Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

„Sapņu lauvas un citi" iemājo Cēsu Izstāžu namā

Ance Krieviņa, 27.01.2011. 14:06

Rīt, 28. janvārī, Cēsu Izstāžu namā tiks atklāts vērienīgs notikums – unikāla Latvijas keramikas un porcelāna meistara Pētera Martinsona 80 gadu jubilejas izstāde „Sapņu lauvas un citi". Ekspozīcijā iekļauti zīmējumi, keramikas un porcelāna darbi, kā arī video un foto materiāli par mākslinieka personību.

„Mākslinieka Pētera Martinsona māksla un personība ir ne vien Latvijas, bet arī pasaules mākslas aprites daļa, viņš ir viens no pasaulē vislabāk zināmajiem Latvijas mūsdienu māksliniekiem," informē Nata Livonska, Cēsu Izstāžu nama vadītāja. Viņa uzsver: „Mums ir liels gods, ka mākslinieks savu jubilejas izstādi rīko tieši Cēsīs."

Izstādē būs aplūkojami svarīgākie Pētera Martinsona radošā veikuma darbi. Ar Triju Zvaigžņu ordeni apbalvotajam māksliniekam un Latvijas Mākslas akadēmijas profesoram ideja par izstādi „Sapņu lauvas un citi" radusies Kamerūnā, kad laika apstākļu dēļ nebija iespējams aplūkot lauvas realitātē. Šobrīd iekārtojot izstādi Cēsīs, mākslinieks stāsta: „Tā kā īstas lauvas Āfrikā neredzēju, tad braucu mājās un taisīju pats savas." Nu keramikas lauvas un arī vārna izstādes „Sapņu lauvas un citi" ietvaros atceļojušas uz Cēsīm, turklāt keramikas meistars sola, ka Izstāžu nama apmeklētājus sagaida pārsteigums, jo „lauvas mēdz kustināt acis, ja tām pieskaras".

Pēteris Martinsons ir Ženēvas Starptautiskās keramikas akadēmijas biedrs, Latvijas keramiķu skolotājs, mākslinieks ir izcila personība, Latvijas mākslas un kultūras vēstnieks ārzemēs, viņa darbi atrodas Itālijas, Lietuvas Čehijas, ASV, Beļģijas, Japānas Vācijas , Šveices, Krievijas mākslas darbu kolekcijās. ''Viņa dzimtā valoda, domāšana ir arhitektūra, bet viņš ir lieliski apguvis materiālu, gan strādādams, gan pētīdams pasaules keramiku savos daudzajos ceļojumos,'' tā raksturo mākslinieku mākslas zinātniece Anda Treija.

Izstāde Cēsu Izstāžu namā (Pils laukums 3) aplūkojama līdz 27. februārim.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV