Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

"Takas" dzejas vakarā viesosies Jānis Rokpelnis, Amanda Aizpuriete un Andris Žebers

Kafejnīca "Taka", 27.09.2010. 12:26

Rīt, 28. septembrī, plkst. 20:00, TAKAs dzejā viesosies labi pazīstamie latviešu dzejnieki - Jānis Rokpelnis, Amanda Aizpuriete un Andris Žebers.

"Viens no iemesliem, kāpēc Rokpelnis ir tik vilinošs literārās analīzes objekts ir fakts, ka jau sākotnēji viņam raksturīgs ļoti izteiksmīgs literārais rokraksts jeb individuālais stils (..) Šajā sakarā kā Rokpeļņa stila raksturīgas iezīmes tiek minēta absurda poētika un dažādas valodas figūras, kurās tiek savienotas "ikdienas pieredzē nesavienojamas" lietas un disonējoši valodas slāņi (aloģisms, paradokss, oksimorons u.c). Rokpeļņa dzejā varam rēķināties ar izpausmēm, ko saista ar dažādām aktivitātēm pie valodas robežām – robežu pētīšanu, paplašināšanu, nojaukšanu," par dzejnieku Jāni Rokpelnu raksta Anda Baklāne portālā 1/4 Satori.lv

"Aizpurietes dzejā būtībā ir tikai trīs orientieri: "es", dzeja un mīlestība. Tie ir cieši saistīti un cits bez cita grūti iedomājami; no svara ir ne tik daudz paši jēdzieni, cik attiecības starp tiem. Viss pārējais vai nu pakļauts šiem jēdzieniem, vai tiek uzlūkots kā traucēklis ceļā uz tiem (..) Kopumā veidojas iespaids par tādu kā "mūžīgo minoru", kas piesātināts ar rezignāciju un gaišām skumjām: no vienas puses, jūtama tieksme pēc harmonijas, no otras – nojausma, ka šī harmonija varētu būt nāvējoša, vismaz dzejai noteikti," Guntis Berelis par Amandu Aizpurieti.

"Viens no ironiskākajiem un asprātīgākajiem latviešu dzejniekiem. Simpātiska Žebera dzejas iezīme jau ar pirmo krājumu Tetovējumi bija konsekventa lasītāja izklaidēšana ar visādiem rupjiem un smalkiem jociņiem (..) Gudrs un asprātīgs dzejnieks, kas skarbo redzējumu prot darīt pievilcīgu, allaž runājot uz mums ar smīnā savilktu mutes kaktiņu. Viņa grāmatas var lasīt te skaļā balsī smejoties, te klusi pie sevis ķiķinot," par Andri Žeberu raksta dzejnieks Kārlis Vērdiņš.

Vairāk informācijas par kafejnīcu TAKA un iknedēļas dzejas vakariem skatīt tīmekļa vietnē:
http://pataku.wordpress.com

Kad: 28. septembrī, plkst. 20.00
Kur: Kafejnīca TAKA, Miera iela 10
Kontakti: 26323985, tikpataku@gmail.com

Dzeja lasījumos ieeja brīva.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV