Sestdiena, 18.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Inese, Inesis, Ēriks;

Tiks atklāta izstāde “.... Kvadrāta iekustināšana....”

Galerija Antonija, 19.02.2010. 15:03

Klasiskās mākslas galerija „ANTONIJA” rīko izcilā grafiķa Aleksandra Dembo /1931-1999/ darbu izstādi “.... Kvadrāta iekustināšana....” galerijas telpās Brīvības ielā 157, Rīgā. Izstādes atklāšana 24. februārī plkst. 17:30.
Tiks atklāta izstāde “.... Kvadrāta iekustināšana....”

Kas ir šis Parīzietis Aleksandrs Dembo? - Rīdzenieks, izcils grafiķis, romantiķis, dzejnieks, ilustrators, sapņotājs, profesors, nopelniem bagātais mākslas darbinieks, patiess un labs cilvēks.

Tā nu dzimis Parīzē, pa likteņa ceļiem izstaigājis Pārdaugavu, Maskavu, Rīgu un jau vēlāk apmeklējis daudzas zemes Eiropā, Amerikā, tālajā Āzijā un Āfrikā un atkal Latvija. Caur zaudējumiem ieguvis plašu sirdi un skatījumu uz dzīvi, lietām, norisēm.

Klasiskai mākslas galerijai „Antonija” ir tas gods iepriecināt Rīdzeniekus un Rīgas viesus ar Aleksandra Dembo darbiem. Darbiem, kas radušies laka posmā no 1997-1998. gadam.

Laika zobs neskar mākslinieka darbus, jo tie ar savu enerģiju, ritumu veido it kā esības pamatus. Krāsu un ritmu daudzveidība, kas piesaista ar savu netveramo emocionalitāti, intelektualitāti, rosinošām novitātēm. Māksliniekam nebija sveša arī humora izjūta un tā nu uzmanīgāks skatītājs ik pa brītiņam kādā darbā varēs ieraudzīt mākslinieka smaidošo seju. Kolāžās kā kaleidoskopā iejūk un sabirst dažādas sīkas vienībiņas, kas no sīkumiem veido vienu veselumu nojaucot laika un vietas apjēgu. Te mākslinieks mūs pietuvina senajai inku mākslai, kuru pats uzskatīja pa modernās mākslas paraugu, te liek iztēlē spēlēties ar dažādiem laikmeta griežiem.

Tie nav Maļēviča kvadrāti, bet kvadrāti, kas piepildīti ar citu, bet mums tik tuvu - dimensiju strāvojumu.

Aleksandrs Dembo mākslā...

„Ne vārdos, ne konkrētos tēlos, vien kaut kur emocionālā strāvojumā iemetināts...

Domas ietiecas lielākā vispārinājumā... Izteiksme lakoniska, piepildīta ar krāsas un līnijas nozīmīgumu. Mācoties kopā ar Borisu Bērziņu J. Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā (vēlāk arī Mākslas akadēmijā) abi iegūst kādu kopēju pamatu – aizrautību ar plašu materiālu lietojumu, bagātīgi izstrādājot faktūras, nereti tās ritmizējota ar ornamenta elementiem.

A. Dembo kursa biedri bija M. Muižule, I. Helmūts, N. Gūtmanis, dažus kursus augstāk mācījās G. Krollis, A. Ņikitins, dažus zemāk M. Rikmane, L. Zikmane. Mutuļodama veidojās jaunā paaudze, kas sevi spilgti pieteica jau sešdesmitajos gados, tikko akadēmiju beigusi, bet kopš septiņdesmitajiem gadiem kļuva par latviešu grafikas vadošo kodolu.

Māksliniekam nebija sveša – cilvēka mūžīgā tieksme izzināt, atklāt, izpētīt... Sakausēt veco ar jauno vienotā veselumā, iekļaujot kopējā mākslinieciskā tēla struktūrā – to viņš darīja kā pirmais latviešu grafikā un tieši Rīgas tēlā, ko viņš pazina vistuvāk un mīlēja vairāk par citu – kā vietas, laika un savas sirds piesaistes zīmi.

Saasināta sava laikmeta izjūta, domāšanas dziļums, izteiksmes līdzekļu izkoptība, vieglums un atraisītība, gleznieciskums, lirisms, muzikalitāte – tāda ir Aleksandra Dembo māksla.” Pēc R. Muižnieces


„...situācijā, kad zini, ka pasaule ir pilna ar mākslu, uzdrīkstēšanās ir vienīgais, kas atliek...Galu galā kvalitāte mākslā izsaka visu „ A. Dembo.

Ļausimies emocionālam pārdzīvojumam, ko var sniegt patiesa un dziļa māksla...

Izstādes apmeklējums bez ieejas maksas.

Izstādes apskatāma no 25. februāra līdz 16. martam.

Klasiskās mākslas galerija „ANTONIJA”

Vairāk www.antonia.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV