Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Mākslas muzejā Tukumā notiks gleznotāja Aleksandra Zviedra atceres pasākums

Kristīne Ozola, 03.06.2010. 13:40

Sestdien, 5. jūnijā, plkst. 12.00 Tukumā - Mākslas muzejā, Harmonijas ielā 7, kur skatāma latviešu gleznotāja, vijoļmeistara un burātāja Aleksandra Zviedra gleznu izstāde, notiks viņa 105 gadu atceres pasākums. Uz mākslinieka būvētas vijoles spēlēs tukumniece Annija Lasmane, kura apgūst vijoļspēli Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā.
Mākslas muzejā Tukumā notiks gleznotāja Aleksandra Zviedra atceres pasākums

A. Zviedra bagāto mūža gājumu simboliski raksturo trīsvienība - ota, enkurs un vijole. Mākslinieks dzimis 1905. gadā Tallinā kuģa mehāniķa ģimenē, bērnībā dzīvojis pie vectēva, kas bijis matrozis uz buriniekiem. Mākslinieks pats vienmēr uzsvēra, ka jūras mīlestība viņam gēnos. Savukārt muzikalitāte mantota no mātes, kas dziedājusi korī un uzstājusies pat uz Lielās teātra skatuves Maskavā. Mākslinieka brālis spēlēja vijoli, bet pats Aleksandrs - ģitāru.

Glezniecība bija mākslinieka dzīves saturs un būtība, bet visas pārējās nodarbes kalpoja pilnveidei. Tukuma apkārtnē A. Zviedrs uzbūvēja savu māju ar darbnīcu un gleznu galeriju, gatavoja mēbeles un gleznu rāmjus. Viņš nodibināja jahtklubu „Daugava" un septiņas reizes ieguva Latvijas PSR čempiona titulu burāšanā. Gleznotājs pats atzinis, ka bez burāšanas, viņš nebūtu iedomājams kā gleznotājs. A. Zviedra glezniecībā spilgti izpaužas mākslinieka dzīves jēga, ko viņš pats formulējis šādi: „Savā dzīvē esmu tiecies pēc kustības (..) No visām kustībām visaizraujošākais ir jahtas skrējiens spirgtā vējā saspringtām burām."

Izstādē skatāmi 25 Aleksandra Zviedra darbi no Tukuma muzeja un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumiem, kā arī privātām kolekcijām. Līdzās vairākām piecdesmitajos gados gleznotām ainavām, sešdesmito gadu abstraktajām kompozīcijām un kādu figurālu kompozīciju, dominē dinamiskie jūras gleznojumi.

Tukuma muzejs aicina sestdien, 5. jūnijā plkst. 12.00 atnākt uz Mākslas muzeju, iejusties A. Zviedra gleznotajā pasaulē un klausīties brīnišķīgu mūziku uz mākslinieka būvētas vijoles.

Ieeja pasākumā - bez maksas.

Izstāde apskatāma līdz 25. jūlijam.

Papildus informācija: Maija Matīsa, tālr. 631 82 391, 631 82 392, e-pasts: maija.matisa@tukumamuzejs.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV