Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Latgales keramikas ekspozīcija atkal atvērta

Maija Upeniece, 24.01.2011. 09:30

Latgales Kultūrvēstures muzejā Latgales keramikas pastāvīgā ekspozīcija „Māla un uguns pārvērtību radīts brīnums" (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) janvāra pašā viducī atkal ir atvērta apmeklētājiem.
Latgales keramikas ekspozīcija atkal atvērta

Latgales keramikas pastāvīgā eksopozīcija „Māla un uguns pārvērtību radīts brīnums" apmeklētājiem ļauj izsekot podnieka amata attīstībai no pirmsākumiem (neolīta) līdz pat mūsdienām. Ekspozīcijā ir iespējams ne tikai vērot keramikas priekšmetus, tostarp arheologu atrastās keramikas lauskas, bet arī sadzirdēt Lubāna vēja šalkas, sajust podnieka pagalma noskaņu rītā ar gaiļa dziesmu, ar podnieka ratiem un zirga soļu skaņām, un ar saimnieka pošanos tālajos tirgus ceļos.

Latgales keramikas ekspozīcijā katrs savās sajūtās var izdzīvot podnieka istabas vienkāršo mājīgumu ar brokastu krūzīšu šķindu līdz pat podnieka stilizētajai darbnīcai, kur māla trauks pēc satikšanās ar uguni atdzimst jaunās krāsās un skaņās.

Un ikreiz, kad apmeklētāji iepazīst, kā saimniecībā izmantojamie trauki gadu gaitā ir pārtapuši par izstāžu cienīgiem eksponātiem un pārsteiguši pasauli gan ar savu vienkāršību, gan krāšņumu, ekspozīcijas noslēgumā gandrīz katrs klusāk vai skaļāk iesaucas „Ak, cik skaisti!", jo mūsdienīgais keramikas spožums nevienu neatstāj vienaldzīgu.

Nāciet, mēs jūs gaidām!

Tāpat atkal gaidām grupas uz muzejpedagoģisko nodarbību „Māla pikuča piedzīvojumi", kad iespējams pašiem iemēģināt roku māla veidošanā un, veicot radošus uzdevumus, doties brīnumainajā keramikas valstībā un pārbaudīt pašiem sevi, vai nenomaldīsieties. Iepriekš lūdzam pieteikties pa tālruni 64622464.

Pagaidām vēl aizvien ir slēgta pilsētas vēstures ekspozīcija „Rēzekne laikmetu griežos". Vēl mazliet pacietības – un pakāpeniski muzejs apmeklētājiem atvērs arī šo ekspozīciju un mākslas izstādes. Aicinām sekot līdzi informācijai presē un Internet portālos par izmaiņām vai zvaniet uz muzeju un jautājiet - 64622464.

Foto: Latgales keramikas pastāvīgā eksopozīcija „Māla un uguns pārvērtību radīts brīnums". A.Bondarenko foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV