Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā atklās izstādi „Apbalvojumi Latvijas Republikā pēc neatkarības atjaunošanas"

Ilze Jākobsone, 21.10.2010. 12:51

26. oktobrī Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā tiks atklāta jauna izstāde „Apbalvojumi Latvijas Republikā pēc neatkarības atjaunošanas". To varēs aplūkot līdz šā gada 5. decembrim.
Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā atklās izstādi „Apbalvojumi Latvijas Republikā pēc neatkarības atjaunošanas"

Izstādi Rīgas pilī organizē Latvijas Nacionālais vēstures muzejs sadarbībā ar Valsts prezidenta kanceleju, kura eksponē augstākos valsts apbalvojumus – Triju Zvaigžņu ordeni, Viestura krustu, Atzinības krustu, 1991. gada barikāžu atceres dalībnieka piemiņas zīmi. Katrs no tiem stāsta par kādu Latvijas valstij svarīgu notikumu, vienlaikus simbolizējot arī latviešu tautas vēsturi, etnogrāfiju un garīgās vērtības.

2004. gadā Valsts proves inspekcija un Valsts prezidenta kanceleja izveidoja Latvijas valsts apbalvojumu izstādi ar mērķi sniegt informāciju par Latvijas vēsturi un tās apbalvojumiem. 2008. gadā izstādes „Latvijas valsts apbalvojumi" atbalstītājas pienākumus uzņēmās pildīt Lilita Zatleres kundze. Ar viņas gādību 2008. un 2009. gadā izstāde tika izrādīta arī citviet Latvijā - Ventspilī, Daugavpilī, Aizputē, Cesvainē, Jēkabpilī, Balvos un Rīgā, Strazdumuižas internātvidusskolā, Rīgas 45. vidusskolā, pamatskolā "Rīdze", citās skolās galvaspilsētā un Latvijas reģionos, kā arī ārvalstīs – Lietuvā, Igaunijā, Baltkrievijā, Dānijā, Luksemburgā, Beļģijā un Vācijā.

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs gandrīz divdesmit gadus ir sistemātiski apzinājis, vācis un pētījis dažādu valsts institūciju, pašvaldību, iestāžu un sabiedrisko organizāciju izveidotos apbalvojumus, aptverot laika posmu no 1991. gada līdz mūsu dienām. Tik plaša nesenās pagātnes un šodienas apbalvojumu izstāde Latvijas sabiedrībai tiek parādīta pirmo reizi.

Bagātīgi izstādē būs pārstāvēti pilsētu pašvaldību un novadu apbalvojumi, kā arī ministriju - Finanšu, Iekšlietu, Tieslietu, Zemkopības u. c. piešķirtās balvas par priekšzīmīgu un ilggadīgu darbu. Īpaši jāizceļ Ministru kabineta balvas krūšu nozīme, Baltijas asamblejas apbalvojuma medaļas, Latvijas Zinātņu akadēmijas un dažādu mācību iestāžu apbalvojumi, kā arī medaļas, ko 2007. gadā savas prezidentūras termiņa beigās piešķīrusi Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga kā pateicību līdzgaitniekiem par darbu prezidentūras laikā. Muzejā glabājas Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku goda un atzinības zīmes.

Izstādi būs apskatāmi arī formas tērpi no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājuma un privātkolekcijām.

Izstādi muzejs sagatavojis kā dāvanu Latvijas iedzīvotājiem un viesiem valsts proklamēšanas 92. gadadienā. Tās autore ir Laima Grīnberga, LNVM numismātikas nodaļas galvenā speciāliste.

info@history-museum.lv
www.lnvm.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV