Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Nacionālais vēstures muzejs aicina apmeklēt svētdienas ciklu „Tikšanās pilī"

Ilze Jākobsone, 24.01.2011. 11:43

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, papildinot savu piedāvājuma klāstu, 2011. gadā aicina interesentus apmeklēt svētdienas cikla „Tikšanās pilī" pasākumus. Muzeja speciālisti tajos padziļināti iepazīstinās ar dažādām vēsturiskām tēmām gan stāstot, gan rādot priekšmetus un citu vizuālo materiālu no ikdienā nepieejamām muzeja kolekcijām, kā arī atbildēs uz dalībnieku jautājumiem.

Līdz maija beigām cikla „Tikšanās pilī" ietvaros paredzēti seši pasākumi: 30. janvārī, 20. februārī, 27. februārī, 27. martā, 17. aprīlī un 29. maijā.

Sākums plkst. 12.00.

Ieejas biļetes cena – 1 Ls.

30. janvāra pasākuma tēma - "Ko un kā latvietis ēda senāk? Ziemas ēdieni".

Cilvēks izsenis mācījies iegūt sev iztikas līdzekļus no dabas. Sākotnēji pārtikdams no zivīm, medījumiem un iegūtiem augiem – ēdamām saknēm, stiebriem, ogām un riekstiem, vēlāk iemācoties apstrādāt zemi un pieradināt lopus, iegūt sev pārtiku naturālā saimniecībā. Tāda saimniecība bez lielām, ievērojamām izmaiņām mūsdienu Latvijas teritorijā pastāvēja no 1. gadu tūkstoša pirms Kristus līdz pat 20. gs. sākumam. Kāds bija latviešu zemnieka uzturs naturālās saimniecības laikā? Vai latvietis spēja sevi nodrošināt ar pārtiku? Ko zemnieks pirka un ko audzēja pats? Kad sāka audzēt kartupeli, gurķi un salātus? Ko zemnieks zināja par kafiju un kas bija gardēdiens?" Par to stāstīs muzeja Etnogrāfijas nodaļas speciāliste Sanita Stinkule.

20. februārī muzeja līdzstrādnieks Toms Ķikuts runās par aktuālo emigrācijas tēmu - "Pirms Īrijas bija..., jeb latviešu pārceļošana uz Iekškrieviju 19. gs. 1. pusē un 20. gs. sākumā".

27. februārī Etnogrāfijas nodaļas speciāliste Inita Heinola interesentus iepazīstinās ar latviešu "cimdiem, zeķēm, zābaciņiem".

27. martā Numismātikas nodaļas speciāliste Anda Ozoliņa dalīsies savās atziņās un pētījumos par "Sievietes tēlu naudas zīmēs".

17. aprīlī Etnogrāfijas nodaļas vadītāja Ilze Ziņģīte runās par rotāšanos - "Mirdzēja saktas, vizēja krelles".

29. maijā Numismātikas krājuma vadītāja Kristīne Ducmane stāstīs par Rīgas feniņu, kam šogad 800 gadu jubileja - "Rīgas naudai – 800".

Papildinformācija:

info@history-museum.lv

www.lnvm.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV