Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Rakstniecības un mūzikas muzejs aicina iepazīt unikālus skaņu ierakstus

Maija Treile, 26.11.2010. 16:14

Trešdien, 1. decembrī, plkst. 18:00 Rakstniecības un mūzikas muzejā (Rīgā, Pils laukumā 2) cikla "Krātuves vērtību stāsti" ietvaros notiks pasākums "Tūkstots un viena skaņu plate", kurā varēs iepazīt Austrālijas Biezaišu mūzikas krātuves lielo kolekciju, dzirdēt unikālus skaņu plašu ierakstus un uzzināt par ideoloģijas ietekmi uz mūzikas ierakstu saturu.

Pasākuma ievadā RMM skaņu ierakstu krājuma glabātājs Juris Lubējs iepazīstinās ar unikālu Aspazijas balss ierakstu, kurā viņa stāsta par savu dzīvi. Padomju laikā ideoloģisku apsvērumu dēļ šo un tai līdzīgas skaņuplates brutāli sabojāja, sašvīkājot ar naglu; Aspazijas balss ierakstu tomēr izdevies restaurēt atskaņošanai pietiekamā kvalitātē.

Pasākumā Tūkstots un viena skaņu plate tiks atskaņota dažādu laiku mūzika no Austrālijas Biezaišu mūzikas krātuves kolekcijas, kurā atrodami teju visi latviešu atskaņotājmākslinieku un latviešu komponistu skaņu ieraksti. Rīgas skaņu ierakstu studijā padomju laikā tapa daudz ideoloģisku un arī patiesi augstvērtīgu mūzikas ierakstu; pasākumā notiks saruna, kā šos ierakstus vērtēt. Kā eksperts aicināts piedalīties ilggadīgais radio redaktors, senu un jaunu mūzikas ierakstu pazinējs Oļģerts Šusts, kurš pasākuma apmeklētājus iepazīstinās arī ar unikāliem ierakstiem no savas privātās kolekcijas. Pasākumā mēģināsim noskaidrot, cik svarīga katrā laikā bijusi ideoloģija, cik daudz un kā tā ietekmējusi skaņu ierakstu saturu. Diskusijā piedalīsies un dažādus viedokļus uzklausīs mūzikas vēsturniece, RMM kolekciju kuratore Zane Gailīte.

Pasākumi Rakstniecības un mūzikas muzejā notiek katru trešdienu plkst. 18:00.
Ieejas maksa Ls 1,50, pensionāriem, studentiem un skolēniem – Ls 1 (cenā iekļauts izstāžu "Zeme un mīlestība" un "Mūzikas instrumenti Latvijā" apmeklējums).

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV