Serebreņņikova ieceres un darbs pie iestudējuma ir izvērties par lielisku meistarklasi aktieriem, no kuras viņi iegūst neatkārojamu pieredzi un zināšanas. Ar Mirušo dvēseļu pirmizrādi teātris iedibinās jaunu tradīciju: pirms oficiālās pirmizrādes tiks spēlēta īpaša izrāde studentiem, kurā būs iespēja pirmajiem noskatīties izrādi, satikties ar režisoru un uzdot tam savus jautājumus. Pirmā studentu izrāde notiks 2.martā plkst.17.00. Biļetes cena 1 lats, biļetes var iegādāties tikai Nacionālā teātra kasēs, uzrādot studentu apliecību”, stāsta Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis.

Izrāde Mirušās dvēseles notiks latviešu valodā ar titriem krievu valodā. Izrādes tapšanu atbalsta Rietumu banka, informatīvie sadarbības partneri – Pirmais Baltijas kanāls, izdevniecības Santa un Petits, telekompānija LNT, portāls tvnet.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV