Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

Rakstniecības un mūzikas muzejā atklās izstādi "Zeme un mīlestība"

Maija Treile, 22.10.2010. 17:08

Trešdien, 27. oktobrī, plkst. 18:00 Rakstniecības un mūzikas muzejā (Rīgā, Pils laukumā 2) atklās izstādi "Zeme un mīlestība".
Rakstniecības un mūzikas muzejā atklās izstādi "Zeme un mīlestība"

Zeme latvietim ir bijusi gan svēts pielūgsmes objekts, gan mantas, varas un goda garants. Zemes dēļ latvieši ir smagi strādājuši, bijuši gatavi blēdīties, devušies uz Krievijas plašumiem vai Brazīlijas mūža mežiem un precējušies ar nemīlamu cilvēku. Zemnieku dzīves tēlojumam, cīņai par sava īpašuma iegūšanu un izkopšanu ierādīta būtiska vieta arī latviešu literatūrā. Dažādu paaudžu latviešu rakstnieki pārbauda savu varoņu mīlestības stiprumu, kārdinot tos ar zemi, mantu un stāvokli sabiedrībā. Izstādes vēstījums aptver vairāk nekā 140 gadu ilgu laika posmu latviešu literatūrā – no brāļu Kaudzīšu romāna "Mērnieku laiki", Rūdolfa Blaumaņa lugām, Andreja Upīša romāniem līdz neatkarības gados tapušajiem Vladimira Kaijaka Likteņa līdumniekiem. Četrās izstādes "Zeme un mīlestība" zālēs varēs iepazīties ar zemes un mīlestības, literatūras un dzīves attiecībām.

Zālē Savs kaktiņš, savs stūrītis atklāta zemes un māju vērtība dažādos laikos. Šeit aplūkota Rūdolfa Blaumaņa Braku bojāeja un augšāmcelšanās, uzzināms par bezzemnieku alkām pēc zemes un to motivētu izceļošanu. Ekspozīcija vēsta par padomju cilvēku ilgām pēc kaut kā sava, kas arī daudzus rakstniekus mudināja iegādāties lauku mājas. Izstādes atklāšanā par latviešu attiecībām ar zemi stāstīs kultūras socioloģe Dagmāra Beitnere.

Otrā izstādes zāle veltīta dzīves pārtapšanai literatūrā. Ekspozīcija pievēršas rakstnieku darba ieradumiem un laukiem kā rakstnieku iemīļotai radīšanas vietai. Šeit atvēlēta vieta arī prototipu tēmai – no dzīves uz literatūru pārceļojušiem tipāžiem un reāliem mīlas trijstūriem. Izstādes atklāšanā par savām attiecībām ar zemi un laukiem stāstīs rakstniece Māra Svīre.

Zāles "Vieglo dienu vilinājums" uzmanības centrā ir dažādu laiku literārajos tekstos sastopamo varoņu veidotie mīlas trijstūri. Veids, kā latviešu rakstnieki pārbauda savu varoņu mīlestības stiprumu, vienlaikus atklāj zemes un mantas varu pār cilvēku. Kas notiek ar cilvēku, ja pavīd cerība iegūt zemi? Ko tas gatavs upurēt? Kurš, neskatoties ne uz ko, gatavs sekot savai sirdsbalsij? Aktrise Astrīda Kairiša, kura spēlējusi daudzas latviešu literatūras hrestomātiskās varones, izstādes atklāšanā dalīsies pārdomās par latviešu sievietes raksturu.

Ceturtā izstādes zāle iecerēta kā ceļš, kas var vest gan uz mājām, gan projām no tām – uz pilsētu vai vēl tālāk pasaulē. Šeit skatāmas mākslinieka Jāņa Kalmītes gleznotās rijas, kas radījušas dzimtās zemes sajūtu daudzās pasaulē aizklīdušo latviešu mājās.

Izstādes kuratore Māra Eņģele. Izstādes mākslinieks Ivars Noviks.

Izstādi atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds, VAS Latvijas Dzelzceļš, SIA Grupa lukss

Izstāde "Zeme un mīlestība" Rakstniecības un mūzikas muzejā būs skatāma līdz 2011. gada 29. maijam.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV