Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Saruna par literatūru, cilvēkiem un eksponātiem

Maija Treile, 09.02.2011. 12:33

Trešdien, 16. februārī, plkst. 16:00 Rakstniecības un mūzikas muzejs (Rīgā, Pils laukumā 2) aicina uz pasākumu "Katrs ar savu maizi". Saruna par literatūru, tai pietuvinātiem cilvēkiem un muzeja priekšmetiem iecerēta kā izstādes "Zeme un mīlestība" papildinājums un tēmu izvērsums.

Literatūras pētnieks Silvestrs Gaižūns (Lietuva) pasākumā analizēs zemes tēmas atspoguļojumu 20. gadsimta lietuviešu literatūrā. Tulkotāja Aina Vecsīle stāstīs par Brāļu draudzi tās izcelsmes zemē Čehijā laikā, pirms pasaule iepazina Hernhūti un no turienes nākušos misionārus, turpinot pirms vairākām nedēļām muzeja sarīkojumā aizsākto sarunu par hernhūtiešiem kā latviešu garīgās atmodas veicinātājiem. Izstādē "Zeme un mīlestība" apskatāms Alfreda Amtmaņa-Briedīša režijas eksemplārs Rūdolfa Blaumaņa lugas "Ugunī" 1948. gada iestudējumam. Šim eksponātam ir noslēpums, kuru mēģinās atšķetināt Teātra muzeja speciāliste Margita Mantiņa, stāstot par Rūdolfa Blaumaņa lugu atgriešanos padomju laika Drāmas teātrī.

Otrā sarunas daļa sāksies muzeja trešdienu pasākumu ierastajā laikā – plkst.17:30. Latvijas Universitātes doktorante Sigita Kušnere runās par zemi un zemniecību Edvarta Virzas dzejā, prozā un publicistikā. Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma kuratore Ilona Miezīte pievērsusies citam izstādes eksponātam – sudraba lādītei, ko Popes zemnieki dāvinājuši Ernestam Dinsberģim. Savukārt Ingūna Bauere iepazīstinās ar savu nesen pabeigto, vēl neiznākušo grāmatu "Skolas Līze", aktualizējot kādreiz Vecpiebalgā daudzināto, aprunāto un neizprotamo, Matīsa Kaudzītes pielūgto Līzi Rātminderi.

Sarunu vadīs izstādes "Zeme un mīlestība" autore Māra Eņģele.

Lai arī šī saieta nosaukums "Katrs ar savu maizi" vedina domāt par uzaicinājumu piedalīties krīzes laika groziņu vakarā, tas jāuztver simboliski – apmeklētāji tiek aicināti uzdot jautājumus, piedalīties diskusijā un, ja vajag, kārtīgi izplūkties.

Ieeja brīva. Vēlams iepriekš pieteikties pa telefonu 67227782.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV