Svētdiena, 12.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Valija, Ina, Ināra, Inārs;

Pasākums par mūzikas izdošanu trimdā, oficiālo un pagrīdes izdevējdarbību Latvijas padomju periodā

Maija Treile, 04.04.2011. 11:37

Trešdien, 6. aprīlī, plkst. 17:30 Rakstniecības un mūzikas muzejā (Rīgā, Pils laukumā 2) notiks pasākums "Cik maz mēs viens par otru zinām?", kas veltīts skaņu ierakstu izdošanai trimdā, kā arī oficiālajai un pagrīdes izdevējdarbībai Latvijas padomju periodā.

Dziesmas vārdus "Cik maz mēs viens par otru zinām?" var attiecināt uz laika periodu pēc Otrā pasaules kara līdz neatkarības atjaunošanai, kad daļa latviešu muzikālās dzīves noritēja dzimtenē, bet daļa – trimdā, un to saskares iespējas bija ierobežotas. Pārskatīt šo mantojumu palīdz skaņu ieraksti, kas tapuši Latvijā un latviešu mītnes zemēs.

Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumā glabājas apjomīgā Austrālijas Biezaišu mūzikas krātuves kolekcija, kuras lielāko daļu veido Latvijā izdota mūzika, taču tajā atrodami arī trimdā izdoti ieraksti. Tajos dzirdami Volfganga Dārziņa, Bruno Skultes, Jāņa Mediņa un citu komponistu trimdā tapušie darbi; klausoties ierakstus, var uzzināt, kā skanēja balsis ASV, Kanādas, Vācijas un Zviedrijas Dziesmu dienās un svētkos. Latvijā maz zināms par mūzikas izdevējdarbību trimdā, tādēļ pasākumā mūziķis, mūzikas izdevniecības "Venus Music" producents Jānis Ozoliņš stāstīs par savu darbību un atskaņos ierakstus.

Latvijā padomju gados mūzikas izdevējdarbībai bija cits raksturs, bet galvenokārt – saturs. Par to pasākumā stāstīs Aldis Ermanbriks, kurš pats muzicējis, darbojies mūzikas žurnālistikā radio un televīzijā, bijis Rīgas skaņuplašu fabrikas direktora vietnieks. Paralēli oficiālajai mūzikas izdevniecībai padomju gados darbojās arī pagrīdes ierakstu veicēji. Atmiņās par to dalīsies Dailes Zigis.

Pasākuma apmeklētāji aicināti aktīvi iesaistīties ar komentāriem un jautājumiem.

Pasākumu vadīs mūzikas vēsturniece, RMM kolekciju kuratore Zane Gailīte.

Pasākumi Rakstniecības un mūzikas muzejā notiek katru trešdienu plkst. 17:30.

Ieejas maksa Ls 1,50, pensionāriem, studentiem un skolēniem – Ls 1 (cenā iekļauts izstāžu apmeklējums).

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV