Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Nacionālais vēstures muzejs aicina uz svētdienas ciklu „Tikšanās pilī"

Ilze Jākobsone, 16.02.2011. 17:09

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, papildinot savu piedāvājuma klāstu, interesentus aicina apmeklēt svētdienas cikla „Tikšanās pilī" pasākumus. Muzeja līdzstrādnieki un speciālisti tajos padziļināti iepazīstinās ar dažādām vēsturiskām tēmām gan stāstot, gan rādot priekšmetus un citu vizuālo materiālu no ikdienā nepieejamām muzeja kolekcijām, kā arī atbildēs uz dalībnieku jautājumiem.

Līdz maija beigām cikla „Tikšanās pilī" ietvaros paredzēti pieci pasākumi: 20. februārī, 27. februārī, 27. martā, 17. aprīlī un 29. maijā. Sākums plkst. 12.00. Ieejas biļetes cena – 1 ls.

20. februārī notiks otrais svētdienas cikla „Tikšanās pilī" pasākumus par aktuālo emigrācijas tēmu: "Pirms Īrijas bija..." Latviešu pārceļošana uz Iekškrievijas guberņām 19. gs. 40. gadi-1915. g.

Īss ieskats muzeja līdzstrādnieka Toma Ķikuta svētdienas cikla tēmā:

Latviešu pārceļošanas vēsture ir būtiska, savdabīga un interesanta Latvijas vēstures daļa – kopš 19. gs. 40. gadiem tas ir stāsts par grūtiem dzīves apstākļiem, uzņēmīgiem cilvēkiem, avantūristiem, vieglprātīgajiem, veiksminiekiem un neveiksminiekiem. Krievijas impērijā ārpus mūsdienu Latvijas teritorijas jau 19. gs. nogalē dzīvoja vismaz 8 % no visas latviešu tautas, līdz 1. pasaules karam pārceļotāju skaits pieauga līdz 165-200 000. Lielākā pārceļotāju daļa dzīvoja kolonijās laukos no Pleskavas līdz Vladivostokai, taču aptuveni trešdaļa – savu iztiku pelnīja pilsētās, Krievijas dzelzceļu sistēmā un citur. Latvieši bija ne tikai rūpnīcu strādnieki un zemnieki, bet arī veiksmīgi muižu pārvaldnieki, skolotāji, augstāko mācību iestāžu mācībspēki, arī uzņēmēji. Muzeja svētdienas ciklā tiks izcelti pārceļošanas cēloņi, atšķirīgie pārceļošanas posmi un virzieni, pārceļotāju grūtības un sasniegumi, arī pārceļotāju vērtējums no pilnīga nosodījuma līdz saprotošai līdzjušanai tā laika latviešu sabiedrībā. Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājumā glabājas gan fotogrāfijas, gan dokumenti par latviešu pārceļošanu, kas modernizācijas apstākļos 19. gs. kļuva par būtisku aktualitāti sabiedrībā.

info@history-museum.lv

www.lnvm.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV