Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

„Minka" aicina uz pasākumiem

Natālija Sujunšalijeva, 25.01.2011. 17:11

No 21. janvāra līdz 27. februārim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Mazajā zālē (K. Valdemāra ielā 10a, Rīgā) ir apskatāma izstāde „Minka nāk!", kas aicina iepazīties ar mākslas darbiem, kuros atspoguļots kaķa tēls.
„Minka" aicina uz pasākumiem

Kaķis ir viens no cilvēku iemīļotākajiem mājdzīvniekiem, kas ik dienu sniedz saviem saimniekiem mājīgumu, omulību un mīļumu. Kaķa dabiskais skaistums, gudrība un graciozā ķermeņa valoda savaldzina daudzus. Viņam piemīt īpašas spējas ienākt cilvēka dzīves telpā un iepatikties. Tas brīvi pieņem draudzību, tomēr vienmēr savstarpējās attiecībās saglabā zināmu distanci. Pat mājas kaķis felis catus savā rīcībā ir pašpārliecināts, neparedzams un neatkarīgs.

Kaķa uzmanīgajā, koncentrētajā skatienā ir kaut kas noslēpumains un maģisks. Tādēļ nereti dzīvnieka loma tiek saistīta ar mītiskām un irracionālām dimensijām. Kaķa simboliskā nozīme skaidrota pretrunīgi: to ne vien godā kā svētu dzīvnieku un mājas aizbildni, bet arī uzskata par nelaimes nesēju, kam saikne ar raganām un burvestībām. Piederība gan gaismas, gan tumsas valstībai apliecina vien kaķim piemītošo, bet joprojām cilvēkam neizdibināmo īpašo maģiju.

Kas kaķi dara tik suģestējošu? Kā to savos darbos interpretējuši mākslinieki? Atbildes uz šiem jautājumiem piedāvā gan pati ekspozīcija, gan izstādes ietvaros rīkotie pasākumi.

4. februārī plkst. 18.00 izstādes kuratore Vineta Skalberga aicina skatītājus uz tikšanos ar animācijas filmas „Ķaķīša dzirnavas" režisori Rozi Stiebru un mākslinieci Ināru Garklāvu. Ināra Garklāva rādīs unikālus oriģinālus – zīmējumus un skices filmai, stāstīs par filmas ideju un tēlu radīšanas gaitu. Savukārt režisore Roze Stiebra dalīsies atmiņās par interesantākajiem notikumiem filmas tapšanas procesā 3 gadu laikā.

5. februārī plkst. 14.00 mākslas vēsturniece Edvarda Šmite piedāvā lekciju „Kaķis un citi dzīvnieki Latvijas mākslā", kas paver plašāku ieskatu animālijas žanra vēsturē no 18. gadsimta beigām līdz mūsdienām. Gleznās, grafikās un skulptūrās attēlotie kaķi, suņi, zirgi, putni un daudzi citi zvēri vērojami dažādos aspektos: dzīvnieku saikne ar dabu, attiecības ar cilvēku un dzīvnieku portretējumi. Stāsts aizsāksies izstādē „Minka nāk!" Mazajā zālē un turpināsies muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā. Lekcijas noslēgumā tiks rādīts slaidu šovs.

11. februārī plkst. 14.00 muzejā tiek rīkota radošā tēlniecības darbnīca „Valentīna kaķis". Februāri nereti dēvē par kaķu mēnesi, jo tad minkām prātā ir mīlestība. Mākslinieces Diānas Dimzas-Dimmes vadībā dažādās tehnikās – šamotā, plastilīnā, veidojamajā masā vai gāzbetonā – ikviens aicināts veidot iemīlējošos kaķi. Darbnīcā „pozēs" Meijera Furmana bronzas „Kaķis". Iespējams ņemt līdzi savu veidošanas materiālu.

Nāciet! Būs aizraujoši! Plašāka informācija www.lnmm.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV