Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

Tukuma muzejs saņem gada balvas muzeju nozarē "Muzeja puteklis"

Kristīne Ozola, 25.05.2010. 08:58

21. maijā, atzīmējot Starptautisko muzeju dienu, muzeju darbinieki pulcējās Latvijas muzeju biedrības gada sapulcē kino "Rīga", kur pirmo reizi pasniedza gada balvu muzeju nozarē "Muzeja puteklis".
Tukuma muzejs saņem gada balvas muzeju nozarē "Muzeja puteklis"

Balvu nominācijā "publicitāte" saņēma Tukuma muzejs par Agrita Ozola katalogu "Muižu stāsti". Kā īpašais notikums tika atzīts Sibīrijā rakstītās vēstules uz bērza tāss ieļaušana UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā. Vēstules uz bērza tāss ir retums, jo pavisam šāda veida vēstules Latvijas muzejos nonākušas tikai 19 no savulaik vairākiem desmitiem tūkstošu līdzīgām vēstulēm. Tām ir būtiska nozīme Latvijas vēsturē, jo ir padomju laikmeta liecība, kas raksturo Latvijas 20. gadsimta vēsturē traģiskākos mirkļus: arestus un deportācijas, kas kvalificējami kā cilvēktiesību pārkāpums. Saņemot balvu par vēstulēm uz bērza tāss, Tukuma muzeja direktore A. Ozola pateicās saviem kolēģiem, kuri palīdzēja UNESCO programmai "Pasaules atmiņa" sagatavot pieteikumu.

A. Ozola saņēma arī balvu no Starptautiskās muzeju padomes (ICOM) Latvijas nacionālās komitejas par starptautisko sadarbību. ICOM Latvijas nacionālās komitejas valdes priekšsēdētāja Ginta Gerharde Upeniece sarunā ar laikraksta "Neatkarīgās Tukuma ziņas" žurnālisti Agitu Puķīti atzina, ka balva ir atzinība par īpašu un nozīmīgu ieguldījumu: "Un tāds ir Tukuma muzeja direktores Agritas Ozolas veikums pagājušā gada Baltijas Muzeoloģijas skolā kā pedagogam un tāds ir viņas veikums starptautiskajā muzeju jomas attīstībā. Līdz šim Baltijas muzeoloģijas skolā par pasniedzējiem strādāja divi ārvalstu speciālisti, taču pērn - kā nekad agrāk - vienlaikus ar Liverpūles nacionālo muzeju direktoru Deividu Flemingu šo darbu uzņēmās arī A. Ozola. Viņa ilgu laiku vadīja ICOM Latvijas nacionālo komiteju, turklāt 90. gados, kad pieredzes starptautiskajā sadarbībā tikpat kā nebija, viņa bija tas celmlauzis, kas uz to mudināja un kas to palīdzēja veidot."

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV