Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

Kultūras pasākumi Latgales Kultūrvēstures muzejā novembrī

Maija Upeniece, 20.10.2010. 12:00

Kultūras pasākumi Latgales Kultūrvēstures muzejā novembrī:

6.novembrī plkst. 11:00 Ģimenes sestdiena „Pa mākslinieka takām..."
(Rēzeknes pilsētas Centrālā bibliotēka, Konferenču zālē 3.stāvā, Atbrīvošanas alejā 81/5, Rēzeknē)
Ģimenes sestdienā dosimies ceļojumā pa mākslinieka Viļa Gruzdiņa gleznošanas plenēru takām no Sventes līdz Toilai un ikviens varēs radoši darboties, iepazīstot mākslinieka personīgos ceļojuma iespaidus, un iejūtoties gan ceļotāja, gan mākslinieka un mākslas kritiķa lomā. Līdzi ņemiet krāsainos zīmuļus vai krītiņus un zīmēšanas papīru!
Ieeja uz LKM pastāvīgām ekspozīcijām (Atbrīvošanas aleja 102) un izstādi (Atbrīvošanas alejā 81/5) Ģimenes sestdienas garumā brīva!

Līdz 6.novembrim – Vilis Gruzdiņš – gleznu izstāde „No Sventes līdz Toilai"
(Rēzeknes pilsētas Centrālā bibliotēka, Konferenču zālē 3.stāvā, Atbrīvošanas alejā 81/5, Rēzeknē)
Rēzeknietis, kurš gleznošanu apguvis pašmācības ceļā un jau 40 gadus tā kļuvusi par viņa dzīves neatņemamu sastāvdaļu. Radošās jubilejas izstādē skatāmi pēdējā gada laikā reālisma manierē gleznoti 26 darbi, kas ataino V.Gruzdiņa plenēru gaitas tepat Latvijā un Igaunijas piekrastē. Izstādē var izbaudīt gan Daugavpils novadā esošās Sventes muižas, kas slavena kā vieta, kur tika filmēts seriāls „Neprāta cena", un tās apkārtnes gleznainās ainavas, gan Rēzeknes un Ludzas dabas daudzveidību, gan Kokneses un Jūrmalas burvību. Ceļojums aizved līdz mazai pilsētiņai Toilai Igaunijas piekrastē pie Somijas jūras līča, kas priecē ar brīnišķīgiem saulrietiem.

11.novembrī no plkst. 12:00 līdz 15:00 – Pasaku diena muzejā
(LKM, Lektorija zāle, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē)
Atzīmējot Mārtiņdienu un Lāčplēša dienu, aicinām ikvienu interesentu uz muzeju omulīgi pavadīt laiku, klausoties pasaku par Bagāto Mārtiņu u.c. varoņiem teicējas Anitas Vīksnas izpildījumā un iesaistoties sarunās par ētiskajām vērtībām (godīgumu, mīlestību, taisnību u.c.).
Vecāko klašu skolēniem un studentiem – 0,30 Ls; pieaugušajiem – 0,50 Ls;
Apmeklētājiem grupās iepriekš pieteikties pa tālr. 64622464 līdz 10.novembrim

No 9. līdz 17.novembrim – Tēvzemes nedēļa muzejā
(LKM, Lektorija zāle, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē)
Muzejpedagoģiskā programma „Latviešu brīvības cīņas"
Nodarbība ar ieskatu Latvijas valsts dibināšanas un Latviešu brīvības cīņu vēsturē, prāta spēļu un praktisku uzdevumu veikšana grupās – brīvības cīņu personību iepazīšana. Iepriekšēja pieteikšanas pa tālr. 64622464

Muzejpedagoģiskā programma „Rēzekne un Rēzeknes apkārtne Latvijas 90 gados"
Nodarbība balstīta uz prezentāciju, kuras fotogrāfijās atspoguļoti nozīmīgi notikumi Rēzeknē un tās apkārtnē sabiedriskajā, sociālajā un kultūras dzīvē, sākot no 1918. gada līdz mūsdienām - kultūrvēsturiski objekti, cilvēku likteņgaitas laikmetu griežos, notikumu analīze vēsturiski salīdzinošā aspektā, viktorīna un vēsturiskas situācijas improvizēta izspēle. Iepriekšēja pieteikšanas pa tālr. 64622464

No 17.novembra līdz 15.decembrim - Latgales mākslinieku darbu izstāde „Rudens 2010"
(Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas Aktu zālē, 1.stāvā, Baznīcas ielā 34a, Rēzeknē)
Izstādes atklāšana 17.novembrī plkst. 15:00
15.gadu pēc kārtas, svinot Latvijas dzimšanas dienu, Latgales profesionālie, aktīvi strādājošie un LMA studējošie jaunie mākslinieki satiekas kopīgā izstādē un piedāvā mākslas darbu daudzveidību un krāsainību.

Muzejizglītība
Iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni 64622464, muzejpedagoģe Inese Ločmele

Līdz 6.novembrim - Muzejpedagoģiskā programma „Ceļojums no Sventes līdz Toilai kopā ar mākslinieku Vili Gruzdiņu"
(LKM, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē)
Iespēja 1.-12. klasei apmeklēt Viļa Gruzdiņa radošās jubilejas izstādi „No Sventes līdz Toilai" un tikties ar pašu mākslinieku, uzzināt par mākslinieka radošās iedvesmas vietām, ceļot laikā un telpā no Sventes muižas Latvijā līdz gleznainajiem Toilas krastiem Igaunijā.

22.-30.novembrī - Muzejpedagoģiskā programma „Rudens raksti"
(LKM, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē)
1.-12. klases skolēniem u.c. interesentiem iespēja apmeklēt Latgales mākslinieku izstādi „Rudens 2010" un iepazīt dažādus mākslas darbu dažādus stilus, tehnikas un dažādus mākslinieku rokrakstus. Nodarbības laikā radoša darbošanās un iejušanās mākslinieka lomā.

1.- 30.novembrī - Muzejpedagoģiskā programma „Latgales atbrīvošanas piemineklis – no idejas līdz sirdij"
(LKM, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē)
Nodarbības laikā skolēni uzzinās pieminekļa celšanas vēsturi, iepazīs Latgales simbola - tautā saukta par Māras pieminekli - pārmaiņas laikmetu gaitā. Gan mazie, gan lielie paši varēs „būvēt" – salikt pieminekļa modeli. Otrajā nodarbības daļā (pēc izvēles) iespējama došanās pie Latgales atbrīvošanas pieminekļa.

1.- 30.novembrī - Muzejpedagoģiskā programma „Māla pikuča piedzīvojumi"
(LKM, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē)
Nodarbība paredzēta gan sākumskolas, gan pamatskolas un vidusskolas skolēniem. Skolēni var izsekot līdzi māla brīnumainajām pārvērtībām no māla kalna līdz pat podnieka ceplim, iepazīties ar podniecības pirmsākumiem un keramikas tradīcijām Latgalē. Jaunāko klašu skolēnus Māla pikucis aicina doties brīnumainajā keramikas valstībā, stāstot pasaku un kopā pildot uzdevumus. Savukārt vecāko klašu skolēni var pārbaudīt un nostiprināt savas zināšanas par Latgales keramikas daudzveidību, piedaloties sarunā un pildot uzdevumus. Tiek piedāvāta iespēja pašiem iemēģināt roku māla veidošanā.

1.- 30.novembrī - Muzejpedagoģiskā programma „Kā top maize?"
(LKM, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē)
Nodarbība paredzēta pirmsskolas vecuma bērniem un jaunāko klašu skolēniem. Muzeja rekonstrukcijas laikā nodarbība nav nodrošināma ierastajās telpās, tāpēc tiek piedāvāta iespēja ielūkoties maizes cepšanas procesā caur prezentāciju. Tajā tiks stāstīts, kā joprojām mūsdienās, tāpat kā senāk, godā tiek turētas tradīcijas, sniegts ieskats maizes vēsturē. Nodarbību iespējams novadīt mācību stundas laikā, kurā skolēni apgūst ar etnisko kultūru saistītu vielu. Nodarbību iespējams pieteikt un novadīt pie jums skolā, interešu centrā u.c. Pieteicējam nepieciešams nodrošināt ar projektoru un ekrānu.

1.- 30.novembrī - Muzejpedagoģiskā programma „Pa „Myužeigo kalindera" pēdām jeb glītrakstīšana ar spalvu un tinti"
(LKM, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē)
Iespēja izmēģināt glītrakstīšanu senajā stilā un uzzināt, kā skolā rakstīja Andryva Jūrdža laikā. Ikviens atkal var kļūt par pirmklasnieku un izbaudīt 19.gs. skolas noskaņas, praktiski izmēģinot seno latgaliešu rakstību un rakstīt ar tintes spalvu.
Andryva Jūrdža ar roku rakstītās grāmatas drukas aizlieguma laikā Latgalē (no 1865. līdz 1904.g.) nodrošināja latgaliešu rakstības un literatūras nepārtrauktību un latviskās identitātes saglabāšanu. Būs iespēja izlasīt vairākas dzīves gudrības no A.Jūrdža sarakstitā „Myužeigo kalindera".

1.- 30.novembrī - Muzejpedagoģiskā programma „Satikšanās Rēzeknes ainavā"
(LKM, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē)
Nodarbība paredzēta plašam interesentu lokam, tā izstrādāta vairākos līmeņos, atbilstoši auditorijas vecumam. Programma aicina gan pirmskolas, gan jaunāko un vecāko klašu skolēnus iepazīt Rēzekni no cita skatupunkta un uzzināt, kādu Rēzekni attēloja un kur gleznām atrada iedvesmu mākslinieki. Vienreizēja iespēja satikties neierastā vidē – 19.gs. beigu - 20.gs. sākuma savrupmājas interjerā - RMDV Mākslas namā - un iepazīt LKM pastāvīgo ekspozīciju „Latgales glezniecība", radoši darboties mākslas pasaulē un izbaudīt pagājušo gadsimtu gaisotni. Pēc nodarbības , ja ir vēlēšanās, dārzā iespējams sarīkot pikniku.
Skolēni nodarbības laikā var doties pārgājienā vai izbraucienā (ar skolas transportu) pa Rēzekni kopā ar princesi Rozi un Grāfa kungu, iepazīstot pilskalnu, vecāko Rēzeknes ielu, tiltus u.c.

Pastāvīgās ekspozīcijas:

Pilsētas vēstures ekspozīcija „Rēzekne laikmetu griežos"
(LKM, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē)
Rēzekne – Latgales sirds, pilsēta ar septiņu gadsimtu vēsturi. 9.–12. gs. te atradusies senā latgaļu koka pils. Tās vietā Rēzeknes upes krastā uzcelta Livonijas ordeņa mūra pils. Pirmoreiz Rēzeknes vārds minēts Lībekas dokumentos 1285. gadā. Rēzekne jau izsenis bijusi tautu – vāciešu un zviedru, krievu un poļu, ebreju un čigānu: iekarotāju un tirgotāju, svētceļnieku un tūristu – krustceles. Rositten, Rzežyca, Režica, Rēzekne – tā vēsturiski mainījies pilsētas nosaukums. Pašreizējais – kopš 1920. gada.

Latgales keramikas ekspozīcija „Māla un uguns pārvērtību radīts brīnums"
(LKM, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē)
Ekspozīcijas sešas zāles piedāvā iespēju izsekot podnieka amata attīstībai no pirmsākumiem (neolīts) līdz pat mūsdienām. Tradicionālas vērtības, kas pasniegtas mūsdienu interpretējumā, izmantojot informācijas tehnoloģiju piedāvātās iespējas. Iespēja skatīt Latgales keramiku tās tapšanai un funkcionēšanai pietuvinātā vidē. Vērojot arheologu atrastās keramikas lauskas, sadzirdēt Lubāna vēja šalkas, sajust podnieka pagalma noskaņu rītā ar gaiļa dziesmu, zirga soļu skaņām, ar podnieka ratiem un saimnieka pošanos tālajos tirgus ceļos. Izdzīvot podnieka istabas vienkāršo mājīgumu ar brokastu krūzīšu šķindu līdz pat podnieka stilizētajai darbnīcai, kur māla trauks pēc satikšanās ar uguni atdzimst jaunās krāsās un skaņās. No saimniecībā izmantojama trauka pārtop par izstāžu cienīgu eksponātu un pārsteidz pasauli ar savu vienkāršību un krāšņumu, līdz iemirdzas mūsdienīgā spožumā.

Ekspozīcija „Latgales glezniecība"
(RMDV Mākslas nams, 18.novembra ielā 26, Rēzeknē)
Latgales glezniecības kolekcija ir Latgales Kultūrvēstures muzeja plašās tēlotājas mākslas kolekcijas atspulgs, kas ietver sevī mākslas izpausmes Latgalē no 20. gs. 30. gadiem līdz mūsdienām. Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas Mākslas namā (18. Novembra ielā 26, Rēzeknē) – atjaunotajā 19.gs. beigu – 20.gs. sākuma savrupmājas interjera 9 telpās lieliski iekļaujas Latgales glezniecības vecmeistaru, viņu sekotāju un jaunākās paaudzes mākslinieku darbi.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV