Trešdiena, 15.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sofija, Taiga, Airita, Arita;

Rakstniecības un mūzikas muzejā notiks "Nostalģijas maratons"

Maija Treile, 31.08.2011. 11:43

Četrus vakarus, no 6. līdz 9. septembrim, plkst. 17:30 Rakstniecības un mūzikas muzejā (Rīgā, Pils laukumā 2) notiks pasākumu cikls "Nostalģijas maratons 2011", kurā aculiecinieku skatījumā varēs iepazīt dažādus procesus latviešu literatūrā 20. gs. 60. – 90. gados un uzzināt, kādos veidos daiļliteratūra bija pieejama lasītājiem – grāmatu izdevumos, presē, autoru lasījumos. Katrs no pasākumiem būs veltīts vienai tēmai – izdevniecības Liesma darbībai, Rakstnieku dienām un Rakstnieku cēlieniem trimdā, daiļliteratūras un preses attiecībām, Rakstnieku savienības Literatūras propagandas biroja darbībai. Pasākumu dalībnieki dalīsies atmiņās, interpretēs un vērtēs notikumus, procesus un parādības. Katra pasākuma noslēgumā būs iespēja baudīt dzeju autoru lasījumā.

6. septembris. Dzejnieks dzejniekam redaktors

Kā top dzejoļu krājums? Kā noritēja ikdienas darbs izdevniecības Liesma oriģinālliteratūras nodaļā? Kā jūtas dzejnieks, kurš kļūst par cita dzejnieka redaktoru, un kā notiek profesionālā sadarbība divu dzejnieku starpā? Bijušais izdevniecības Liesma galvenais redaktors Uldis Norietis raksturos izdevniecības redakcijas darbu kopumā; dzejnieki un redaktori Valdis Rūja un Nora Kalna stāstīs par sadarbību ar autoriem; dzejnieks un redaktors Jānis Sirmbārdis (ierakstā) stāstīs par sadarbību ar dzejnieku Ojāru Vācieti.

7. septembris. Literatūras lasījumi trimdā

Latvijā Dzejas dienas notika katru gadu septembrī, trimdā literatūras lasījumi norisinājās neregulāri. Amerikas Savienotajās valstīs tika organizēti Rakstnieku cēlieni, savukārt, Austrālijā rakstniekus un lasītājus pulcēja Rakstnieku dienas. Atmiņas par šiem pasākumiem dalīsies dzejniece Astrīde Ivaska, Rakstnieku cēlienu organizators Valters Nollendorfs, Rakstnieku dienu organizētājs Eduards Silakalns un dzejniece Selga Silkalna. Tiks atskaņoti ekskluzīvi ieraksti ar Maijas Meirānes, Ritas Gāles, Jāņa Krēsliņa, Baibas Bičoles un Voldemāra Avena dzejas lasījumiem.

8. septembris. Atrasts presē

Padomju laikos daiļliteratūra tika publicēta arī dienas presē, daudzi lasītāji šīs publikācijas izgrieza un veidoja izgriezumu albumus un kolekcijas. Mūsdienās daiļliteratūrai presē vieta tikpat kā vairs netiek atvēlēta, toties daudzi dzejnieki pazīstami arī kā publicisti. Ja dzejnieks raksta ne tikai dzeju, bet arī publicistiku, vai tā ir sirdslieta vai maizes darbs?

Par dzejas un preses attiecībām pasākumā stāstīs dzejnieki un publicisti Māra Zālīte, Egīls Zirnis, Rimants Ziedonis.

9. septembris. Dzejas autobuss

Vairāk nekā 30 gadus Rakstnieku savienības Literatūras propagandas birojs nodarbojās ar dzejnieku un prozaiķu publiskā tēla veidošanu. Šīm kampaņām bija rezultāts – skatītāju un klausītāju pulki Rīgā un reģionos. Vai šādi laiki ir aizgājuši?

Par RS Literatūras propagandas biroja dibināšanu un darbību stāstīs dzejniece un rakstniece Daina Avotiņa, rakstnieks Aivars Kļavis, dzejnieki Lija Brīdaka, Olga Lisovska un Imants Auziņš.

Pasākumus vadīs RMM kolekciju kurators Andrejs Grāpis.

Sarīkojumu laikā (no plkst. 17:30 līdz 19:00) bērniem būs iespēja apskatīt izstādi Zvaigžņu tērpi un piedalīties muzeja nodarbībā Mans zvaigžņu tērps.

Ieejas maksa pasākumā Ls 1,50, pensionāriem, studentiem un skolēniem – Ls 1. Maksa par bērnu nodarbību – Ls 1.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV