Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs aicina uz ,,Diapozitīvu vakariem"

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, 27.05.2011. 13:16

Izstādes ,,Padomju ikdienas dizains" ietvaros Latvijas Nacionālais vēstures muzejs no 30. maija līdz 3. jūnijam piedāvā ,,Diapozitīvu vakarus". Sākums plkst. 18:00.

30.05. – Diapozitīvu vakars: „,,Mācies , mana dārgā! Laiks tik ātri skrien!" . Ieskats 20. gs. padomju perioda pastkartēs". Vakaru vada Mg. art. Irēna Bužinska (LNMM).

,,Vizuālās kultūras "mazā forma" – pastkarte pagaidām atradusies ārpus mākslas zinātnieku izpētes uzmanības loka. Tomēr jāatceras, ka pastkartes visu 20. gadsimtu vienlaikus bija ne vien ļoti būtiska un populāra sabiedrības komunikācijas forma, bet arī tās morālo un estētisko vērtību, kā arī noteikta dzīves stila veidotāja un atspoguļotāja.

Latvijā padomju periodā sākotnēji tika drukātas vienīgi skatu kartes, jo apsveikuma atklātnes tika atļautas vienīgi pēc Staļina nāves 1953. gadā, kad tika uzsākta visiem valsts svētkiem veltītu atklātņu izdošana nelielos arteļos, arī lielos foto kombinātos un izdevniecībās, kur ar fotometodes palīdzību pavairotu atklātņu tirāža varēja sasniegt pat 10 tūkstošus. Tomēr patiess pastkaršu uzplaukums attiecināms uz 60. gadu otro pusi, kad beidzot tika sasniegts tāds poligrāfijas attīstības līmenis, kas lielos apmēros nodrošināja kartiņu izgatavošanu krāsās ofseta tehnikā. Vislielāko daudzveidību un popularitāti ieguva Jaungada apsveikuma kartiņas, kas 200–300 tūkstošu lielā metienā tika drukātas vadošajās izdevniecībās. Ja 20. gs. 60.-70. gados dominēja fotopastkartes, tad 80. gados aizvien lielāku popularitāti iemantoja zīmētās kartiņas, kuru māksliniecisko noformējumu veidoja daudzi tālaika vadošie mākslinieki un fotogrāfi. Līdz ar to pastkartes ir ne tikai sava laika sociāli politisko norišu atspoguļotājas, bet vienlaikus arī raksturo sava laika stilistiskās tendences un māksliniecisko rokrakstu daudzveidību". (I. Bužinska)

Lektore, Mg. Art Irēna Bužinska, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu kuratore pievērsusies pastkaršu attīstības vēsturei, pētot mākslinieku radošos eksperimentus fotogrāfijā. Laikā no 2006. līdz 2010. gadam žurnālā "Foto Kvartāls" publicējusi vairākus rakstus par mākslinieku-fotogrāfu darbību, kā arī fotoatklātņu attīstību 20. gs. Latvijā. (Ieejas maksa 2 Ls)

31.05. – Vakaru vada mākslas zinātniece un izstādes ,,Padomju ikdienas dizains" autore Anita Meinarte (LNVM).

Vakara gaitā apmeklētāji varēs ne tikai apskatīt jaunizveidoto izstādi, bet arī uzzināt par tās tapšanas gaitu, materiālu atlasi un radošiem cilvēkiem, kuri strādājuši padomju laikos. (Ieejas maksa 2 Ls)

01.06. - Diapozitīvu vakars: ,, Veikala ,,Bērnu pasaule" skatlogu burvis Adrians Pabians". Vakaru vada Mg. art. Irēna Bužinska (LNMM).

,,Padomju dizaina vēstures spilgta, savdabīga lappuse ir pilsētas mākslinieciskais noformējums, pie kā pieskaitāmi arī skatlogi. Tagad ar pavisam citu attieksmi novērtējam tālaika daudzu mākslinieku-noformētāju darbību. Par to liecina arī fakts, ka daudzu vecākās un vidējās paaudzes rīdzinieku atmiņā ir saglabājušies neaizmirstami iespaidi par universālveikala "Bērnu pasaules" apmeklējumu, kur no 1964. līdz 1993. gadam atradās mākslinieka Adriana Pabiana veidotās dinamiskās reklāmas pēc pasaku motīviem. Laikā, kad pat viselementārāko bērnu apģērbu iegāde sagādāja lielas grūtības, tieši veikala galvenā skatloga apskate sagādāja milzīgu prieku, tādējādi sniedzot morālu gandarījumu par rindās pavadīto laiku.

Pasākumā vispirms tiks sniegts neliels ieskats Adriana Pabiana radošajā darbībā, atgādinot par noformējumiem, kas 1960. gadu sākumā tika radītas Rīgas Centrālā universālveikala un citu Rīgas veikalu vajadzibām. Tomēr plašāk tiks raksturoti tieši "Bērnu pasaules" skatlogi – kompozīcijas "Doktors Ai-kā-sāp", "Buratino teātris", "Cirks", "Sniegbaltīte un septiņi rūķīši", kas vērtējami kā unikāla sava laika materiālās kultūras izpratnes liecība". (I. Bužinska)

Lektore Mg. art. Irēna Bužinska ir sastādījusi bukletu "Padomju Latvijas bērnu pasaule", kur ievietota arī informācija par mākslinieka Adriana Pabiana veidotajām dinamiskajām reklāmām. (Ieejas maksa 2 Ls)

02.06. - Diapozitīvu vakars: ,,Padomju Latvijas arhitektūra un dizains. 20. gs. 50. – 60. g." Vakaru vada mākslas zinātnieks Jānis Borgs

,,Dizains ienāk dzīvē. Šāda frāze pērnā gadsimta 60. gados nereti mēdza parādīties padomju Latvijas medijos. Tolaik dizains bija nepazīstams jaunvārds, kuru ieviešana sabiedrības apziņā prasīja vismaz desmit, piecpadsmit gadus. Tā vietā lietoja garus un neveiklus virknējumus: tehniskā estētika, mākslinieciskā konstruēšana, dekoratīvā noformēšana u.t.t. Nenoliedzami, dizains bija jauks Rietumu viesis, kura parādīšanās mūsu pusē tolaik varēja notikt vienīgi sakarā ar 50. gadu nogales poststaļiniskā perioda ideoloģisko atkusni un ,,dzelzs aizkarā" pavērtajām spraugām". (J. Borgs) ( Ieejas maksa 2 Ls)

03.06. - Diapozitīvu vakars: ,, Tālas noskaņas vasaras vakarā". Padomju Latvijas mode. Vakaru vada Nora Golubeva (A/s ,,Dzintars" tirgus analītiķe) un Rūta Kuplā ( scenogrāfe un stila veikala ,,20. gadsimts" līdzīpašniece)

Vakars ir īpašs ar to, ka par padomju laika modi – smaržām un tērpiem pārdomās, pētījumos nedalīsies mākslas vēsturnieki vai vēsturnieki, bet gan praktiķi. Vakara gaisotni piepildīs uzņēmuma ,,Dzintars" aizgājušā laika TOP smaržas. Apmeklētāji varēs degustēt un izbaudīt arī mūsdienu smaržu buķetes un ieklausīties speciālistes N. Golubevas ieteikumos, kā pareizi atrast savu īsto smaržu.

Uz šo vakaru tiek aicināti ne tikai tie cilvēki, kuri labi atceras padomju ikdienas dzīvi, bet arī paaudze, kura tikai dzirdējusi nostāstus. Vakara gaitā muzeja apmeklētāji varēs piedalīties improvizētā modes demonstrēšanas skatē.

( Ieejas maksa 2 Ls)

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV