Pirmdiena, 13.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ira, Iraīda, Irēna, Irina;

Galerijā „Antonija" tiks atklāta porcelāna meistardarbu izstāde

Galerija ANTONIJA, 23.08.2010. 09:22

No 25. augusta līdz 4. septembrim klasiskās mākslas galerijā „Antonija" būs apskatāma sen nebijusi porcelāna meistardarbu izstāde „Porcelāns 1910-2010", kurā būs porcelāna darbi no cara laika Kuzņecova porcelāna un fajansa rūpnīcas līdz pat mūsdienu mākslinieku porcelāna apgleznojumiem.
Galerijā „Antonija" tiks atklāta porcelāna meistardarbu izstāde

Jau izsenis tuvu un tālu bija labi pazīstama Kuzņecova Rīgas fabrika, kas sevišķi strauji paplašinājās gadsimta mijā. No tās neatpalika arī Rīgas tirgotāja Jesena vēlāk izveidotā porcelāna fabrika. Šais fabrikās un to mākslinieciskajās darbnīcās strādāja meistari un mākslinieki, kuru darbi ir pārvērtušies jau ar kultūrvēsturisku nozīmi.

Abas šīs fabrikas cieta no Pirmā pasaules kara un līdz 1920. gadam tās tika slēgtas. 20.gs. 20.gados, atjaunojot porcelāna ražošanu pēc Pirmā pasaules kara, izmantoja galvenokārt pirmskara formu sagataves un dekorus. 30.gados parādās atsevišķi mēģinājumi radīt jaunas izstrādājumu formas, tiek paplašināts produkcijas sortiments. Porcelāna ražotāji sadarbojas ar profesionāliem latviešu māksliniekiem – Romanu Sutu, Sigismundu Vidbergu, Vili Vasariņu, Herbertu Mangoldu u.c.

Arī pēc Lielā Tēvijas kara porcelāna māksla nav gājusi zudumā - gan Padomju laikos, gan pēc Otrās Latvijas neatkarības atgūšanas, porcelāns ieņem savdabīgu un neatkārtojamu vietu Latvijas mākslas pasaulē.

Galerija „Antonija" piedāvā nelielu ieskatu visos šais laika posmos – parādot daudzveidīgu un interesantu porcelāna mākslu. Izstādē būs apskatāmi tādi vecmeistaru darbi, kā S. Vidberga, R. Sutas, N. Strunkes. Porcelānu meistaru un apgleznotāju - kā R. Pancehovska, J. Gogello, A. Briede, B. Kārkliņa, T. Poluikeviča, Z. Ulste, A. Pole, M. Zagrebajeva, V. Fjodorova, I. Vanaga u.c. darbi

No jaunāko laiku porcelāna apgleznošanas māksliniekiem apskatāmi būs N. Laminskas, I. Krūmiņas, I. Liepiņas un A. Ivdras darbi.

Šai porcelāna izstādē kopā būs redzami ap 80 dažādu zināmu un mazāk zināmu mākslinieku darbi – vāzes, šķīvji, trauki, sīkplastikas figūras. Gaidīsim...

Porcelāna izstāde skatāma salīdzinoši īsu laika periodu - līdz 4. septembrim.

www.antonia.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV