Svētdiena, 12.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Valija, Ina, Ināra, Inārs;

Pasākumu cikls „Ģimene muzejā" aicina uz nodarbību

Ilze Jākobsone, 17.03.2011. 09:22

19. martā plkst. 12:00 Latvijas Nacionālais vēstures muzejs Rīgas pils 3. stāvā aicina lielus un mazus interesentus uz sestdienas pasākumu cikla „Ģimene muzejā" nodarbību "Priekšmeta stāsts par pārtapšanu".
Pasākumu cikls „Ģimene muzejā" aicina uz nodarbību

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājumā ir vairāk kā 1 000 000 priekšmetu: arheoloģiskajos izrakumos iegūtas senlietas, rotas un monētas, tautastērpi, tradicionālie darbarīki, tautas lietišķās mākslas darinājumi, sadzīves priekšmeti, fotogrāfijas, dokumenti, kartes, gravīras, gleznas un daudzas citas Latvijas vēstures liecības. Aplūkojot muzeja plašo ekspozīciju un izstādes, reti kurš muzeja apmeklētājs spēj iedomāties cik nopietns, ilgstošs un sarežģīts darbs ir veikts, lai aplūkojamie priekšmeti būtu atpazīstami un tie saglabātos arī nākamajām paaudzēm.

Tāpēc, marta pasākuma "Ģimene muzejā" nodarbības tēma ir veltīta vēsturisko priekšmetu restaurācijai. Muzeja restauratori stāstīs un rādīs kā seni priekšmeti, bieži vien ļoti stipri bojāti un neatpazīstami, prasmīgās rokās atgūst savu sākotnējo izskatu.

Nodarbība būs gan izglītojoša, gan praktiska.

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja tekstiliju restauratore Tabita Lapiņa stāstīs par izstādē "Izglābtais mantojums. LNVM restaurācijas darbnīcām - 80" redzamajiem restaurētajiem tekstiliju priekšmetiem un sarežģīto darbu, kāds ir veikts, lai savu agrāko greznumu atgūtu 80 gadus sena kāzu kleita, lai ar spožajām pogu acīm atkal pasaulē varētu raudzīties 2. pasaules kara laika rotaļu lācis un, lai 18. gadsimta 1. puses armijas veste atkal varētu izskatīties kā jauna.

Savukārt, arheoloģiskā materiāla restauratore – vecmeistare Rasma Lezdiņa stāstīs par vissenāko priekšmetu restaurāciju. Piemēram, kā 11. gadsimta ieroči un 14. - 15. gadsimta rotaslietas, sadzīves priekšmeti atgūst savu zaudēto spožumu.

Ikvienam nodarbības dalībniekam būs iespēja pašam iemēģināt roku, restaurējot kādu senu priekšmetu, muzeja ilggadējo darbinieču Rasmas Lezdiņas un Tabitas Lapiņas vadībā.

Kā allaž par ģimeni, šo norišu kontekstā, muzejs uzskata pirmskolas – jaunāko klašu bērnus, kurus muzeja apmeklējuma laikā pavada pieaugušie (vecāki, radinieki, draugi).

Maksa par pasākumu – 2 Ls. Ieejas biļešu cenas atbilstoši muzeja cenrādim: pieaugušajiem – 0,50 Ls; skolēniem un pensionāriem – 0,30 Ls, pirmskolas vecuma bērniem ieeja par brīvu. Maksa par pasākumu – neatkarīgi no apmeklētāju skaita.

info@history-museum.lv

www.lnvm.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV