Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Rakstniecības un mūzikas muzejā Dzejas dienu laikā notiks "Nostalģijas maratons"

Maija Treile, 17.08.2010. 11:46

Dzejas dienu laikā, no 6.septembra līdz 11.septembrim, katru vakaru plkst. 17:30 Rakstniecības un mūzikas muzejs (Pils laukumā 2) piedāvā pasākumu ciklu Nostalģijas maratons, kurā būs iespēja satikties ar vidējās un vecākās paaudzes dzejniekiem, klausīties dzejas autorlasījumus, iepazīties ar Rakstniecības, teātra un mūzikas kolekciju krātuvē glabātām fotogrāfijām un to varoņu komentāriem. Dzejnieki pasākuma laikā arī aicināti dāvināt muzejam priekšmetus no sava personīgā arhīva.
Rakstniecības un mūzikas muzejā Dzejas dienu laikā notiks "Nostalģijas maratons"

Pasākumos piedalās:

• 6.septembrī - Ludmila Azarova un Jānis Peters;

• 7.septembrī - Māra Zālīte un Leons Briedis;

• 8.septembrī - Dagnija Dreika un Nora Kalna;

• 9.septembrī - Anda Līce un Imants Auziņš;

• 10.septembrī - Lija Brīdaka un Olga Lisovska;

• 11.septembrī - Anna Rancāne un Amanda Aizpuriete.

Šo dzejnieku debijas vai profesionālā brieduma laiks bija 20. gadsimta 60. - 80. gadi, kad dzejā ar zemtekstiem runāja par to, par ko tiešā veidā runāt politisko apstākļu dēļ bija liegts. Līdz ar to dzeja kļuva par sabiedrībā nozīmīgu garīgo telpu, kas lielu daļu funkciju zaudēja līdz ar neatkarības atjaunošanu un vārda brīvības atgūšanu. Pasākumu cikls Nostalģijas maratons noritēs klasiskā formā, koncentrējoties uz dzeju un tās autoru personībām, pasākumos apmeklētājiem būs iespēja zīmīšu formā iesniegt jautājumus dzejniekiem. Katra vakara sarīkojumā aicināti piedalīties dažādu paaudžu dzejas teorētiķi vai interesenti, kuru atsauksmes par pasākumu jau nākamajā rītā tiks publicētas muzeja mājas lapā www.rmm.lv.

Ieejas maksa uz vienu Nostalģijas maratona pasākumu - Ls 1,50; pensionāriem, studentiem un skolēniem - Ls 1. Iespējams iegādāties abonementu uz visu pasākumu ciklu - Ls 6; pensionāriem, studentiem un skolēniem - Ls 4. Pasākumu apmeklējot grupā (vismaz 10 cilvēku), vienas biļetes cena Ls 1, pensionāriem, studentiem, skolēniem - Ls 0,70. Cenā iekļauts izstāžu Lielie mazie dziesmu svētki un Mūzikas instrumenti Latvijā apmeklējums.

No 18.augusta abonementi pieejami Rakstniecības un mūzikas muzeja kasē (Pils laukumā 2) muzeja darba laikā!

Nostalģijas maratons Rakstniecības un mūzikas muzejā plkst. 17:30

6.septembrī

Ludmila Azarova

Vienmēr lemta pazušanai tulkojumā, tāpēc var atļauties skatīties uz latviešu valodu, Rīgu un latviešiem ar ienācējas ziņu kārīgo skatienu.

Jānis Peters

Bieži rakstījis vērtējumus citu dzejai, arī savā vienmēr izsvērtākais, paša izskaitītākais un mierīgākais trakā zemtekstu laikmeta dzejnieks.

7.septembrī

Māra Zālīte

Kā visi - pret liekulību; kā visi - pret nodevību; kā visi - pret meliem; tomēr bez latviešu dzejā neretu sastopamiņās smukiņās, saldiņās valodiņas.

Leons Briedis

Vai nu aiz ticības, vai arī zināšanu pārdaudzuma, bet viena miermīlīgi optimistiska lasāmviela.

8.septembrī

Dagnija Dreika

Ja latvieši būtu aizsācēji melnā ģērbto gotu kustībai, viņas sikspārņi, mēnessērdzība un nogurusī nolemtība būtu iekļuvuši manifestā un karogā.

Nora Kalna

Lieliski pazīst tuksnešus, kamieļus un dārgakmeņus, varbūt tāpēc nekas nedrīkst būt skaļāks par smilšu, lietus un akmens skanēšanu.

9.septembrī

Anda Līce

Ļoti, ļoti palīdzējusi neizzust priekšstatam par latvieti kā cilvēku bez elkoņu cīņas iemaņām, toties ar bezgalīgu spēju dot un piedot; par mazo un no godprātības pasargāto tautu.

Imants Auziņš

Līdz pilnībai novedis un par savu uzņēmies dzejas kā tikumiskā, ģimeniskā, skaistā un labā atgādinātāja pienākumu.

10.septembrī

Lija Brīdaka un Olga Lisovska

Nolādētas visur tikt aicinātām kopā, vērtētām blakus, dzīvot kaimiņos, līdz galam nest zīmolu "sieviešu dzeja" un "latviešu inteliģences misija".

11.septembrī

Anna Rancāne

Nogurusi no mūsu kopīgi uzkrātā ieraduma sagaidīt, ka latviešu dzejnieks + latviešu lauki = vienmēr visskaidrākā volūta.

Amanda Aizpuriete

Piekārusi aizkarus savam logam un šlipsi savam vīrietim, izgludinājusi viņam vēl zeķes, viņa naktīs aizlido prom.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV