Svētdiena, 28.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Terēze, Gundega;

Ar grandiozu šovu noslēgusies Alternatīvās modes un mākslas nedēļa

Iveta Cīrule, 12.04.2010. 14:46

Sestdien, 10. aprīlī, ar grandiozu šovu noslēdzās Alternatīvās modes un mākslas nedēļa 07-10042010[MOMENT]week.  
Ar grandiozu šovu noslēgusies Alternatīvās modes un mākslas nedēļa

Ienesot jaunas vēsmas un izpelnoties īpašu apbrīnu, sestdienas pasākumu atklāja Krievijā dzimušais, Itālijā bāzētais aksesuāru mākslinieks Sergei Grinko, kurš [MOMENT] viesiem piedāvāja ekskluzīvu apģērbu un aksesuāru kolekciju - izsmalcinātas rokassomiņas, masīvas rotaslietas, inovatīvus aksesuāru risinājumus un, protams, elegantus apģērbus, kas savaldzināja teju vai visus. 

Itāļu modes dizainers Filippo Fanini demonstrēja sieviešu kolekciju “Bēgošais skaistums”, kas tapusi, iedvesmojoties no japāņu Wabi-Sabi, - tas ir apziņas stāvoklis, dzīvesveids un spēja saskatīt skaistumu nepilnībā. 

Savukārt Von Bardonitz pārsteidza ar vienreizēju kolekciju, kurā dominēja tradicionālas formas kā ģeometriski elementi, kas savstarpēji mijiedarbojas un rada ko unikālu un domātu visiem, - būtībā tā bija viena no tām kolekcijām, kuras apģērbos  ietērpts uz brīdi sajutās ikviens. Bet kanādiešu modes māksliniece Heidi Ackerman tāpat kā jau pieminētais Sergei Grinko izpelnījās īpašas ovācijas un aplausus, - viņa prezentēja savu jaunāko pavasara/vasaras kolekciju „construct(this)”, kurā atspoguļojās mākslinieces apsēstība ar arhitektūru, futūrismu un abstrakciju, un tā vārda tiešajā nozīmē bija “alternatīva” mode – neordināras formas bikses, arhitektoniski un visai futūriski aksesuāri un ģeometriskas formas kleitas.

Par muzikālu performanci šajā rūpējās grupa “PanBioPanika”, bet vakara izskaņā lielāko pārsteigumu sagādāja pandu tērpos ģērbtie mūziķi – grupa “Instrumenti”: publika sajūsmā sauca un gavilēja, ļāvās dejai un juta līdzi tās enerģiskajai mūzikas performancei.

[MOMENT]week laikā bija apskatāmas arī dažādas ekspozīcijas, kas stāsta par modi, mākslu un mūziku. Ekspozīcijā “Mode kā māksla” tika parādīta  šo divu kultūras spēku mijiedarbība un sintēze. Savukārt otra ekspozīcija “90. gadu vilnis” deva iespēju aplūkot modes retrospekciju-izstādi par Latvijas modes pēdējo desmitgažu vēsturi. Bija iespēja arī ieskatīties pagātnē un atcerēties tos [MOMENT] dalībniekus, kas savu radošo potenciālu performanču veidā demonstrējuši pirms gada, diviem, trim un vairāk. 

Ar afterparty bārā/veikalā „Pērle”, DJ „Mowka” un „La Fleur Du Soleil” uzstāšanos noslēdzās četru dienu ilgusī Alternatīvās modes un mākslas nedēļa 07-10042010[MOMENT]week, kas no 2010. gada 7. aprīļa līdz 10. aprīlim norisinājās Andrejsalā, Enkura namā. Šo brīnišķo modes, mākslas un mūzikas performanci radījusi biedrība [MOMENT], kuru atbalstījusi Toronto alternatīvās mākslas un modes nedēļa [FAT],  Flandrijas Modes institūts (FFI) un Lietuvas stila un modes festivāls “Mados Infekcija”.

Četru dienu laikā apdzīvoti 2000 kvadrātmetru lielas telpas, notikuši 14 modes šovi – savu veikumu rādījuši tādi modes dizaineri kā Dovilė Kaušakytė & Eglė Mazecaitė [lt], Kristel Kuslapuu [ee], Mila-Ludmila Kruglika [lv], Johana Nurm [ee], Kristin Liias [ee], Paviljons [lv], Ulrik Martin Larsen [dk], Sandra Straukaitė [lt], Elena Meyer-Ginsberg [de], Marit Ilison [ee], Sergei Grinko [ru], Filippo Fanini [it], Von Bardonitz [de], Heidi Ackerman [ca], par muzikālām performancēm gādājušas vairāk nekā 10 grupas un dīdžeju apvienības, tostarp DJ Elvi [SWH future, lv], MIMICRY [ee], Sus Dungo [SWH future, lv], M.ART.A [SWH future, lv], p_13 & Lauri [ee], APM J [SWH future, lv], La Fleur Du Soleil [SWH future, by], B-Sea surfers [SWH future, lv], PanBio Panika [SWH future, lv], DJ Mowka [ee], Instrumenti [in].

Savukārt modi kā mākslu palīdzēja sajust Andrea Cammarosano [it], Jarno Kettunen [fi], Keta Gūtmane and Flēra [lv], Jocelyn Teng [ca], Oskars Ludvigs [lv], Gatis Rozenfelds [lv], Nils Vilnis [lv], Ansis Starks [lv], MAMMU [lv].

Dažādu lekciju un semināru laikā studentiem bija iespēja iepazīt un gūt gan teorētiskas, gan praktiskas zināšanas par tādām tēmām kā modes ilustrācija, ilgtspējīgs dizains, Latvijas mode deviņdesmitajos gados u.tml. no tādiem modes un mākslas profesionāļiem kā Ute Rathmann, Bruno Birmanis, Alexandre Bretz un Kätlin Kaljuv. Tāpat bija iespēja tikties ar dažādiem modes dizaineriem un māksliniekiem, lai dalītos savā pieredzē, savā radīšanas procesā, kā arī domātu par modi un mākslu.

Šī gada [MOMENT] scenogrāfs bija beļģis Sjoerd Kortekaas, kurš lielu pieredzi guvis slavenajā uzņēmumā „KORTEKAAS DESINGERS” un pašlaik savu radošo talantu veiksmīgi realizē, darbojoties vairākos projektos, – viņš ir teātra izrāžu, deju performanču un dažādu mākslas un modes pasākumu, tagad arī [MOMENT] scenogrāfs.

Alternatīvās modes un mākslas nedēļas [MOMENT]week būtība ir pasniegt modi, mākslu un mūziku alternatīvā veidā, ar to saprotot, ka alternatīva ir nevis pati mode, māksla vai mūzika, bet gan to pasniegšanas veids - netradicionāls un radošs.

 

 

 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV